Jurriën Hamer

Onderzoeker politieke filosofie

Publicaties
Biografie

Jurriën Hamer is een filosoof die probeert om de (academische) filosofie toegankelijk en relevant te maken voor een breder publiek. Iets dat wat mij betreft veel meer zou moeten gebeuren.

Rutger Bregman

Correspondent Vooruitgang

Op 23 april jl. verscheen een Chinese studente op het dak van de Beifang Universiteit in de Chinese stad Yunchuan. De reden dat ze zelfmoord wilde plegen zou te maken hebben met een slechte ontwikkeling in haar liefdesleven. Foto: Stringer / HH
Politieke meningsverschillen gaan vaak maar over één ding: de vrije wil
Zeker op Prinsjesdag lijkt ons politieke toneel een wervelend strijdperk vol fundamentele meningsverschillen. Ik ontdekte: die meningsverschillen zijn bijna altijd tot één kwestie te herleiden. Die van de vrije wil. En daar moeten we mee uitkijken.
Leestijd 6 - 8 minuten
218 × gedeeld
Jurriën Hamer
‘The Fountainhead’ door Toneelgroep Amsterdam. Foto: Jan Versweyveld

Wat de Partij van de Arbeid kan leren van aartsvijand Ayn Rand

De PvdA publiceerde, niet voor het eerst, een rapport waaruit blijkt dat de partij het contact met een groot deel van haar achterban is verloren. Om te begrijpen waarom dat steeds gebeurt, zou de partij te rade moeten gaan bij haar aartsvijand, de filosofe Ayn Rand. Zij bejubelde het ongeremde kapitalisme. Hoe PvdA’ers zich kunnen verzoenen met hun eigen tegenstrijdigheden.
Leestijd 9 - 12 minuten
406 × gedeeld
Jurriën Hamer