Karin Amatmoekrim

Correspondent Verzwegen geschiedenis

Missie

Verzwegen geschiedenissen voor het voetlicht brengen.

Nu

Een verhaal over Boven-Digoel.

Publicaties
Biografie
Sojourner Truth. Foto: Library of Congress

Sojourner Truth is een icoon in de VS. Zoveel eer verdient ze hier ook

De tot slaaf gemaakte Sojourner Truth (1797-1883) is vanwege haar gloedvolle toespraken nog altijd een voorbeeld voor feministen. Ik stuitte in New York op haar naam, en leerde dat haar moedertaal Nederlands was. Ze verdient een prominente plaats in de Nederlandse cultuurgeschiedenis.
Leestijd 17 - 22 minuten
253 × gedeeld
Karin Amatmoekrim
De Nederlandse boerderij van de familie Mabee aan de Mohawk-rivier, circa 1800. De afgebeelde man was een slaaf genaamd Cato, die later zou ontsnappen. De familie Mabee plaatste een advertentie in de krant waarin ze een beloning van 30 dollar uitloofden voor degene die Cato zou terugbrengen. ' Mabee Farm', geschilderd door Len Tantillo.
Hoe Nederland in de staat New York oefende met slavernij
Tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben New York helpen opbouwen. Ze waren het bezit van Nederlanders, in de paar decennia dat die de dienst uitmaakten in New Holland. In het begin hadden ze nog enige vrijheid, valt op tijdens een speciale ‘erfgoed-trip’. Tot de Britten kwamen.
Leestijd 14 - 19 minuten
192 × gedeeld
Karin Amatmoekrim
De constructie van Tanah Merah in 1927. Foto: KITLV

Hoe Nederland zijn strafkamp in Nieuw-Guinea trachtte te vermommen

Een concentratiekamp met trekjes van het huidige Guantánamo: dat was Boven-Digoel in Nieuw-Guinea, waar Nederland tussen 1926 en 1942 honderden veronderstelde communisten en nationalisten gevangenhield. Maar Den Haag deed net of het een ‘normaal’ dorp was.
Leestijd 16 - 21 minuten
346 × gedeeld
Karin Amatmoekrim
Anton de Kom, 1922. Foto: Familiearchief

Over deze Surinaamse held hebben we het te weinig in Nederland

Van strijder voor zwarte arbeiders naar verzetsman in de Tweede Wereldoorlog, het levensverhaal van Anton de Kom leest als een film. En bevat belangrijke lessen voor hoe we met onze geschiedenis omgaan.
Leestijd 13 - 18 minuten
404 × gedeeld
Karin Amatmoekrim