Lasse Skou Andersen

Veiligheidsindustrie

Publicaties
Biografie

Lasse Skou Andersen is een jonge, zeer bevlogen en vlijmscherpe journalist uit Denemarken. We werkten nauw samen in het kader van ons internationale onderzoeksproject Security for Sale.

Maaike Goslinga

Redactiechef

Dit bedrijf ontwikkelde met subsidies spionagesoftware. De nieuwe eigenaar heeft banden met een dictatuur
De Europese Unie subsidieert het ontwikkelen van surveillancetechnologie. Dit verhaal over het Deense softwarebedrijf D4Tec laat zien dat Europa geen controle heeft over wat daar vervolgens mee gebeurt. Het bedrijf, en dus de surveillancesoftware, kwam in handen van een eigenaar met banden met de Verenigde Arabische Emiraten, waar geregeld mensen worden opgepakt als ze kritisch zijn op sociale media.
Leestijd 7 - 9 minuten
80 × gedeeld
Lasse Skou Andersen Sebastian Gjerding
Foto: Amrita Chandradas
Deze huurling maakte onderdrukking mogelijk. Nu heeft hij spijt
Als medewerker van het Italiaanse softwarebedrijf Hacking Team hielp Alberto Pelliccione om een van de vernuftigste spionagetools ter wereld te ontwikkelen. Jarenlang geloofde hij dat dit de wereld beter en veiliger zou maken. Nu zegt hij dat die gedachte naïef was.
Leestijd 6 - 7 minuten
46 × gedeeld
Lasse Skou Andersen
Illustraties: Erwin Kho (voor De Correspondent)

Hoe onze spionagetechnologie in verkeerde handen valt

Sinds 2014 probeert de EU de export van surveillancetechnologie naar autocratische landen aan banden te leggen. Maar in de praktijk exporteren Europese bedrijven nog volop kennis en materiaal naar probleemlanden, blijkt uit onderzoek van ons consortium Security for Sale.
Leestijd 6 - 8 minuten
116 × gedeeld
Lasse Skou Andersen Sebastian Gjerding