Laura Starink

Journalist, gespecialiseerd in Oekraïne

Publicaties
Biografie

Laura Starink zag de Sovjet-Unie ineenstorten als correspondent voor NRC Handelsblad. Nu voorziet ze als kenner bij uitstek Oekraïne van de broodnodige context. Essentiële kost om op 6 april 2016 een goed geïnformeerde keuze te maken.

Tomas Vanheste

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding

Kiev, 2015 - Een standbeeld uit het Sovjet tijdperk, die onder de ‘Friendship of Nations Ark’ staat, in het centrum van Kiev. Foto: Joel van Houdt/Hollandse Hoogte
Verwacht van Oekraïne geen wonderen. Maar verscheurd is het land niet
Tegenstanders van het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie zeggen vaak dat Oekraïne zo’n verscheurd land is. Terwijl Oekraïne vereender is dan ooit. Van een hang naar Rusland lijkt ook geen sprake, al blijft de kritiek op de eigen regering groot.
Leestijd 8 - 10 minuten
222 × gedeeld
Laura Starink
Pro-Kremlin-activisten vieren de annexatie van de Krim op het Rode Plein, 18 maart 2014. Poetins inspanningen tot een Russische eenheid spelen in op patriottisme en nostalgisch sentiment. Beeld: ANP
Is er eigenlijk al vrede in Oost-Oekraïne?
Wat is dat eigenlijk voor land, waarover we ons dit voorjaar in een referendum mogen uitspreken? Ik stel jullie de komende maanden voor aan Oekraïne en de Oekraïners. Vandaag in deze serie: de toekomst van Oost-Oekraïne, waar twee republieken zijn uitgeroepen.
Leestijd 8 - 10 minuten
138 × gedeeld
Laura Starink
Uit de fotoserie 'Revolutietoerisme'. Gemaakt op het Majdanplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev (2014). Foto: Jan Dirk van der Burg

In Oekraïne is alle hoop op de burgers gevestigd

Wat is dat eigenlijk voor land, waarover we ons dit voorjaar in een referendum mogen uitspreken? Ik stel jullie de komende maanden voor aan Oekraïne en de Oekraïners. Vandaag in deze serie: de burgers die het heft in eigen hand hebben genomen.
Leestijd 7 - 9 minuten
258 × gedeeld
Laura Starink
Donetsk in de vroege ochtend. Foto: Brendan Hoffman / The New York Times / HH

Corruptie houdt Oekraïne in haar greep. Maar er is hoop

Wat is dat eigenlijk voor land, waarover we ons dit voorjaar in een referendum mogen uitspreken? Ik stel jullie de komende maanden voor aan Oekraïne en de Oekraïners. Vandaag in deze serie: de invloed van corruptie op Oekraïne (en wat men eraan probeert te doen).
Leestijd 8 - 10 minuten
224 × gedeeld
Laura Starink
Maart 1944: Russische soldaten steken de Bugrivier over in Oekraïne. Foto: Sovfoto / Getty Images

Oekraïne voor beginners: hoe de Tweede Wereldoorlog hier een wapen voor alle partijen werd

Wat is dat eigenlijk voor land, waarover we ons dit voorjaar in een referendum mogen uitspreken? Ik stel jullie de komende maanden voor aan Oekraïne en de Oekraïners. Om te beginnen: hoe de twintigste-eeuwse geschiedenis van dit land telkens opnieuw het heden beïnvloedt.
Leestijd 10 - 14 minuten
335 × gedeeld
Laura Starink