liedewij loorbach

Journalist, gespecialiseerd in duurzaamheid

Publicaties
Biografie

Liedewij Loorbach is gefascineerd door initiatieven die de wereld een beetje beter en vrolijker maken. Ze schrijft vol optimisme, iets waar in de journalistiek nooit genoeg van kan zijn.

Rob Wijnberg

Hoofdredacteur

Multimediaproducties blijven zoeken naar nieuwe manieren van verhalen vertellen
Deze maand strijkt het Nieuw Nederland-project neer in Noord-Holland om het veranderende medialandschap onder de loep te nemen. Vandaag breng ik de Nederlandse multimediaproducties in kaart. Geeft dit de journalistiek een nieuw elan? Of blijft het vooral een duur experiment?
Leestijd 6 - 8 minuten
163 × gedeeld
liedewij loorbach
Een illustratie uit de jaren '50 van een moderne Amerikaanse familie die samen een hockbal wedstrijd kijkt op hun gloednieuwe televisie. Foto: Hollandse Hoogte
Deze vier initiatieven willen tv-kijken opnieuw uitvinden
Deze maand strijkt het Nieuw Nederland-project neer in Noord-Holland om het veranderende medialandschap onder de loep te nemen. Vandaag bezoek ik The Innovation Station, een te realiseren online tv-dienst gericht op vernieuwing. Gaan zij Nederland tv-land veranderen?
Leestijd 6 - 8 minuten
121 × gedeeld
liedewij loorbach
24 september 1937. Een berg kranten die van de vrachtwagen is gevallen in het centrum van Londen. Foto: Getty Images
Het einde van de eindeloze nieuwsstroom is in zicht
Deze maand strijkt het Nieuw Nederland-project neer in Noord-Holland om het veranderende medialandschap onder de loep te nemen. Ik bezocht twee voorbeelden van curatie: Pause en 360 Magazine, waar de eindeloze stroom aan journalistiek wordt teruggebracht tot iets wat je ook echt uit kunt lezen.
Leestijd 6 - 7 minuten
118 × gedeeld
liedewij loorbach
Slecht groenonderhoud in de stad Groningen. Foto: Kees van de Veen/Hollandse Hoogte
In Almere bestaat de participatiesamenleving al lang
Het is uniek: in de groene wijk Hoekwierde in Almere helpt iedereen mee de buurt te onderhouden. Er kwamen klimbomen, nieuwe prullenbakken en een jeu-de-boulesbaan. En elke donderdag trekken De Braamsluipers eropuit om het groen te verzorgen.
Leestijd 3 minuten
172 × gedeeld
liedewij loorbach
Foto: Siebe Swart/Hollandse Hoogte
Ook natuur kan tegenwoordig gecrowdfund worden
Veel subsidies voor natuurbeheer verdwijnen. Ondernemer Theo Hogendoorn is daarom een online platform begonnen waar nieuwe natuur gecrowdfund kan worden. Ik zocht hem op in Flevoland, waar een oeverzwaluwbroedmuur moet verrijzen.
Leestijd 3 minuten
97 × gedeeld
liedewij loorbach
Met de proef Marker Kwelderwerken wordt onderzocht of het mogelijk is om met de aanleg van rijshouten dammen lokaal slib vast te leggen. Achter de dammen ontstaat een luwtegebied waar oever- en waterplanten kunnen groeien. Foto: Maarten Hartman
Hoe je van dodelijk slib een florererend natuurgebied maakt
In het Markermeer komt een nieuw, uniek natuurgebied, gemaakt van slib uit het meer zelf. Dat slib bemoeilijkt normaal gesproken juist het ontstaan van leven, maar daar lijkt nu een oplossing voor gevonden. Ik bezocht het project, op reis door Flevoland voor het Nieuw Nederland-project.
Leestijd 4 minuten
116 × gedeeld
liedewij loorbach
Foto: Flevohoeve
In Flevoland bouwen ze leegstaande boerderijen om tot Polenhotels
In Flevoland staan zestig cultuurboerderijen. Tien daarvan mogen worden omgebouwd tot ‘Polenhotel,’ omdat de huisvesting voor gastarbeiders vaak niet om over naar huis te schrijven is. Ligt de oplossing in de Noordoostpolder?
Leestijd 4 minuten
57 × gedeeld
liedewij loorbach
Bruggen van boomwortels (de Ficus Elastica) in Cherrapunji (India).
Dit huis in Almere wordt niet gebouwd, maar gekweekt
Bouwondernemer Beate Bouwman wil de boomhut nieuw leven inblazen en groeiende groene huizen gaan bouwen bij Almere. Op onze reis door Nieuw Nederland voor het thema Ruimte trof ik dit bijzondere project aan. Nu nog een kavel en de bouw, pardon, groei kan beginnen.
Leestijd 3 minuten
165 × gedeeld
liedewij loorbach
Leegstand tegengaan? Maak er natuur en/of kunst van!
We zien het overal om ons heen: leegstaande huizen en kantoren, bouwprojecten die door de crisis stil zijn komen te staan. Wat te doen als je project vooral uit glimmende folders bestaat? Op onze reis door Nieuw Nederland voor het thema Ruimte trof ik een project in Flevoland dat van leegstand kunst heeft gemaakt.
Leestijd 4 - 5 minuten
120 × gedeeld
liedewij loorbach