Lisa Koetsenruijter

journalist

Publicaties
Biografie

Waarom zijn er zo weinig alternatieven voor de pil? Goede vraag, dachten we, toen Lisa hier mee op de proppen kwam. Ze gaat grondig te werk, probeert waar mogelijk de middelen zelf en schetst zo en passant een beeld van de medicijnwereld.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Dit leerde ik van mijn zoektocht naar het ideale anticonceptiemiddel
De afgelopen weken ging ik op zoek naar alternatieve vormen van anticonceptie. De achterliggende vraag: bestaat er ook anticonceptie die veilig, zonder bijwerkingen en niet-hormonaal is? Na het bespreken van drie opties - de LadyComp, Choice en de mannenpil - leer ik drie lessen.
Leestijd 4 - 5 minuten
130 × gedeeld
Lisa Koetsenruijter
Illustraties door onze redactioneel vormgever Leon Postma
Er is nog steeds geen mannenpil. En dat komt niet door de mannen
Deze zomer test ik alternatieven voor pil, condoom en hormoonspiraal. Bestaat er ook anticonceptie die veilig, zonder bijwerkingen en niet-hormonaal is? Vandaag: de mannenpil. Waarom die er nog niet is, terwijl de helft van de mannen hem best zou willen gebruiken.
Leestijd 8 - 10 minuten
115 × gedeeld
Lisa Koetsenruijter
Illustraties door onze redactioneel vormgever Leon Postma
Hierdoor zijn de eileidersluisjes van Choice nog niet te koop
Vorige week schreef ik over Choice, een anticonceptiemiddel bestaande uit twee miniscule sluisjes die de eileiders dichthouden. Het leverde bij jullie veel vragen op. Ik besloot ze voor te leggen aan twee gynaecologen en vroeg de bedenker op hun bevindingen te reageren.
Leestijd 4 - 5 minuten
72 × gedeeld
Lisa Koetsenruijter
Illustraties door onze redactioneel vormgever Leon Postma
Deze anticonceptie is passion proof (dus werkt ook in het heetst van de nacht)
Deze zomer test ik alternatieven voor pil, condoom en hormoonspiraal. Bestaat er ook anticonceptie die veilig, zonder bijwerkingen en geklooi met rubber is? Vandaag: Choice for Women, twee minuscule sluisjes die voorkomen dat een eicel de baarmoeder bereikt, en zo vrouwen onvruchtbaar maken.
Leestijd 6 - 8 minuten
177 × gedeeld
Lisa Koetsenruijter
Illustraties door onze redactioneel vormgever Leon Postma
Deze computer meet je temperatuur en vertelt wanneer je seks kunt hebben
Zijn er hormoonloze alternatieven voor anticonceptie die gebruiksvriendelijk, veilig en zonder bijwerkingen zijn? Deze vraag kwam bij mij op na het proberen van de pil en de hormoonspiraal. Vandaag: de Lady-Comp, die meet wanneer je seks kunt hebben zonder zwanger te raken.
Leestijd 6 - 7 minuten
245 × gedeeld
Lisa Koetsenruijter
Foto: Getty Images
De pil, de spiraal, het condoom, zijn er ook echte alternatieven?
Zijn er hormoonloze alternatieven voor anticonceptie die gebruiksvriendelijk, veilig en zonder bijwerkingen zijn? Na het proberen van de pil en de hormoonspiraal, begon ik me dit af te vragen. Hoofdpijn, buikpijn, een verminderd libido of geklooi met rubber - kan het echt niet anders?
Leestijd 3 minuten
229 × gedeeld
Lisa Koetsenruijter
René Johannesma (42) kreeg euthanasie. Dit is zijn verhaal
Twee zomers terug drinkt René Johannesma (42) het drankje dat een einde aan zijn leven maakt. Hij is veertien jaar psychisch ziek geweest. Al in 2004 vroeg hij zijn huisarts om euthanasie, maar kreeg geen gehoor. Tot hij in 2011 terechtkomt bij GGZ inGeest en zijn verzoek uit aan psychiater Paulan Stärcke. Samen met Regina Rijpkema spraken we met haar over René. Een portret.
Leestijd 4 - 5 minuten
121 × gedeeld
Lisa Koetsenruijter
Uit de serie 'Ruimtes van verlangen'. Foto: Linde Leijh

Euthanasie vanwege anorexia, mag dat?

In 2013 kregen 42 psychiatrische patiënten euthanasie. Dat waren er driemaal zoveel als het jaar daarvoor. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid onder psychiaters. Ons onderzoek wijst uit dat slechts de helft van de veertien instellingen waarmee we spraken over een protocol beschikt. ‘Het is maar net welke arts je treft.’
Leestijd 7 - 9 minuten
275 × gedeeld
Lisa Koetsenruijter