Luuk Mulder

Journalist, gespecialiseerd in Noorwegen

Publicaties
Biografie

Nederland leerde journalist Luuk Mulder kennen toen hij het proces tegen Anders Breivik in Noorwegen live via Twitter van commentaar voorzag. Maar er zijn meer verhalen te vertellen over onze Scandinavische bovenburen, zo laat hij zien.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Anders Breivik in de provisorische rechtbank in de gymzaal van de gevangenis in Skien. Foto: Lise Aserud / EPA
Hoe Anders Breivik mij (en vele anderen) een rad voor ogen draaide
Bijna een week lang zat ik in een ruimte met Anders Breivik. Hij klaagde de Noorse staat aan omdat zijn mensenrechten geschonden zouden worden in de gevangenis. Van tevoren leek hij misschien wel een punt te hebben. Maar ik had het mis: met open ogen liep ik in zijn val.
Leestijd 4 - 5 minuten
179 × gedeeld
Luuk Mulder
Een kijkje in een cel in de penitentiaire inrichting Skien, de zwaarbeveiligde Noorse gevangenis waar Anders Breivik zijn straf uitzit. Deze cel is niet noodzakelijk het persoonlijk verblijf van Breivik. Beeld: ANP

Waarom Anders Breivik de Noorse staat voor de rechter daagt

Vandaag begint het proces van Anders Breivik tegen de Noorse staat. Dat lijkt de wereld op zijn kop: de man heeft 77 mensenlevens op zijn geweten en nu zou Noorwegen zich ineens moeten verantwoorden. Toch meent ook de Noorse ombudsman dat een deel van zijn klachten wel degelijk hout snijdt. Hoeveel rechten heeft een massamoordenaar eigenlijk?
Leestijd 7 - 9 minuten
199 × gedeeld
Luuk Mulder
Illustratie: Erwin Kho (voor De Correspondent)

Op deze school in Denemarken wordt geleerd door te LARP’en

Op de Østerskov Efterskole in Denemarken wordt lesgegeven door middel van rollenspellen. Met goede resultaten, juist bij ‘probleemleerlingen’. Terwijl 40 procent van de leerlingen leerproblemen heeft, doet de school niet onder voor reguliere scholen.
Leestijd 8 - 10 minuten
584 × gedeeld
Luuk Mulder