Malique Mohamud

Schrijver, gespecialiseerd in straatcultuur en stedelijkheid

Publicaties
Biografie

Als Correspondent Straatintellect richt Malique Mohamud zich op het inzichtelijk maken van de voortdurende culturele relevantie van hiphop en straatcultuur.

Vera Mulder

Correspondent Vooroordelen

Demonstratie van Black Lives Matter in Washington (november 2014). Foto: Chip Somodevilla / Getty
De uitdaging voor Black Lives Matter nu: een politieke beweging worden
Dit jaar viert Amerika vijf decennia Black Power. Een pijnlijk jubileum gezien de erbarmelijke maatschappelijke positie van veel zwarte Amerikanen. In dit verhaal daarom een voorzet voor een nieuwe koers voor Black Lives Matter.
Leestijd 5 - 6 minuten
43 × gedeeld
Malique Mohamud
Een verkoper van de Islamitische krant op de straten van Harlem, juli 1970. New York City. Foto: Jack Garofalo / Paris Match via Getty Images
Wat de Afro-Amerikaanse verzetscultuur ons over Nederland vertelt
Met Vera Mulder ga ik in Harlem en Atlanta op zoek naar verhalen over de emancipatie van zwart Amerika. De kritiek die wij veel hoorden was: wat kan de Amerikaanse samenleving van honderd jaar terug ons vertellen over de uitdagingen van onze tijd in Nederland? Daar ga ik graag op in.
Leestijd 5 - 6 minuten
60 × gedeeld
Malique Mohamud
Jaarlijkse parade van de Universal Negro Improvement Association in Harlem, New York, 1930. Foto: Getty Images
Een culturele revolutie is op komst. Wij gaan in de VS op zoek naar de wortels
Wij gaan de komende weken op reis naar Harlem en Atlanta. Daar gaan wij op zoek naar verhalen over de emancipatie van zwart Amerika. Want daar kan Nederland, denken wij, lessen uit trekken.
Leestijd 3 minuten
51 × gedeeld
Vera Mulder Malique Mohamud
Een demonstratie van leden van de Black Lives Matter Chicago Youth (#BLMchiYouth) tegen politiegeweld op 11 juli 2016 in Illinois. Foto: Nima Taradji / Hollandse Hoogte
Black Lives Matter staat op haar derde verjaardag voor de grootste uitdaging tot nu toe
Vandaag bestaat Black Lives Matter drie jaar. De zwarteburgerrechtenbeweging is onderdeel geworden van Amerika’s sociale weefsel, maar staat nu voor een grote uitdaging: wat te doen met alle steun van wit Amerika?
Leestijd 5 - 6 minuten
103 × gedeeld
Malique Mohamud
Illustratie: Brian Elstak (voor De Correspondent)

Zeven momenten waarop hiphop de geschiedenis veranderde (en andersom)

Hiphop wordt vaak geassocieerd met agressie, criminaliteit, seksisme. Maar het is óók een van de politiekste en invloedrijkste muziekgenres ter wereld. Hoe werd hiphop de muzikale taal van talloze verzetsbewegingen? Ik tekende een kleine geschiedenis op.
Leestijd 11 - 15 minuten
283 × gedeeld
Malique Mohamud