Manon van den Brekel

Journalist

Publicaties
Biografie

Bij De Correspondent houden we van stagiairs die ook nadien voor ons blijven schrijven. Gelukkig deed Manon dat ook, en: haar eerste verhaal was direct een scoop van jewelste. Een talent om in de gaten te houden, vonden wij. Precies en consciëntieus.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Een patrouille van de 6e Compagnie van Infanterie XV ten westen van Batu-Batu op Sulawesi, waarschijnlijk eind februari 1947. Deze maakt geen deel uit van de in dit verhaal beschreven patrouilles, maar is vergelijkbaar. Foto: Kavelaars (voornaam onbekend)

Nederland doodde op Sulawesi veel meer Indonesische mannen en kinderen dan bekend

Drie Nederlandse militairen waren in 1947 verantwoordelijk voor de dood van minstens 1.550 onbewapende mannen en een onbekend aantal baby’s en kinderen. Dat blijkt uit interviews met talloze ooggetuigen en nabestaanden van de massaexecuties op Sulawesi.
Leestijd 6 - 8 minuten
166 × gedeeld
Manon van den Brekel
Illustratie: Jasmijn de Nood (voor De Correspondent)

Hoe Nederlandse militairen binnen een maand meer dan duizend Indonesiërs vermoordden

Aanstaande donderdag vindt er een zitting plaats in de rechtszaken die nabestaanden van vermoorde Indonesiërs hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. In 1947 doodden Nederlandse militairen onder leiding van Jan Vermeulen, Jan Stufkens en Berthold Rijborz in een maand tijd meer dan duizend Indonesische mannen. Ik dook de archieven in om te zien wat zij aanrichtten.
Leestijd 8 - 11 minuten
275 × gedeeld
Manon van den Brekel
Een groep Nederlandse militairen staan in 1e-lijns gevechtstenue op appèl, Indonesië (1947). Foto: Cas Oorthuys/Hollandse Hoogte
Oproep aan de staat: speel een actieve rol in onderzoek naar Nederlandse misdragingen in Indonesië
Documenten in de overheidsarchieven vertellen tot in detail hoe de militairen Jan Vermeulen, Jan Stufkens en Berthold Rijborz in 1947 meer dan duizend Indonesiërs executeerden op Zuid-Sulawesi. Vanuit zowel politieke als civiele hoek klinkt nu de roep om een actievere houding van de Staat in het onderzoek naar wat er gebeurde in Indonesië.
Leestijd 4 minuten
74 × gedeeld
Manon van den Brekel
Nederlandse soldaten op een vooruitgeschoven post in Indonesië (ergens tussen 1947 en 1949). Foto: Hollandse Hoogte

In het Nationaal Archief verbergt de overheid namenlijsten van vermoorde Indonesiërs

De Nederlandse regering zegt niet te weten welke Indonesiërs door Nederlandse militairen zijn geëxecuteerd halverwege de vorige eeuw. Wat blijkt? Een deel van die namen ligt gewoon in het Nationaal Archief. Het officiële verhaal luidt dat deze namenlijsten per ongeluk in Indonesië zijn achtergebleven. Wat zegt dit over de Nederlandse omgang met de zwarte bladzijden uit de geschiedenis?
Leestijd 10 - 14 minuten
281 × gedeeld
Manon van den Brekel
Gerardus Thommey, thuis in zijn woning in Den Haag. Foto: Thomas Donker (voor De Correspondent)
Deze Papoea-strijder zet zijn strijd voort vanuit het land dat hem verraadde
Al meer dan vijftig jaar strijdt de Papoea-rebellengroep Organisasi Papua Merdeka voor een vrij en onafhankelijk West-Papoea. Gerardus Thommey was jarenlang een van hun leiders. Nu woont hij in Den Haag vanwaaruit hij de strijd geweldloos voortzet. Een interview over zijn strijd toen en zijn strijd nu.
Leestijd 7 - 9 minuten
43 × gedeeld
Manon van den Brekel