Marian Cousijn

Correspondent Beeldende kunst

Missie

In heldere woorden over beeldende kunst schrijven.

Nu

Ik doe onderzoek voor een serie over kunst.

Publicaties
Biografie
Zoveel en nog meer, Francisco de Goya, 1810
Deze anti-oorlogskunst is twee eeuwen oud, maar gruwelijk actueel
Voor de tweede editie van de serie Kwesties van smaak duik ik het verleden in. Twee eeuwen geleden wist de Spaanse kunstenaar Francisco de Goya de gruwelen van een oorlog te vangen in een serie etsen. De urgentie spat nog altijd van het werk af. Waar komt dat door? En wat kan het ons leren over moderne politiek geëngageerde kunst?
Leestijd 2 minuten
43 × gedeeld
Marian Cousijn
Rineke Dijkstra. Vondelpark, Amsterdam, 19 juni, 2005.
Fotograaf Rineke Dijkstra verleidt je tot langzaam kijken (en dat maakt haar werk zo goed)
Als je langzaam fotografeert, gaan mensen ook langzaam naar je foto’s kijken – als een gebakje dat je met kleine hapjes opeet om het genot zo lang mogelijk te rekken. Juist dat aandachtige kijken maakt het werk van fotograaf Rineke Dijkstra zo goed.
Leestijd 10 - 13 minuten
178 × gedeeld
Marian Cousijn
Je weet vaak meteen: dit is mooie kunst (of niet). Laten we uitzoeken waarop we dat baseren
In de nieuwe serie Kwesties van smaak gaan we het hebben over wat kunstwerken goed maakt. De eerste editie gaat over het werk van de wereldberoemde fotograaf Rineke Dijkstra, dat nu te zien is in museum De Pont in Tilburg. Zij krijgt bijna nooit negatieve kritiek. Wat zijn jullie ervaringen met haar werk?
Leestijd 4 minuten
144 × gedeeld
Marian Cousijn
Je blindedarm upgraden en breien met vlees: kom op Artfest meedromen over de toekomst
Vliegtuigen, internet, riolering: we vinden ze nu volstrekt vanzelfsprekend, maar ooit werden ze geboren uit de wildste, meest onrealistische dromen. Tijdens de nieuwe editie van onze talkshow Artfest, tijdens de Museumnacht, gaan we op zoek naar zulke veelbelovende vondsten.
Leestijd 2 minuten
48 × gedeeld
Marian Cousijn Ernst-Jan Pfauth
Deze documentaire laat zien dat graffiti oorlog is
Straatkunstenaar Banksy is tegenwoordig in het museum te bewonderen. Wat je daar niet ziet, is de harde strijd die ‘schrijvers’ met elkaar voeren. Als Banksy in 2009 een werk van de legendarische King Robbo overschildert - heiligschennis - ontstaat een ware oorlog tussen Banksy en Robbo’s crew. In de documentaire Graffiti Wars wordt Robbo gevolgd terwijl hij terugslaat.
Kijktijd 47 minuten
107 × gedeeld
Marian Cousijn
Een muur in Londen waar een werk van Banksy is verwijderd. Foto: Hollandse Hoogte

Twee tentoonstellingen over de spannendste kunstenaar van deze tijd (en waarom je er niet heen moet)

Hij staat bekend om zijn rebelse, verrassende straatkunst. Toch slaan de tentoonstellingen die deze zomer over de illustere Banksy te zien zijn helemaal dood. Met hun commerciële instelling draaien ze alles om waar hij voor staat. Of heeft Banksy boter op zijn hoofd en is het juist een koekje van eigen deeg?
Leestijd 8 - 10 minuten
484 × gedeeld
Marian Cousijn
Kunstnotities: Naar Rome? Doe rebels en ga voor de hedendaagse kunst
Onlangs was ik in Rome voor een overdosis kunst. De eeuwige stad staat vooral bekend om haar schatten uit de oudheid en de renaissance. Dat Rome ook veel te bieden heeft op het gebied van hedendaagse kunst, is een goed bewaard geheim. Hierbij mijn tips.
Leestijd 3 minuten
70 × gedeeld
Marian Cousijn
Het tijdelijke Pavilion of Reflections, dat speciaal voor Manifesta 11 in het Meer van Zürich is gebouwd. Foto: Manifesta11 / Eduard Meltzer
De tentoonstelling Manifesta tovert Zürich om tot gigantisch kunstwerk
De tweejaarlijkse kunsttentoonstelling Manifesta is deze zomer neergestreken in Zürich. Het is verleidelijk om het geheel als één groot kunstwerk te zien. De losse onderdelen leunen namelijk wel heel zwaar op de context. Waar zijn de kunstwerken waarop je in een oogopslag verliefd wordt?
Leestijd 5 - 6 minuten
68 × gedeeld
Marian Cousijn
Foto: Atelier Van Lieshout
Voor Joep van Lieshout is het atelier één groot kunstwerk
Voor Joep van Lieshout is het atelier meer dan alleen een werkplek. De gigantische loodsen in de Rotterdamse haven waar hij met een team van zo’n twintig man werkt, herbergen van alles, van een beeldentuin tot een werkplek voor talentvolle gastkunstenaars. En, als het aan Van Lieshout ligt, binnenkort een zelfgemaakte kernreactor. Ga mee op atelierbezoek.
Leestijd 6 - 7 minuten
72 × gedeeld
Marian Cousijn
De tentoonstelling 'Slave City' van Joep van Lieshout in De Pont in Tilburg. Foto: Peter Cox
De parallellen tussen deze slavenstad en de echte wereld zijn akelig helder
In museum De Pont in Tilburg is Joep van Lieshouts expositie te zien over een bizarre imaginaire stad die draait op slavernij en kannibalisme. Het ongemakkelijke besef dat de kunstwerken bij mij oproepen: Slave City staat helemaal niet zo ver van de werkelijkheid af.
Leestijd 5 - 6 minuten
96 × gedeeld
Marian Cousijn
Kunstnotities: Een briljante cameraman, Zwitserse kerkramen en engelengezang in de lift
Iedere vrijdag bespreek ik op deze plek de kunst die ik de voorgaande week zag: een openbaar notitieboekje dat hopelijk als inspiratie dient om er zelf op uit te gaan. Afgelopen week bezocht ik musea van Amsterdam tot Zürich.
Leestijd 3 minuten
22 × gedeeld
Marian Cousijn
Een vrouw kijkt naar 'The Exchange' van Rob Voerman. Foto: Maurice Boyer
Over een kunstwerk heen plassen? Als het een statement is, prima
Sonsbeek, de schone slaapster onder de kunsttentoonstellingen, werd dit jaar wakker gekust door het Indonesische curatorencollectief ruangrupa. Wat blijkt: een tentoonstelling kan ook een discussie zijn, in plaats van een monoloog.
Leestijd 4 - 5 minuten
107 × gedeeld
Marian Cousijn
Foto: Janus van den Eijnden (voor De Correspondent)
Terugkijken: onze talkshow over kunst die ophef veroorzaakt
Buttplugs, kannibalisme, genocide: het kwam allemaal voorbij tijdens de woelige ophefeditie van kunsttalkshow Artfest, die ik vorige week presenteerde met Ernst-Jan Pfauth. De VPRO legde de avond vast en jullie kunnen hem hier terugkijken.
Leestijd 2 minuten
66 × gedeeld
Marian Cousijn
Screenshot van het project mountainsanddropshadows.com
Negen kunstwerken over de natuur die je gezien moet hebben, gewoon op je laptop
De natuur en het internet: twee uitersten? Kunstenaar Jan Robert Leegte laat zien dat het wel meevalt. En je hoeft er niet eens voor achter je computer vandaan te komen.
Leestijd 7 - 9 minuten
114 × gedeeld
Marian Cousijn
Kunstnotities: Crisis in een kunstcentrum en een egoshow in het Stedelijk Museum
Iedere vrijdag bespreek ik op deze plek de kunst die ik de voorgaande week zag: een openbaar notitieboekje dat hopelijk als inspiratie dient om er zelf op uit te gaan. Afgelopen week bezocht ik de spannendste tentoonstellingen in Amsterdam.
Leestijd 3 minuten
24 × gedeeld
Marian Cousijn