Marian Cousijn

Kunsthistoricus, gespecialiseerd in beeldende kunst

Publicaties
Biografie

De wereld van hedendaagse kunst kan ontoegankelijk en ondoordringbaar lijken. Marian Cousijn schrijft helder en aanstekelijk over kunstenaars, tentoonstellingen en manifestaties – en laat zo zien dat kunst vaak met beide benen in de maatschappij staat.

Lynn Berger

Correspondent Technologie en Cultuur

Je blindedarm upgraden en breien met vlees: kom op Artfest meedromen over de toekomst
Vliegtuigen, internet, riolering: we vinden ze nu volstrekt vanzelfsprekend, maar ooit werden ze geboren uit de wildste, meest onrealistische dromen. Tijdens de nieuwe editie van onze talkshow Artfest, tijdens de Museumnacht, gaan we op zoek naar zulke veelbelovende vondsten.
Leestijd 2 minuten
48 × gedeeld
Marian Cousijn Ernst-Jan Pfauth
Deze documentaire laat zien dat graffiti oorlog is
Straatkunstenaar Banksy is tegenwoordig in het museum te bewonderen. Wat je daar niet ziet, is de harde strijd die ‘schrijvers’ met elkaar voeren. Als Banksy in 2009 een werk van de legendarische King Robbo overschildert - heiligschennis - ontstaat een ware oorlog tussen Banksy en Robbo’s crew. In de documentaire Graffiti Wars wordt Robbo gevolgd terwijl hij terugslaat.
Kijktijd 47 minuten
105 × gedeeld
Marian Cousijn
Een muur in Londen waar een werk van Banksy is verwijderd. Foto: Hollandse Hoogte

Twee tentoonstellingen over de spannendste kunstenaar van deze tijd (en waarom je er niet heen moet)

Hij staat bekend om zijn rebelse, verrassende straatkunst. Toch slaan de tentoonstellingen die deze zomer over de illustere Banksy te zien zijn helemaal dood. Met hun commerciële instelling draaien ze alles om waar hij voor staat. Of heeft Banksy boter op zijn hoofd en is het juist een koekje van eigen deeg?
Leestijd 8 - 10 minuten
483 × gedeeld
Marian Cousijn
Kunstnotities: Naar Rome? Doe rebels en ga voor de hedendaagse kunst
Onlangs was ik in Rome voor een overdosis kunst. De eeuwige stad staat vooral bekend om haar schatten uit de oudheid en de renaissance. Dat Rome ook veel te bieden heeft op het gebied van hedendaagse kunst, is een goed bewaard geheim. Hierbij mijn tips.
Leestijd 3 minuten
70 × gedeeld
Marian Cousijn
Het tijdelijke Pavilion of Reflections, dat speciaal voor Manifesta 11 in het Meer van Zürich is gebouwd. Foto: Manifesta11 / Eduard Meltzer
De tentoonstelling Manifesta tovert Zürich om tot gigantisch kunstwerk
De tweejaarlijkse kunsttentoonstelling Manifesta is deze zomer neergestreken in Zürich. Het is verleidelijk om het geheel als één groot kunstwerk te zien. De losse onderdelen leunen namelijk wel heel zwaar op de context. Waar zijn de kunstwerken waarop je in een oogopslag verliefd wordt?
Leestijd 5 - 6 minuten
68 × gedeeld
Marian Cousijn
Foto: Atelier Van Lieshout
Voor Joep van Lieshout is het atelier één groot kunstwerk
Voor Joep van Lieshout is het atelier meer dan alleen een werkplek. De gigantische loodsen in de Rotterdamse haven waar hij met een team van zo’n twintig man werkt, herbergen van alles, van een beeldentuin tot een werkplek voor talentvolle gastkunstenaars. En, als het aan Van Lieshout ligt, binnenkort een zelfgemaakte kernreactor. Ga mee op atelierbezoek.
Leestijd 6 - 7 minuten
71 × gedeeld
Marian Cousijn
De tentoonstelling 'Slave City' van Joep van Lieshout in De Pont in Tilburg. Foto: Peter Cox
De parallellen tussen deze slavenstad en de echte wereld zijn akelig helder
In museum De Pont in Tilburg is Joep van Lieshouts expositie te zien over een bizarre imaginaire stad die draait op slavernij en kannibalisme. Het ongemakkelijke besef dat de kunstwerken bij mij oproepen: Slave City staat helemaal niet zo ver van de werkelijkheid af.
Leestijd 5 - 6 minuten
96 × gedeeld
Marian Cousijn
Kunstnotities: Een briljante cameraman, Zwitserse kerkramen en engelengezang in de lift
Iedere vrijdag bespreek ik op deze plek de kunst die ik de voorgaande week zag: een openbaar notitieboekje dat hopelijk als inspiratie dient om er zelf op uit te gaan. Afgelopen week bezocht ik musea van Amsterdam tot Zürich.
Leestijd 3 minuten
22 × gedeeld
Marian Cousijn
Een vrouw kijkt naar 'The Exchange' van Rob Voerman. Foto: Maurice Boyer
Over een kunstwerk heen plassen? Als het een statement is, prima
Sonsbeek, de schone slaapster onder de kunsttentoonstellingen, werd dit jaar wakker gekust door het Indonesische curatorencollectief ruangrupa. Wat blijkt: een tentoonstelling kan ook een discussie zijn, in plaats van een monoloog.
Leestijd 4 - 5 minuten
107 × gedeeld
Marian Cousijn
Foto: Janus van den Eijnden (voor De Correspondent)
Terugkijken: onze talkshow over kunst die ophef veroorzaakt
Buttplugs, kannibalisme, genocide: het kwam allemaal voorbij tijdens de woelige ophefeditie van kunsttalkshow Artfest, die ik vorige week presenteerde met Ernst-Jan Pfauth. De VPRO legde de avond vast en jullie kunnen hem hier terugkijken.
Leestijd 2 minuten
65 × gedeeld
Marian Cousijn
Screenshot van het project mountainsanddropshadows.com
Negen kunstwerken over de natuur die je gezien moet hebben, gewoon op je laptop
De natuur en het internet: twee uitersten? Kunstenaar Jan Robert Leegte laat zien dat het wel meevalt. En je hoeft er niet eens voor achter je computer vandaan te komen.
Leestijd 7 - 9 minuten
110 × gedeeld
Marian Cousijn
Kunstnotities: Crisis in een kunstcentrum en een egoshow in het Stedelijk Museum
Iedere vrijdag bespreek ik op deze plek de kunst die ik de voorgaande week zag: een openbaar notitieboekje dat hopelijk als inspiratie dient om er zelf op uit te gaan. Afgelopen week bezocht ik de spannendste tentoonstellingen in Amsterdam.
Leestijd 3 minuten
24 × gedeeld
Marian Cousijn
Foto: Sanja Marusic (voor De Correspondent)
Deze kunstenaar hield heel even atelier in de goudkluis van De Nederlandsche Bank
Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck is gefascineerd door goud. Ze stelt haar werk momenteel tentoon op een toepasselijke plek: De Nederlandsche Bank. Voor de reeks Op atelierbezoek sprak ik haar over mislukkingen, clichés en de functie van het atelier.
Leestijd 5 - 6 minuten
64 × gedeeld
Marian Cousijn
Kunstnotities uit Londen: oude computers, occulte séanceschilderijen en een ranzig bed
Het aanbod hedendaagse kunst in Londen is extreem rijk: drie dagen non-stop kunst kijken leverde meer hoogtepunten op dan wat ik de afgelopen maanden in Nederland zag.
Leestijd 3 minuten
54 × gedeeld
Marian Cousijn