Marijn Heemskerk

Journalist, gespecialiseerd in prostitutie

Publicaties
Biografie

Marijn Heemskerk was jarenlang advocaat en doet nu journalistiek onderzoek naar prostitutie. Kan dat ooit een normaal beroep worden?

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Illustratie: Jenna Arts (voor De Correspondent)

Sekswerker is nog geen normaal beroep, en dat is maar goed ook

Zes maanden geleden stelde ik de vraag of prostitutie ooit een normaal beroep kan worden. Ik sprak met sekswerkers, een klant, deskundigen, vakbonden. In dit laatste deel van mijn serie kom ik tot een antwoord dat mij zelf ook heeft verrast.
Leestijd 11 - 15 minuten
368 × gedeeld
Marijn Heemskerk
In een bordeel in Amsterdam. Foto: Bram Belloni / Hollandse Hoogte

Wat Nederland kan leren van de vakbond voor sekswerkers in Nieuw-Zeeland

Het is tijd voor een sterke sekswerkersvakbond in Nederland. Hét inspirerende voorbeeld daarvan is te vinden in Nieuw-Zeeland.
Leestijd 8 - 10 minuten
146 × gedeeld
Marijn Heemskerk
Illustratie: Jenna Arts (voor De Correspondent)
Vandaag beslist Nederland of betaalde seks gewoon werk is (en dat werd tijd ook)
Moet je als land prostituees beschermen of emanciperen? Twee kampen streden zeven jaar lang om hun gelijk in de nieuwe Nederlandse prostitutiewet. Vandaag stemt de Tweede Kamer erover. Welk kamp gaat winnen?
Leestijd 6 - 7 minuten
82 × gedeeld
Marijn Heemskerk
Illustratie: Daan Botlek (voor De Correspondent)

Hoe vrouwen de vrijwillige prostitutie in worden gemanipuleerd

In Nederland is vrijwillige prostitutie het uitgangspunt. Maar wat is vrijwillig als je een loverboy op je pad treft? Ik sprak met de zesentwintigjarige Elena, die drie jaar gedwongen in de prostitutie werkte. Alhoewel: ‘Gedwongen? Zo voelde ik het toen niet.’
Leestijd 10 - 13 minuten
294 × gedeeld
Marijn Heemskerk
De salon (1890) van Emile Bernard (privécollectie).
Prostitutie: niets veranderd de afgelopen honderd jaar. Of toch wel?
De tentoonstelling Lichte zeden in het Van Gogh Museum neemt je mee naar de Parijse prostitutiewereld van begin vorige eeuw. Is er iets veranderd sinds die tijd? Niemand kan die vraag beter beantwoorden dan sekswerker en oud-kunstacademiestudent Roos Schippers. Ze doet het tijdens een rondleiding van conservator Nienke Bakker.
Leestijd 7 - 9 minuten
133 × gedeeld
Marijn Heemskerk
Illustratie: Doeke van Nuil (voor De Correspondent)
Sekswerker worden: hoe werkt dat?
Sekswerker is een legaal beroep in Nederland. Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 wordt er gestreefd naar normalisering van de sector. Hoe normaal is het om dit beroep uit te oefenen? Ik nam de proef op de som en onderzocht wat mij te doen staat als ik de prostitutie in wil.
Leestijd 10 - 14 minuten
147 × gedeeld
Marijn Heemskerk
Still uit de film Much Loved van Nabil Ayouch
Deze films zetten je aan het denken over recht en onrecht in de prostitutie
In Den Haag begint vrijdag het Movies that Matter-festival. Tip: deze drie films over prostitutie in Mexico, Marokko en China. Ze zetten je aan het denken over de bizarre relatie tussen gedwongen prostitutie en verkrachting, de verantwoordelijkheid van de klant en het belang van sekswerkersrechten. Let op: dit verhaal bevat spoilers.
Leestijd 5 - 6 minuten
82 × gedeeld
Marijn Heemskerk
'De Koppelaarster' van Gerard van Honthorst (1590 - 1656).
Wat een vuilnisman en een prostituee (niet) gemeen hebben
Vorige week vroeg ik jullie mee te denken of prostitutie ooit een normaal beroep kan worden. Hier een overzicht van jullie reacties en de mensen die zich meldden. Plus wat ik daarmee wil doen in toekomstige stukken.
Leestijd 4 - 5 minuten
151 × gedeeld
Marijn Heemskerk
Leef-/werkruimte van een prostituee uit 1919 met doorgezakt bed. Antonie Breestraat, de Wallen, Amsterdam. Beeld: Nationaal Archief-Spaarnestad Foto
Hoe zou je een Amerikaanse toerist ons prostitutiebeleid uitleggen?
Het is sinds 2000 legaal om een bordeel te houden in Nederland. Prostitutie moest een normaal beroep worden. We zijn nu vijftien jaar verder en dat is nog altijd niet het geval. Ik vraag me af: kan het ooit een normaal beroep worden? In een fictief gesprek verken ik vragen als deze, als aftrap van een serie over dit onderwerp.
Leestijd 4 minuten
150 × gedeeld
Marijn Heemskerk