Marilse Eerkens

Correspondent Kinderomgang

Missie

Er is geen periode zó bepalend als de kindertijd. Ik schrijf over wat we kunnen doen om hier veel meer van te profiteren.

Nu

Ik zoek uit hoe de belangen van ouders op dit moment vertegenwoordigd worden.

Publicaties
Biografie
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Leer kinderen beter schrijven. Het werpt op heel veel vlakken vruchten af
Kinderen uit een kansarme omgeving hebben veel meer moeite op school. Schrijfonderwijs kan hen flink vooruit helpen, laten Amerikaanse scholen zien. Kan dat ook in Nederland werken?
Leestijd 9 - 12 minuten
Marilse Eerkens
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Waarom veel slimme kinderen het toch niet redden op school
Het Nederlandse onderwijs geeft te weinig steun aan kinderen die opgroeien in kansarme gezinnen. Zo dragen scholen bij aan de toenemende ongelijkheid in de samenleving. Dit kan pas veranderen als we het hardnekkige idee loslaten dat écht talent vanzelf wel komt bovendrijven.
Leestijd 8 - 10 minuten
Marilse Eerkens
Uit de serie School van Raimond Wouda
Die SIRE-campagne over jongens? Luister ook eens naar dit genuanceerde verhaal
Jongens moeten jongens kunnen zijn, zegt SIRE in een deze week gelanceerde campagne. Maar meisjes worden óók niet genoeg op waarde geschat. Om daar verandering in te brengen: het genuanceerde verhaal van hersenwetenschapper Jelle Jolles.
Leestijd 7 - 9 minuten
Marilse Eerkens
Foto: Brandeisfotografie
Wat drie tienjarige jongens leren van mevrouw De Jong (87) - en zij van hen
Voor het project Oorlog in mijn buurt interviewen kinderen oudere mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Projecten waarbij ouderen en jongeren elkaar ontmoeten, komen vaker voor in Europa. Het is niet alleen leerzaam voor beide partijen, maar zorgt ook voor solidariteit, integratie en zingeving.
Leestijd 6 - 8 minuten
Marilse Eerkens
Illustraties: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)

Scholen mogen zelf hun geld uitgeven. Nu weten we dat leraren en leerlingen daar de dupe van zijn

Schoolbesturen krijgen één zak geld om de gebouwen, docenten en het onderwijs te betalen. Het is alleen heel onduidelijk hoe ze dat geld besteden. Sinds vandaag is wel duidelijk: de docenten - en dus de leerlingen - is het niet ten goede gekomen.
Leestijd 9 - 12 minuten
Marilse Eerkens
Uit het project 'Notes from my therapist' van fotograaf Carrie Thompson.
Waarom de psychoanalyse er na 100 jaar nog altijd toe doet
Precies honderd jaar geleden gingen de eerste Nederlanders in psychoanalyse. Ondanks allerlei nieuwe therapieën zijn Sigmund Freuds ideeën nog altijd springlevend én relevant. Omdat je er een milder mens van wordt, leerde ik van een psychoanalytica.
Leestijd 7 - 9 minuten
Marilse Eerkens
Illustratie: Eline van Dam (voor De Correspondent)
Het ministerie van Onderwijs luistert nauwelijks nog naar ouders. Worden ze buitenspel gezet?
Het ministerie van Ouderwijs probeert te voorkomen dat ouders inspraak hebben op zijn beleid, zeggen ouderorganisaties. Klopt dat? En zo ja, probeert het ministerie dat te verdoezelen? Die vragen staan centraal in een rechtszaak die deze week begint.
Leestijd 7 - 9 minuten
Marilse Eerkens
Illustraties: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Welke partijen investeren in de belangrijkste ontwikkelingsperiode van een mens: nul tot vier jaar?
Welke kansen benutten politieke partijen om de ontwikkeling van baby’s en peuters een zet in de goede richting te geven? Ik keek naar de daden van de afgelopen vier jaar én de plannen voor de komende vier jaar. Inclusief stemadvies.
Leestijd 9 - 12 minuten
Marilse Eerkens
Documentairemaakster Sara Kolster (rechts in beeld) op haar vijfde verjaardag, met naast haar zusje Anna. Foto: uit privéarchief Sara Kolster
Deze radiodocumentaire opent je ogen voor rouw bij kinderen
Kinderen kunnen zich heel goed aanpassen aan een ongelukkige gezinssituatie. Fijn voor de volwassenen, maar niet altijd goed voor het kind. In deze mooie radiodocumentaire (38 minuten) ontdekt Sara Kolster wat de dood van haar kleine zusje met haar deed toen zij zelf nog een kleuter was.
Leestijd 3 minuten
Marilse Eerkens
In Londen opent de eerste dagopvang met een etalageruit in 1910. Foto: Philipp Kester / Getty Images
Zo creëert de overheid een te rooskleurig beeld van onze kinderopvang
Om een volgende zedenzaak in de kinderopvang te voorkomen, deed een commissie in 2011 maar liefst 78 aanbevelingen aan de overheid. Wat is daarvan terechtgekomen? Het onderzoek dat daarover gaat, blijkt niet onafhankelijk én gestuurd door de minister zelf.
Leestijd 6 - 8 minuten
Marilse Eerkens
Foto: Bettmann / Getty Images
Moet ons onderwijssysteem op de schop? Discussieer mee
Komen in ons onderwijssysteem de talenten van kinderen genoeg tot bloei? Nee, schrijft hoogleraar onderwijsvernieuwing Rob Martens. En dat kan ons heel duur komen te staan, schat hij. Ik geef een samenvatting van zijn prikkelende artikel en roep jullie op mee te discussiëren over de alternatieven.
Leestijd 5 - 6 minuten
Marilse Eerkens
Uit het fotoboek 'Forever Young' (2014) van Martijn van de Griendt ©
Hoe ouders en docenten de ontwikkeling van tieners zoveel mogelijk kunnen stimuleren
De hersens van tieners maken een heel belangrijke ontwikkeling door. De manier waarop dat gebeurt, is erg afhankelijk van ouders en leraren. In zijn nieuwe boek Het tienerbrein legt breinprofessor Jelle Jolles uit hoe die ‘de stoplichten zo veel mogelijk op groen kunnen zetten.’
Leestijd 6 - 7 minuten
Marilse Eerkens
Deze ouders vormden zélf een crèche (en laten zien hoe goed dat werkt)
Je kunt je kinderen laten opvangen door mensen die daarvoor geschoold zijn. Je kunt ook zelf een crèche oprichten en de zorg voor de kinderen delen. Dat blijkt goed te werken. Waarom wil de overheid nieuwe crèches dan niet meer subsidiëren?
Leestijd 7 - 9 minuten
Marilse Eerkens
Foto: H. Armstrong Roberts / Getty
Wat de zorg voor jonge kinderen met extremisme te maken heeft
De overwinning van Donald Trump, de Brexit en de opkomst van extreemrechtse partijen in Europa wierpen bij mij de vraag op of dit kiesgedrag iets te maken zou kunnen hebben met opvoeding. Onderzoek doet vermoeden dat die verbanden zeker te leggen zijn. Wat kunnen we met deze informatie?
Leestijd 7 - 9 minuten
Marilse Eerkens
The Van Santen family lives in a tent (a canvas hut) and must get by on four guilders a week; the Netherlands, 1936. Photo by Spaarnestad / Hollandse Hoogte
Los armoede op, investeer in hersens
Kennis van het brein biedt aanknopingspunten om de armoedespiraal te doorbreken. Maar in Nederland wordt nog veel te weinig gebruikgemaakt van deze inzichten. Ik heb een tussenoplossing.
Leestijd 7 - 9 minuten
Marilse Eerkens
Illustratie: Zeloot (voor De Correspondent)
Hoe kun je een goed stuk over gamen schrijven als je zelf niet gamet? (en andere vragen van lezers beantwoord)
Mijn artikel ‘Het is tijd voor een echt debat over wat gamen met onze kinderen doet’ leidde tot flink wat kritische commentaren. Daarom legde ik de meest gehoorde opmerkingen voor aan drie mensen met veel verstand van gamezaken en mediaopvoeding.
Leestijd 9 - 12 minuten
Marilse Eerkens