Martijn Kleppe

Foto-onderzoeker

Publicaties
Biografie

Hoe worden onze geschiedenis en het dagelijkse nieuws gevisualiseerd? Waarom zien we juist die beelden? En welke verhalen worden ermee verteld? Met deze vragen houdt Martijn Kleppe zich bezig.

Sterre Sprengers

Adjunct-hoofdredacteur

De verzamelingen van Frank Schallmaier op de tentoonstelling 'From Here On' in het Fotomuseum Antwerpen. Foto: Frank Schallmaier
De ontdekking van het piemelpatroon door Frank Schallmaier
Zet je foto’s van hetzelfde onderwerp naast elkaar, dan worden ineens patronen zichtbaar. Er zijn steeds meer fotografieprojecten waarin op deze manier wordt gewerkt. Aan de hand van drie voorbeelden laat ik zien dat we klaarblijkelijk helemaal niet zo individueel zijn als we misschien zelf denken.
Leestijd 3 minuten
115 × gedeeld
Martijn Kleppe
World Press Photo of the Year 2012. Foto: Paul Hansen (published in Dagens Nyheter)
De World Press Photo of the Year lijkt altijd op die van vorig jaar
Morgen worden de winnaars van de World Press Photo van 2014 bekendgemaakt. Gastauteurs Martijn Kleppe en Marta Zarzycka onderzochten de World Press Photos van de afgelopen drie jaar. Hun conclusie: de kans is groot dat de winnaar een foto wordt vol direct herkenbare stijlfiguren, met een actieve man of passieve vrouw in de hoofdrol.
Leestijd 5 - 6 minuten
93 × gedeeld
Martijn Kleppe
Foto’s terugvinden zal net zo gemakkelijk worden als foto’s maken
Het zal niet lang meer duren tot iedereen beeldherkenningssoftware kan gebruiken. Want: hoe vind je in die grote berg foto's die ene leuke? Een bijdrage van Martijn Kleppe.
Leestijd 5 - 6 minuten
26 × gedeeld
Martijn Kleppe