Maurits Martijn

Adjunct-hoofdredacteur

Missie

Blootleggen wat niet bloot ligt

Nu

... op dit moment ben ik tijdelijk adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Jack Gommers. Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Hoe de Nederlandse overheid een varkensboer tevergeefs het zwijgen op probeerde te leggen

Jack Gommers beweert dat de overheid een groot hormoonschandaal in de doofpot stopte. Deel 3 van ons onderzoek: een portret van de oud-varkensboer die al vijftien jaar als complotdenker weggezet wordt.
Leestijd 13 - 18 minuten
Lucien Hordijk Maurits Martijn Bart Crezee
Een benadering van de sloot in Arendonk die zo'n vijftien jaar geleden knalrood kleurde, door illegale lozingen van het bedrijf Bioland. Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Zo kwamen hormonen van farmagigant Wyeth in voedsel terecht

Grote hoeveelheden verboden hormonen zijn in 2002 in varkensvoer en menselijk voedsel terechtgekomen. De troep was afkomstig van farmagigant Wyeth. Vandaag in deel 2 van ons onderzoek: hoe de hoofdschuldige tot nu toe de dans ontspringt.
Leestijd 9 - 12 minuten
Tomas Vanheste Lucien Hordijk Maurits Martijn
Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Hoe de overheid een schandaal met gevaarlijke hormonen onder de mat veegde

Begin deze eeuw kwamen schadelijke hormonen in varkens en menselijk voedsel terecht. In een naar ons gelekt politierapport staat dat dit ‘een nooit eerder gezien gevaar voor de volksgezondheid in heel Europa’ vormde. Waarom verzweeg de Nederlandse overheid de omvang van dit schandaal, overtrad ze Europese wetgeving en deed ze geen onderzoek naar de gezondheidsgevolgen?
Leestijd 20 - 25 minuten
Tomas Vanheste Lucien Hordijk Maurits Martijn
Illustratie: Leon Postma (redactioneel ontwerper bij De Correspondent)

Ja, je hebt nog stééds iets te verbergen

Een jaar geleden verscheen ons boek Je hebt wél iets te verbergen, waarin we waarschuwen voor de gevaren door het verlies van privacy. Een jaar later is er meer reden voor zorg. Maar óók meer reden tot optimisme.
Leestijd 7 - 9 minuten
Dimitri Tokmetzis Maurits Martijn
Met deze goede stukken over data, privacy en surveillance ben je weer helemaal bij
Wil je weer even helemaal bij zijn op het gebied van privacy? Lees en bekijk dan deze producties van het afgelopen jaar. En vergeet niet jouw tips achter te laten.
Leestijd 5 - 6 minuten
Dimitri Tokmetzis Maurits Martijn
Op 4 september vuurde Zuid-Korea een Hyunmoo-2-raket af vanaf een geheime locatie aan de oostkust van Zuid-Korea. De oefening was een reactie op Noord-Korea, dat naar eigen zeggen een dag eerder een atoombom testte. Foto: EPA / South Korea Defense Ministry
Deze kenners zetten de angst voor een kernoorlog in perspectief
Zondag testte Noord-Korea een zware atoombom. De Amerikaanse president Donald Trump reageert met oorlogsretoriek. Wij gingen op zoek naar achtergrondverhalen. Die zetten de angst voor een kernoorlog in perspectief.
Leestijd 4 minuten
Maurits Martijn
Over de kritiek op het artikel van Tomaso Clavarino
Volgens een Estse krant zou Tomaso Clavarino hebben geprobeerd om foto’s in scène te zetten voor een artikel dat we deze week publiceerden. Dit is onze reactie.
Leestijd 5 - 6 minuten
Maurits Martijn
Illustratie: Boris Lamelos (voor De Correspondent)
Vier redenen waarom de nieuwe aftapwet een slecht idee is
Ondanks grote maatschappelijke weerstand stemde de Eerste Kamer dinsdagavond in met een nieuwe wet waarmee de inlichtingendiensten veel meer mensen mogen aftappen en hacken. Waarom is deze wet geen goed idee? Alle feiten en kritiek op een rij.
Leestijd 11 - 15 minuten
Maurits Martijn
Illustratie: Esther Aarts (voor De Correspondent)
Dit geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifinetwerk
60 procent van de mensen denkt dat hun persoonlijke data veilig zijn op openbare wifinetwerken. Dat blijkt uit een nieuw groot onderzoek. Ik zag drie jaar geleden wat je allemaal prijsgeeft als je inlogt op een openbaar wifinetwerk.
Leestijd 10 - 13 minuten
Maurits Martijn