Maurits Martijn

Plaatsvervangend hoofdredacteur

Missie

Onmisbare journalistiek maken

Nu

... op dit moment ben ik plaatsvervangend hoofdredacteur van De Correspondent

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Illustratie: Cléa Dieudonné (voor De Correspondent)
Kom op 5 mei naar de Godwinlezing van Amade M’charek over genetica en privacy
Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog: dat is de Godwinlezing die De Correspondent met Bits of Freedom en Artis organiseert. Dit jaar spreekt hoogleraar Amade M’charek.
Leestijd 3 minuten
8 × gedeeld
Maurits Martijn
Waarom de natiestaat helemaal niet vanzelfsprekend is (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een excentrieke econoom over onder- en overschatting, spookdorpen in Roemenië en Twitter in de negentiende eeuw.
17 × gedeeld
Maurits Martijn
Hoe de Trumpstaten tegen hun eigenbelang stemmen (en nog 9 andere verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de goed functionerende bureaucratie van IS en hoe je een verhaal vertelt in een game.
28 × gedeeld
Maurits Martijn
Foto's: Robin Alysha Clemens (voor De Correspondent)

We hebben een groot probleem met Facebook. En dat gaat verder dan privacy

De commotie over het Cambridge Analytica-schandaal bij Facebook staat voor méér dan een privacyprobleem. De democratie staat op het spel, waarschuwt hoogleraar José van Dijck.
Leestijd 8 - 11 minuten
622 × gedeeld
Maurits Martijn Riffy Bol
Onze tien favoriete stukken van maart op een rij
Een indrukwekkende reportage uit Jemen, populisme in Den Bosch en alle 5.400 straten van Amsterdam in één analyse: een kleine greep uit onze favoriete stukken van maart.
45 × gedeeld
Maurits Martijn
Waarom Canadese alt-right-journalisten massaal naar Zuid-Afrika afreizen (en nog 10 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: context bij het nieuws over Cambridge Analytica, seksende hippies in Oregon en een documentaire over de doodstraf in Japan.
39 × gedeeld
Maurits Martijn
Illustraties: Lynne Brouwer (voor De Correspondent)

Waarom ik tegen de nieuwe wet voor de geheime diensten stem

Niet vanwege het ‘totalitaire sleepnet’ of hackende spionnen stem ik tegen de nieuwe wet op de inlichtingendiensten. Maar omdat het debat over de macht van de geheime diensten na woensdag niet mag stoppen.
Leestijd 10 - 14 minuten
403 × gedeeld
Maurits Martijn
Koffie en een tukje gaan prima samen (en nog 9 andere verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: slapend wachten tot de cafeïne inkickt, een ‘wizard’ die infiltreert in het openbaar bestuur en lijvig onderzoek naar Monsanto.
50 × gedeeld
Maurits Martijn
Illustraties: Lynne Brouwer (voor De Correspondent)

Sleepwet? Vier cruciale inzichten over de wet voor de geheime diensten

Op 21 maart is het raadgevend referendum over de nieuwe wet voor de geheime diensten. En die gaat over veel meer dan het ‘sleepnet’. Wij zetten een aantal andere nieuwe bevoegdheden van de AIVD en MIVD voor je op een rij.
Leestijd 12 - 17 minuten
1407 × gedeeld
Maurits Martijn Matthijs Koot
Waarom niemand zich wilde branden aan het meest bizarre verhaal over Trump (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een orgaandonatie van minuut tot minuut, een kaart over klimaatverandering en hoe innig contact met een Iraanse zakenman een Amerikaanse journalist zijn baan kostte.
56 × gedeeld
Maurits Martijn
Onze tien favoriete stukken van februari op een rij
Geweren onder de kerkbanken in de VS, Noord-Koreanen op Europese scheepswerven en de kunst van het maken van notities. Een kleine greep uit onze favoriete stukken van februari.
30 × gedeeld
Maurits Martijn
Hoe plunderingen uitbleven in Zuid-Afrika (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de verbroederende werking van waterschaarste, de kunstvoedingmaffia, en de twee helse jaren van Facebook.
33 × gedeeld
Maurits Martijn
Wat de ontwerpers van de Bijlmerflats bezielde (en nog 9 andere verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een goed gesprek over hoe nu verder met Facebook, dat een wapen van de Russische staatstrollen werd. En een Amerikaanse podcast over de architectuur van de Amsterdamse Bijlmer.
34 × gedeeld
Maurits Martijn
Illustratie: Jasmijn de Nood (voor De Correspondent)
Thierry Baudet zocht Jean-Marie Le Pen op en dat past in een patroon
Thierry Baudet heeft in 2009 en 2012 een bezoek gebracht aan Jean-Marie Le Pen, de voormalige voorman van het Franse Front National. Dat blijkt uit onderzoek van journalist Marijn Kruk voor De Correspondent. Het contact past in een jarenlang patroon van sympathie voor radicaal rechts. Een samenvatting
Leestijd 2 minuten
119 × gedeeld
Maurits Martijn
Opgroeien onder het leiderschap van Poetin (en nog 9 andere verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: hoe het is om op te groeien onder Poetin, waarom een PR-medewerker boswachter wilde worden en waarom Bollywood in de ban is van maandverband.
37 × gedeeld
Maurits Martijn
Zo goed waren de Beatles niet (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een bizar interview met de legendarische bandleider Quincy Jones, die een boekje opendoet over Ringo Starr. En een schokkende documentaire over misbruik door VN-soldaten.
44 × gedeeld
Maurits Martijn
De man die corruptie normaliseerde (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de neergang van de wintersport, de geheime afspraken over het Groningse gas en waarom zoveel twitteraars hun account op Duits zetten.
38 × gedeeld
Maurits Martijn