Maurits Martijn

Correspondent Data

Missie

Onmisbare journalistiek maken

Nu

... bereid ik mij voor op een aantal artikelen

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Een bericht van de plaatsvervangend hoofdredacteur: ik ga weer schrijven
Afgelopen vrijdag was mijn laatste dag als plaatsvervangend hoofdredacteur. Vanaf vandaag ben ik weer fulltime correspondent. Rosan Smits en Sterre Sprengers leiden vanaf nu de Nederlandse redactie. Rob Wijnberg richt vanuit de VS The Correspondent op.
Leestijd 2 minuten
34 × gedeeld
Maurits Martijn
Onze favoriete stukken van juli op een rij
Te weinig tijd gehad om alle verhalen van De Correspondent te lezen? Geen nood: hier een handzaam overzicht van onze tien favoriete artikelen, columns en podcasts van de afgelopen maand.
33 × gedeeld
Maurits Martijn
Flitsende minidocu’s over K-pop, wiet en het uitroepteken (en nog 9 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun leestips voor het weekend. Deze week: hoe actrice Gwyneth Paltrow geld verdient aan verontwaardiging, hoeveel een biljoen dollar precies is en een intieme podcast met relatietherapeut Esther Perel.
39 × gedeeld
Maurits Martijn
Larry Page en Sergey Brin. Foto: Michael Grecco/Hollandse Hoogte

Google gaat naar China en zet voor de zoveelste keer zijn idealen overboord

Volgens The Intercept werkt Google aan een app voor de Chinese markt waarin het bedrijf meegaat met de strenge censuurregels van het land. Eerder beloofde de technologiereus niet mee te willen werken met het ‘totalitaire’ regime. Google breekt daarmee voor de zoveelste keer een belofte.
Leestijd 15 - 20 minuten
187 × gedeeld
Maurits Martijn
Hoe linkse revolutionairen IS uit zijn ‘hoofdstad’ verdreven (en nog 9 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun leestips voor het weekend. Deze week: de student die een poster stal in Noord-Korea, waarom regels niet altijd in de weg hoeven te zitten en de journalist die net zo’n groot podium verdient als haar ex-man Ernest Hemingway.
124 × gedeeld
Maurits Martijn
Zo pro-wapens zijn Amerikaanse politici (en nog 8 andere leestips voor het weekend)
Elk weekend tippen correspondenten hun lees-, kijk- en luistertips. Deze week: waarom Amerika nauwelijks kronkelstraatjes heeft en hoe de verkiezingen in Pakistan worden gemanipuleerd.
43 × gedeeld
Maurits Martijn

We zijn het over weinig zo oneens als over privacy. In deze podcast vechten we het uit

De Correspondent publiceerde vorige week een megascoop over fitnessapp Polar, die gebruikt kon worden om de identiteit van bijvoorbeeld geheim agenten en militairen te achterhalen. Maar waarom hebben verhalen over privacy zo vaak nazi’s nodig om een punt te maken?
Leestijd 1 minuut
983 × gedeeld
Jesse Frederik Maurits Martijn
Waar blijven de buitenaardse wezens? (En nog 9 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun leestips voor het weekend. Deze week: hoe grote techbedrijven Amerikaanse steden afpersen, een ode aan een voetbal in de ruimte en de interessantste datajournalisten van dit moment.
54 × gedeeld
Maurits Martijn
Illustratie door onze redactioneel vormgevers Leon de Korte en Leon Postma
Zo reageerde de rest van de wereld op ‘Project Polar’
We traceerden 6.460 mensen uit 69 landen voor ons onderzoek naar de fitness-app Polar. Daar zaten militairen en geheim agenten tussen uit landen als de VS, Frankrijk, Rusland en Zuid-Korea. Wereldnieuws, leek ons – en dat werd het ook.
Leestijd 1 minuut
145 × gedeeld
Riffy Bol Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis Foeke Postma
Hardlooprondjes van Polar-gebruikers op de militaire basis bij Gao, Mali.

Met deze fitness-app kan iedereen de namen en adressen achterhalen van duizenden militairen en geheim agenten

De fitness-app van het Finse bedrijf Polar brengt militairen, geheim agenten en medewerkers van locaties waar kernwapens liggen in gevaar. Het is doodsimpel om hun namen en adressen te achterhalen, blijkt uit onderzoek van De Correspondent en onderzoeksgroep Bellingcat. In totaal traceerden we 6.460 individuen met 69 verschillende nationaliteiten.
Leestijd 5 - 6 minuten
368 × gedeeld
Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis Riffy Bol Foeke Postma
Project Polar: een verantwoording
Hoe breng je op een verantwoordelijke manier informatie naar buiten die mensen in gevaar kan brengen, terwijl iedereen van de risico’s op de hoogte moet worden gebracht?
Leestijd 6 - 7 minuten
121 × gedeeld
Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis Riffy Bol Foeke Postma
Check je fitness-apps en voorkom dat vreemden erachter komen waar je woont
Het is bij sommige fitness-apps mogelijk dat vreemden persoonlijke gegevens over jou bemachtigen. Hoe kun je voorkomen dat anderen weten waar je woont? Hoe bescherm je jouw data? We namen vijf populaire apps onder de loep.
Leestijd 5 - 6 minuten
286 × gedeeld
Riffy Bol Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis Foeke Postma
The routes run by Polar users at the military base in Gao, Mali.

This fitness app lets anyone find names and addresses for thousands of soldiers and secret agents

Polar’s widely used fitness app endangers military personnel, intelligence operatives, and people who work at sites where nuclear weapons are stored. It’s dead simple to track down their names and addresses, investigators from De Correspondent and Bellingcat discovered. In total, we found 6,460 individuals across 69 different nationalities.
Leestijd 5 - 6 minuten
45 × gedeeld
Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis Riffy Bol Foeke Postma
Project Polar: why we decided to publish our findings
How do you reveal grave risks that people need to know about, when doing so will expose data that endangers people’s lives?
Leestijd 6 - 7 minuten
11 × gedeeld
Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis Riffy Bol Foeke Postma
Check your fitness apps and make sure strangers can’t find out where you live
In several fitness apps, it’s possible for others to access sensitive information about you. How can you keep strangers from finding your home address? What steps can you take to keep your data private? We put five popular fitness apps under the microscope.
Leestijd 5 - 6 minuten
13 × gedeeld
Riffy Bol Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis Foeke Postma
Hoe hedgefondsen een fortuin verdienden aan de Brexit (en nog 8 leestips voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun leestips voor het weekend. Deze week: een brok-in-je-keel-interview met de zieke parlementair journalist Max van Weezel en een schokkende reconstructie van een schimmig spel rond de Brexit.
54 × gedeeld
Maurits Martijn
Onze favoriete stukken van juni op een rij
Te weinig tijd gehad om alles te lezen? Geen nood: hier een handzaam overzicht van onze tien favoriete artikelen, columns en videos van de afgelopen maand.
50 × gedeeld
Maurits Martijn
Deze broers strijden tegen de migratiepaniek (en nog 8 andere leestips voor dit weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun leestips voor het weekend. Deze week: het verhaal achter een hilarische foto die telkens opduikt op Twitter, en een duizelingwekkend interview over het verlaten van planeet Aarde.
29 × gedeeld
Maurits Martijn