Maurits Martijn

Correspondent Technologie & Surveillance

Avatar Maurits Martijn

Missie

Het halen van de deadline voor de eerste versie van mijn boek (eind mei)

Nu

.. schrijf ik met Dimitri Tokmetzis een boek over privacy en surveillance dat door De Correspondent zal worden uitgegeven.

Larry Page en Sergey Brin. Foto: Michael Grecco/Hollandse Hoogte

Opnieuw relevant

Update

0

En hup, Google verbreekt alweer een belofte

Google heeft in alle stilte zijn privacyvoorwaarden veranderd, bleek vorige week. Sinds juni koppelt het bedrijf de persoonlijke gegevens die het verzamelt over honderden miljoenen internetgebruikers aan de persoonsgegevens van Googleklanten. Het is een rigoureuze breuk met een eerdere belofte van Google - voor de zoveelste keer. Een korte geschiedenis van de verbroken beloften van het miljardenbedrijf.

Leestijd 14 - 19 minuten
Het Grote Privacy Experiment was binnen een week uitverkocht. De Stadsschouwburg van Utrecht was helemaal vol op donderdagavond 15 september 2016. Foto's: Bas Losekoot (voor De Correspondent)

Reportage

8

Het Grote Privacy Experiment, zo zag dat eruit

Vorige week organiseerden we Het Grote Privacy Experiment in Utrecht. Het was de officiële lancering van ons boek Je hebt wél iets te verbergen, over het levensbelang van privacy. Een avond lang gingen we met publiek en experts op zoek naar de grote gevolgen van kleine datasporen en waarom we het onzichtbare toch zichtbaar willen maken. Een verslag in foto’s.

Foto: Anouk van Kalmthout (voor De Correspondent)

Interview

64

Hoe jouw gedrag wordt beïnvloed zonder dat je het doorhebt (en wat we eraan kunnen doen)

Hoe bedrijven en overheden jouw data gebruiken, is vaak onbekend. Dat is gevaarlijk, want ze kunnen zonder dat je het doorhebt je gedrag sturen. Hoogleraar Mireille Hildebrandt maakt zich zorgen. ‘Je kunt mensen manipuleren op basis van technieken die werken doordat wij ze niet kunnen zien.’ Ze heeft ook drie oplossingen.

Leestijd 8 - 10 minuten

correspondent logo