Maurits Martijn

Plaatsvervangend hoofdredacteur

Missie

Onmisbare journalistiek maken

Nu

... op dit moment ben ik plaatsvervangend hoofdredacteur van De Correspondent

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Illustratie: Jasmijn de Nood (voor De Correspondent)
Thierry Baudet zocht Jean-Marie Le Pen op en dat past in een patroon
Thierry Baudet heeft in 2009 en 2012 een bezoek gebracht aan Jean-Marie Le Pen, de voormalige voorman van het Franse Front National. Dat blijkt uit onderzoek van journalist Marijn Kruk voor De Correspondent. Het contact past in een jarenlang patroon van sympathie voor radicaal rechts. Een samenvatting
Leestijd 2 minuten
89 × gedeeld
Maurits Martijn
Opgroeien onder het leiderschap van Poetin (en nog 9 andere verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: hoe het is om op te groeien onder Poetin, waarom een PR-medewerker boswachter wilde worden en waarom Bollywood in de ban is van maandverband.
29 × gedeeld
Maurits Martijn
Zo goed waren de Beatles niet (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een bizar interview met de legendarische bandleider Quincy Jones, die een boekje opendoet over Ringo Starr. En een schokkende documentaire over misbruik door VN-soldaten.
38 × gedeeld
Maurits Martijn
De man die corruptie normaliseerde (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de neergang van de wintersport, de geheime afspraken over het Groningse gas en waarom zoveel twitteraars hun account op Duits zetten.
37 × gedeeld
Maurits Martijn
Dit waren de urgentste stukken van januari
Onderzoek naar de mode-industrie, hoe nieuws polarisatie voedt en waarom iedereen nu een obsessie heeft. Het is een kleine greep uit onze favoriete stukken van januari.
29 × gedeeld
Maurits Martijn
Soedan krijgt EU-geld én smokkelt vluchtelingen (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: ouwenelen over de beste serie ooit, de strijd tegen olie en: waarom Ethiopië voedselhulp levert.
23 × gedeeld
Maurits Martijn
Als je wordt veroordeeld door een computer (en nog 10 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: liefdeslessen van een Nobelprijswinnares, romantiek in films en series en de toekomst van de sigaret.
44 × gedeeld
Maurits Martijn
Jack Gommers. Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Hoe de Nederlandse overheid een varkensboer tevergeefs het zwijgen op probeerde te leggen

Jack Gommers beweert dat de overheid een groot hormoonschandaal in de doofpot stopte. Deel 3 van ons onderzoek: een portret van de oud-varkensboer die al vijftien jaar als complotdenker weggezet wordt.
Leestijd 13 - 18 minuten
252 × gedeeld
Lucien Hordijk Maurits Martijn Bart Crezee
Een benadering van de sloot in Arendonk die zo'n vijftien jaar geleden knalrood kleurde, door illegale lozingen van het bedrijf Bioland. Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Zo kwamen hormonen van farmagigant Wyeth in voedsel terecht

Grote hoeveelheden verboden hormonen zijn in 2002 in varkensvoer en menselijk voedsel terechtgekomen. De troep was afkomstig van farmagigant Wyeth. Vandaag in deel 2 van ons onderzoek: hoe de hoofdschuldige tot nu toe de dans ontspringt.
Leestijd 9 - 12 minuten
276 × gedeeld
Tomas Vanheste Lucien Hordijk Maurits Martijn
Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Hoe de overheid een schandaal met gevaarlijke hormonen onder de mat veegde

Begin deze eeuw kwamen schadelijke hormonen in varkens en menselijk voedsel terecht. In een naar ons gelekt politierapport staat dat dit ‘een nooit eerder gezien gevaar voor de volksgezondheid in heel Europa’ vormde. Waarom verzweeg de Nederlandse overheid de omvang van dit schandaal, overtrad ze Europese wetgeving en deed ze geen onderzoek naar de gezondheidsgevolgen?
Leestijd 20 - 25 minuten
764 × gedeeld
Tomas Vanheste Lucien Hordijk Maurits Martijn
Met deze goede stukken over data, privacy en surveillance ben je weer helemaal bij
Wil je weer even helemaal bij zijn op het gebied van privacy? Lees en bekijk dan deze producties van het afgelopen jaar. En vergeet niet jouw tips achter te laten.
Leestijd 5 - 6 minuten
110 × gedeeld
Dimitri Tokmetzis Maurits Martijn
Illustratie: Leon Postma (redactioneel ontwerper bij De Correspondent)

Ja, je hebt nog stééds iets te verbergen

Een jaar geleden verscheen ons boek Je hebt wél iets te verbergen, waarin we waarschuwen voor de gevaren door het verlies van privacy. Een jaar later is er meer reden voor zorg. Maar óók meer reden tot optimisme.
Leestijd 7 - 9 minuten
519 × gedeeld
Dimitri Tokmetzis Maurits Martijn
Op 4 september vuurde Zuid-Korea een Hyunmoo-2-raket af vanaf een geheime locatie aan de oostkust van Zuid-Korea. De oefening was een reactie op Noord-Korea, dat naar eigen zeggen een dag eerder een atoombom testte. Foto: EPA / South Korea Defense Ministry
Deze kenners zetten de angst voor een kernoorlog in perspectief
Zondag testte Noord-Korea een zware atoombom. De Amerikaanse president Donald Trump reageert met oorlogsretoriek. Wij gingen op zoek naar achtergrondverhalen. Die zetten de angst voor een kernoorlog in perspectief.
Leestijd 4 minuten
339 × gedeeld
Maurits Martijn