Maurits Martijn

Plaatsvervangend hoofdredacteur

Missie

Onmisbare journalistiek maken

Nu

... op dit moment ben ik plaatsvervangend hoofdredacteur van De Correspondent

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Maak kennis met onze nieuwe correspondent, Micha Wertheim!
Goed nieuws: vandaag verwelkomen wij cabaretier Micha Wertheim als onze nieuwe correspondent. Hij zal de komende maanden schrijven over satire en kunst.
Leestijd 1 minuut
33 × gedeeld
Maurits Martijn
Onze favoriete stukken van mei op een rij
Te weinig tijd gehad om alles te lezen? Geen nood: hier een handzaam overzicht van onze tien favoriete artikelen, columns en podcasts van de afgelopen maand.
47 × gedeeld
Maurits Martijn
De wereldwijde opwarming in één oogopslag (en nog 9 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week grote thema’s: een oud-soldaat die onderzoekt waarom we oorlogen voeren. En een podcast over bikramyoga die licht begint, maar al snel een gitzwarte afslag neemt.
39 × gedeeld
Maurits Martijn
Een bril kan levens redden (en nog 9 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: basketbalmanager Sam Hinkie over hoe je een goede huwelijkspartner vindt, en waarom een gratis bril voor iedereen een goed idee kan zijn.
56 × gedeeld
Maurits Martijn
De voordeur van Mount10, beter bekend als “The Swiss Fort Knox”. Een voormalige legerbunker die in 1993 is omgebouwd tot datacentrum. Multinationals, kleine bedrijven, banken en individuen slaan hun data hier op. Uit de serie 'Deposit' door Yann Mingard.

Dit moet je weten over de nieuwe privacywet

Je hebt het vast gemerkt aan de vele mailtjes over privacy die bedrijven deze week verstuurden: er is een nieuwe privacywet. En vanaf vandaag kunnen bedrijven en overheden beboet worden als ze zich er niet aan houden.
Leestijd 10 - 13 minuten
437 × gedeeld
Riffy Bol Maurits Martijn
Familieleden inhuren? In Japan kan het (en nog 10 verhalen voor het lange weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: zeventig jaar Palestijnse protesten, het perfecte misdrijf, en een absurde overval met een halsbandbom.
250 × gedeeld
Maurits Martijn
Maak kennis met Hiske Versprille, onze nieuwe correspondent!
Vandaag verwelkomen wij Hiske Versprille, bekend van de culinaire recensies uit Het Parool, als onze nieuwe correspondent. Zij zal de komende maanden onderzoek doen naar de Nederlandse zuivelindustrie.
Leestijd 2 minuten
53 × gedeeld
Maurits Martijn
Zo gaat de melkpoedermaffia te werk (en nog 9 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: voetballer Hakan Sükur vluchtte voor Erdogan en werd bakker in Californië. En een spannend verhaal over twee moeders die babymelk jatten.
50 × gedeeld
Maurits Martijn
Vrouwen zitten vast in een zorgstereotype (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een soapserie als sociaal experiment, hoe Bulgarije een voorloper in de robotica werd en SpongeBob en zijn memes verklaard.
40 × gedeeld
Maurits Martijn
Illustratie: Aimée de Jongh (voor De Correspondent)
Wanneer data dodelijk kunnen zijn
Op vierjarige leeftijd vindt Stef van der Ziel met zijn ouders een paar mysterieuze boeken die vlak voor de Tweede Wereldoorlog waren verstopt. Jaren later begrijpt hij de betekenis ervan: data kunnen dodelijk zijn.
Leestijd 4 minuten
80 × gedeeld
Maurits Martijn
Wat een mannenoverschot met een land doet (en nog negen andere verhalen voor dit lange weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: India en China hebben maar liefst 70 miljoen mannen ‘te veel’, en een hilarische analyse van een voetbalwedstrijd van Super Mario.
57 × gedeeld
Maurits Martijn
De leraar die zelf niet kon lezen en schrijven (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: het lastige gesprek over racisme, en een bijzonder verhaal uit Noorwegen over een vrouw die urenlang vastzat onder het ijs.
38 × gedeeld
Maurits Martijn
Illustratie: Cléa Dieudonné (voor De Correspondent)
Kom op 5 mei naar de Godwinlezing van Amade M’charek over genetica en privacy
Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog: dat is de Godwinlezing die De Correspondent met Bits of Freedom en Artis organiseert. Dit jaar spreekt hoogleraar Amade M’charek.
Leestijd 3 minuten
41 × gedeeld
Maurits Martijn
Waarom de natiestaat helemaal niet vanzelfsprekend is (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een excentrieke econoom over onder- en overschatting, spookdorpen in Roemenië en Twitter in de negentiende eeuw.
22 × gedeeld
Maurits Martijn
Hoe de Trumpstaten tegen hun eigenbelang stemmen (en nog 9 andere verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de goed functionerende bureaucratie van IS en hoe je een verhaal vertelt in een game.
34 × gedeeld
Maurits Martijn
Foto's: Robin Alysha Clemens (voor De Correspondent)

We hebben een groot probleem met Facebook. En dat gaat verder dan privacy

De commotie over het Cambridge Analytica-schandaal bij Facebook staat voor méér dan een privacyprobleem. De democratie staat op het spel, waarschuwt hoogleraar José van Dijck.
Leestijd 8 - 11 minuten
659 × gedeeld
Maurits Martijn Riffy Bol
Onze tien favoriete stukken van maart op een rij
Een indrukwekkende reportage uit Jemen, populisme in Den Bosch en alle 5.400 straten van Amsterdam in één analyse: een kleine greep uit onze favoriete stukken van maart.
51 × gedeeld
Maurits Martijn
Waarom Canadese alt-right-journalisten massaal naar Zuid-Afrika afreizen (en nog 10 verhalen voor het weekend)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: context bij het nieuws over Cambridge Analytica, seksende hippies in Oregon en een documentaire over de doodstraf in Japan.
39 × gedeeld
Maurits Martijn