Mick van Biezen

Schrijver

Publicaties
Biografie

Wat hebben vuurwerk, Al-Shabaab, Iraanse kernwapens, literatuur en burgemeesters met elkaar te maken? Ze hebben de fascinatie van Mick van Biezen, die toegankelijk over deze onderwerpen schrijft.

Maite Vermeulen

Correspondent Migratie

Illustraties: Jasmijn de Nood (voor De Correspondent)

Thierry Baudet ontmoette in het geheim een Amerikaanse racist van Alt-right

Thierry Baudet sprak in oktober vijf uur met Jared Taylor, een racistische intellectuele inspirator van de Amerikaanse Alt-right-beweging. Baudet beweert racistische denkbeelden te verwerpen, maar de ontmoeting past in een jarenlang patroon.
Leestijd 11 - 15 minuten
905 × gedeeld
Dimitri Tokmetzis Dennis l'Ami Mick van Biezen
Benjamin Barber: 'In het verleden woonde het merendeel van de mensen op het platteland, maar dat is veranderd. Politieke structuren zijn gewoonweg nog niet aangepast aan de nieuwe realiteit van urbanisatie.' Foto: Mark Kohn/Hollandse Hoogte
De man die vond dat steden de macht moeten krijgen. Laten we zijn ideeën niet vergeten
Drie jaar geleden interviewde ik politicoloog Benjamin Barber over waarom landen achterhaald zijn en steden de toekomst hebben. Nu deze week bekend werd dat Barber is overleden, breng ik zijn belangrijke ideeën opnieuw onder de aandacht.
Leestijd 7 - 9 minuten
150 × gedeeld
Mick van Biezen
Illustraties: Sophia den Breems (voor De Correspondent)

Door deze technologie bellen de oplichters van de toekomst met de stem van je moeder

In de komende jaren moeten we niet vreemd opkijken als we Donald Trump zien verklaren dat hij een atoombom heeft losgelaten boven China. Hopelijk niet vanwege zijn roekeloosheid, maar wel omdat de levensechte manipulatie van audio en video dichterbij komt.
Leestijd 6 - 7 minuten
436 × gedeeld
Mick van Biezen
Promotiebeeld van de nieuwe Netflix-serie 'Marseille'
De nieuwe Netflix-serie Marseille had ook in Los Angeles kunnen spelen. En dat is zonde
Netflix wil over zeven jaar één derde van de wereld als abonnee hebben. Daarom ontplooit het bedrijf in Europa een nieuwe strategie: meer lokale content. De eerste vrucht is de Franse serie Marseille. Maar hoe Frans is die eigenlijk? Let op: dit stuk bevat spoilers.
Leestijd 6 - 7 minuten
70 × gedeeld
Mick van Biezen
Foto: Rob Huibers/Hollandse Hoogte

De Cobra 6, een handgranaat van vijf euro?

Er wordt steeds zwaarder illegaal vuurwerk afgestoken in Nederland. Hoe gemakkelijk is het om de hand te leggen op dit soort knallers? En waarom zijn ze zo populair? Wij gingen op onderzoek uit.
Leestijd 10 - 13 minuten
244 × gedeeld
Mick van Biezen Vera Mulder
Afghaanse politie verwoest samen met Amerikaanse troepen een papaverveld in de Jurm-vallei. Foto is onderdeel van een documentaire-serie van Magnum-fotograaf Paolo Pellegrin over opiumhandel in Afghanistan. Foto: Paolo Pellegrin/Magnum Photos/HH

Het desastreuze gedoogbeleid in de Afghaanse opiumstaat

90 procent van de wereldwijde opiumproductie komt inmiddels uit Afghanistan, blijkt uit een onlangs verschenen onderzoek van de VN. Een record dat bereikt werd onder toeziend oog van de NAVO. De ‘war on terror’ bleek de perfecte voedingsbodem voor een bloeiende papaverteelt.
Leestijd 8 - 11 minuten
134 × gedeeld
Mick van Biezen Maite Vermeulen
Benjamin Barber: 'In het verleden woonde het merendeel van de mensen op het platteland, maar dat is veranderd. Politieke structuren zijn gewoonweg nog niet aangepast aan de nieuwe realiteit van urbanisatie.' Foto: Mark Kohn/Hollandse Hoogte
Waarom steden het voor het zeggen moeten krijgen
De Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber schrijft in zijn nieuwe boek If Mayors Ruled the World dat burgemeesters alle wereldproblemen kunnen oplossen. Ik interviewde Barber over waarom landen achterhaald zijn en steden de toekomst hebben.
Leestijd 7 - 9 minuten
267 × gedeeld
Mick van Biezen