Mitra Nazar

Journalist, gespecialiseerd in de Balkan

Publicaties
Biografie

Balkankenner Mitra Nazar schrijft met open blik en warm hart over een turbulente regio waar we veel te weinig van weten.

Tomas Vanheste

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding

Foto: Jodi Hilton.

‘Srebrenica leeft nog steeds maar één dag per jaar’

Twintig jaar geleden liepen de Servisch-Bosnische troepen van Ratko Mladić Srebrenica onder de voet. Een Bosnische moslimenclave die door Nederlandse VN-troepen beveiligd moest worden. Ik bezocht de stad vlak voor de twintigste herdenking van de genocide. Mensen willen er niet langer blijven hangen in het verleden, maar dat is - zelfs twintig jaar na de genocide - niet gemakkelijk.
Leestijd 7 - 9 minuten
96 × gedeeld
Mitra Nazar
'Field ranger' Zoltan Saringer in het gebied dat hij bewaakt. Foto: James Montague

Kosovo loopt leeg

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn maar liefst vijftig- tot honderdduizend asielzoekers via Hongarije naar de Europese Unie getrokken. Het zijn geen Syriërs of Libiërs, maar Kosovaren. Waarom trekken ze plotseling zo massaal weg uit hun land? Ik zocht het uit.
Leestijd 8 - 11 minuten
217 × gedeeld
Mitra Nazar
Een ontmantelingsteam in Bosnië toont een landmijn. Foto: David Bathgate/Hollandse Hoogte

Twintig jaar na dato vallen er in Bosnië nog steeds doden door de oorlog

In Bosnië vielen sinds het einde van de burgeroorlog 8.000 gewonden te betreuren - 600 Bosniërs vonden de dood. De reden? Landmijnen die daar twintig jaar geleden zijn neergelegd en die dit voorjaar zijn losgespoeld door overstromingen. Ik maakte een reportage vanuit een regio waar elke stap je laatste kan zijn.
Leestijd 8 - 11 minuten
132 × gedeeld
Mitra Nazar
Vrijgezelle man in het dorpscafé. Foto: Jodi Hilton

Macedonische boer zoekt vrouw, liefst vruchtbaar, voor volk en vaderland

Het Macedonische platteland loopt leeg. De achterblijvers zijn vooral mannen, die hopeloos proberen aan de vrouw te komen. Niet alleen eenzaamheid is er een probleem, ook de economie loopt ernstig gevaar. Daarom wil de overheid bruiden uit Oekraïne halen, waar juist een vrouwenoverschot is.
Leestijd 10 - 14 minuten
170 × gedeeld
Mitra Nazar
Het standbeeld van Lenin voor het Transnistrische parlement in de hoofdstad Tiraspol. Foto: Hollandse Hoogte

Hier is een nieuwe Krim in de maak

Transnistrië, het rechterdeel van Moldavië, wil al 25 jaar bij Rusland horen. Russische troepen mobiliseren zich aan de grens van Oekraïne, wellicht om door te stoten. Wordt dit streepje land de nieuwe Krim?
Leestijd 9 - 12 minuten
239 × gedeeld
Mitra Nazar
Een oude vrouw toont slachtafval om haar onvrede en honger te verbeelden tijdens protesten in Sarajevo op 8 februari 2014. Foto: Jodi Hilton

In Bosnië wordt in burgerfora een nieuwe democratie gesmeed

Eén dag stond Sarajevo in brand toen burgers zich fysiek tegen hun machthebbers keerden. Maar nu laten Bosniërs hun leiders zien wat democratie is: in burgerfora wordt door duizenden mensen het fundament voor een nieuwe toekomst gelegd. Ik doe vanuit Bosnië verslag van wat misschien wel het begin van een Bosnische Lente kan zijn.
Leestijd 12 - 16 minuten
223 × gedeeld
Mitra Nazar