Monique Samuel

Publicist

Publicaties
Biografie
De Gay Pride in Tel Aviv op 13 juni 2014. Foto: Salih Zeki Fazlioglu/Hollandse Hoogte
Hoe graag Israël ook wil, echt homotolerant is het land nog niet
De Israëlische stad Tel Aviv wordt gezien als het hart van de homowereld. De gemeente financiert en organiseert alles wat lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en queers aangaat. Aan de andere kant worden Palestijnse homoseksuelen door het Israëlische leger ingezet als informanten en is het homohuwelijk nog steeds niet wettelijk toegestaan. Een reportage vanuit Tel Aviv, over de twee kanten van het leven als Israëlische homoseksueel.
Leestijd 6 - 8 minuten
78 × gedeeld
Monique Samuel
Israëlische soldaten van het 'Karakal' bataljon voorafgaand aan hun afstudeermars nabij Azoz (Israël). Foto: Ilia Yefimovich/Getty Images

Hoe in Israël alles begint en eindigt bij het leger

In Israël heeft iedereen twee of drie jaar dienstplicht. Het land heeft een van de hoogwaardigste technologie-industrieën ter wereld, die zijn oorsprong vindt in defensie. Veel apps en communicatie worden in het leger uitgevonden, zo gaat het standaardverhaal. Maar hoe is het om die dienstplicht te weigeren? Hoe ziet je leven er dan uit? Een reportage vanuit Tel Aviv.
Leestijd 9 - 12 minuten
305 × gedeeld
Monique Samuel
Skyline van de woonwijk Mounira in Caïro. De lucht is gevuld met smog. Foto: Mark Nozeman

Waarom het Egyptische volk opnieuw een generaal omarmt

Ruim vijftig jaar geleden werd de Egyptische leider Gamal Abdel Nasser door het volk op handen gedragen. Bij de verkiezingen die vandaag beginnen heeft generaal Sisi zijn positie ingenomen. De bevolking wil een sterke leider à la Nasser terug - en de recente geschiedenis van de Egyptische politiek laat goed zien waarom. Een analyse.
Leestijd 12 - 17 minuten
152 × gedeeld
Monique Samuel
Omdat Esra’a Al-Shafei liever geen foto’s van zichzelf heeft rondslingeren op internet, maakte het blog iRez.me gebruik van de online game Second Life om haar toch te kunnen ‘portretteren’ bij het gepubliceerde interview. Beeld: iRez.me
Hier kan de jeugd uit het Midden-Oosten ongecensureerd zichzelf zijn
Gisterenavond sprak de Bahreinse activiste Esra’a Al-Shafei (27) de zesde Vrijheidslezing in de Balie uit. Al-Shafei richtte tien jaar geleden Mideastyouth.com op, een platform waarop minderheden uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten ongecensureerd hun stem kunnen laten horen. Een interview.
Leestijd 7 - 9 minuten
71 × gedeeld
Monique Samuel
Foto: Monique Samuel
In Tunesië is een vrouw een stoel waar je lekker op kunt gaan zitten
In deze vierde en laatste reportage reis ik naar het achterland van Tunesië, waar de Arabische Revolutie begon. Daar heerst woede over de morele verloedering van tegenwoordig. Fatma probeert daarom met haar vakbond de vrouw een stem te geven. 'Ik zag laatst een man zijn vrouw zelfs een klap geven. De politie stond erbij en keek ernaar. Dit is de nieuwe wetteloosheid waartegen wij strijden.'
Leestijd 10 - 13 minuten
71 × gedeeld
Monique Samuel
Foto: Monique Samuel
‘Een echte Tunesiër is Arabisch, soennitisch en hetero’
Op 20 maart vierde Tunesië haar onafhankelijkheid van Frankrijk. Demonstraties tegen het na de Arabische Revolutie geseculariseerde land vulden de straten. Activiste Jamina Thebit probeert een tegengeluid te organiseren: gelijkstelling van homo- en heteroseksuelen in de nieuwe grondwet en campagnes tegen racisme en antisemitisme.
Leestijd 10 - 14 minuten
61 × gedeeld
Monique Samuel
Lina ben Mhenni, van het beroemde blog beroemde blog A Tunisian Girl, tijdens haar werk als radiopresentator in Tunis (Tunesië). Foto: Jeroen van Loon/Hollandse Hoogte

Deze Tunisian Girl blogt voor de gelijkwaardigheid van vrouwen

Lina bin Mhenni is een begrip in Tunesië. Ze deed op haar beroemde blog A Tunisian Girl verslag van de demonstraties in haar land en volgde de Arabische revolutie op de voet. Het leverde haar een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede op én geheim agenten die haar dag en nacht volgden. Ik zocht haar op en vroeg: wat is er in Tunesië veranderd?
Leestijd 11 - 15 minuten
116 × gedeeld
Monique Samuel
12 maart 2014: Het eerste Festival of Colors in de Tunesische hoofdstad Tunis. Foto: Yassine Gaidi/Hollandse Hoogte

Het land waar de Arabische revolutie begon wordt steeds conservatiever én progressiever

Tunesië, waar de eerste Arabische revolutie uitbrak, is het meest seculiere land in de regio. Maar sinds de val van president Ben Ali strijden progressieve én religieuze krachten om voorrang. Voor het eerst zijn er nikaabs op straat te zien en trekken jongeren als jihadisten naar Syrië. Tegelijkertijd wordt in gay-friendly bars de nieuwe vrijheid gevierd.
Leestijd 10 - 14 minuten
151 × gedeeld
Monique Samuel
4 juli 2013: Rebellen van terreurorganisatie ISIS (Islamic State of Iraq and Syria), toen nog onderdeel van Al-Qaeda, ten noorden van Aleppo in gevecht met het regime van Assad. Foto: Hollandse Hoogte
De machtigste terrorist ter wereld maakt vrede in Syrië ondenkbaar
De Syrische vredesbesprekingen in Genève dreigen op een fiasco uit te lopen. Al-Qaeda verbrak alle banden met de gewelddadige Abu Bakr al-Baghdadi en zijn radicale terreurorganisatie Islamic State of Iraq and Sham. Die is namelijk niet in Syrië om Bashar al-Assad te bestrijden, maar om een Midden-Oosten omspannend islamitisch kalifaat te stichten.
Leestijd 5 - 6 minuten
92 × gedeeld
Monique Samuel
De bazaar van Shiraz (Iran). Foto: Shiva
In het Iraanse Shiraz is zingen voor vrouwen verboden
In dit vierde en laatste deel van de reis in Iran bezoek ik de stad Shiraz. Op het station staat een vrouwelijke muzikant. Zij heeft een lastig beroep: de vrouwenstem wordt als aanstootgevend ervaren. Maar naast de graftombe van een opperste ayatollah zijn wel bh's te koop. Dat dan weer wel.
Leestijd 10 - 14 minuten
165 × gedeeld
Monique Samuel
Muurschildering uit de Iran-Irak oorlog op de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran. Foto: Shiva
In de Iraanse hoofdstad Teheran is geen maagd meer te vinden
Vanuit de hoofdstad Teheran in Iran schrijf ik een vierdelige reportage over de snel veranderende stad. In deel 3 een ontmoeting met transgender Parisa en met Ali, een architect met vooral vrouwen in dienst. Beide symbolen van de stille revolutie in een land dat stapje voor stapje verandert.
Leestijd 8 - 10 minuten
203 × gedeeld
Monique Samuel
Voor de bazaar in Teheran, Iran. Foto: Shiva
Wacht maar, alles in Iran wordt stapje voor stapje beter
Vanuit de hoofdstad Teheran in Iran schrijf ik een vierdelige reportage over de snel veranderende stad. In deel 2 krijg ik te maken met een overspelige man, de dubieuze rol van de politie en naaktportretten op de kunstmarkt die aantonen dat ook op dit gebied al relatieve vrijheid heerst.
Leestijd 10 - 13 minuten
186 × gedeeld
Monique Samuel
Monique Samuel in Teheran. Foto: Shiva
In Teheran kun je trouwen voor één nacht
Vanuit de hoofdstad Teheran in Iran schrijf ik een vierdelige reportage over de snel veranderende stad. Een stad waar je kunt trouwen voor één nacht, maar ook een hoofddoek dragen verplicht is. De tegenstellingen blijven verbazen. Deel 1.
Leestijd 7 - 9 minuten
231 × gedeeld
Monique Samuel
Britse toeristen op het strand van Fajara (Gambia) met hun minnaars. Foto: Caroline Penn/Hollandse Hoogte
Gambia: seksparadijs met glimmende moskeeën
Banjul in Gambia is een waar seksparadijs. Oudere, blanke vrouwen kunnen voor weinig geld met een donkere man naar bed gaan. In het sterk islamiserende land, 90 procent zegt moslim te zijn, levert dat een aparte tegenstelling op. Een reportage.
Leestijd 6 - 8 minuten
204 × gedeeld
Monique Samuel
Het WK paardenraces in Dubai in 2007. Fotograaf Martin Parr maakte er een serie over het uiterlijk van rijkdom. Foto: Martin Parr/Magnum Photos/HH
Democratie begint niet bij een Big Mac en een blikje Coca-Cola
Lang werd aangenomen dat een liberale markt als vanzelf een vrijer en democratischer land zou opleveren. Voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika gaat deze these in ieder geval niet op. Een analyse.
Leestijd 5 - 6 minuten
114 × gedeeld
Monique Samuel
De constitutionele raad stemt op nieuwe grondwetsartikelen in de Shura raadszaal in Caïro. Foto: ANP
Wat staat er precies in de nieuwe Egyptische grondwet?
In de wankele democratie die Egypte is, wordt gewerkt aan een nieuwe grondwet. Marteling wordt verboden evenals slavernij. Politieke partijen hoeven niet langer een religieuze basis te hebben. Het belooft veel goeds, maar de twijfels groeien.
Leestijd 9 - 12 minuten
59 × gedeeld
Monique Samuel