Niels Mathijssen

Historicus, gespecialiseerd in beeldvorming

Publicaties
Biografie

Hoe we de geschiedenis kennen, wordt grotendeels bepaald door wat we zien in films en op tv. Niels Mathijssen analyseert hoe het verleden tot ons komt en wat dat zegt over toen en over nu.

Nina Polak

Correspondent Cultuur

Hiroshima in augustus 1945 na de atoombom 'Little Boy'. Foto: HH
Barack Obama bezoekt Hiroshima. Waarom ligt dat zo gevoelig in Amerika?
Hij is vrijdag de eerste Amerikaanse president die Hiroshima bezoekt. Naar eigen zeggen om de Japanse slachtoffers te eren. Amerikaanse veteranen hebben woedend gereageerd: wat te denken van alle Amerikaanse slachtoffers? Een schets van een gevoelige geschiedenis.
Leestijd 6 - 7 minuten
72 × gedeeld
Niels Mathijssen
Still uit 'Son of Saul'.
Lukt het Son of Saul de Holocaust te tonen zoals die was?
Bij iedere gruweldaad, historisch of hedendaags, komt al gauw de discussie op gang over hoeveel je van al dit geweld moet tonen. De veelbesproken Holocaustfilm Son of Saul vormt daarop geen uitzondering. Lukt het de film de Holocaust te tonen zoals die was?
Leestijd 6 - 7 minuten
102 × gedeeld
Niels Mathijssen
De ouderwetsche Nederlandsche held is terug in een hypermoderne actiefilm over Michiel de Ruyter
Overmorgen komt de film Michiel de Ruyter uit. Een film die de vorige eeuw niet gemaakt had kunnen worden, toen heldendom nog geassocieerd werd met nationalisme. Is het taboe op heldenverering nu definitief geslecht?
Leestijd 7 - 9 minuten
128 × gedeeld
Niels Mathijssen
Hoe onthouden we een oorlog zonder gruwelijke iconische beelden?
2014 was het jaar van het herdenken. De Eerste Wereldoorlog, de val van de Muur. Ook is het precies 65 jaar geleden dat de vijf jaar durende Nederlands-Indonesische Oorlog ten einde kwam. Waarom die zo onbekend is en niet herdacht wordt? Omdat er geen iconisch beeld van bestaat.
Leestijd 9 - 12 minuten
143 × gedeeld
Niels Mathijssen
Oorlogsfilm Fury vertelt veel, maar maakt weinig voelbaar
Met veel realistische wreedheid deconstrueert de film Fury de mythe van de Tweede Wereldoorlog als ‘the good war.’ De tegenstelling van het “goede” Amerika versus het “slechte” Duitsland kan inderdaad de prullenbak in. Maar al dat geweld maakt de soldatenervaring nog niet voelbaar.
Leestijd 5 - 6 minuten
63 × gedeeld
Niels Mathijssen
6 augustus 1945: de eerste atoombom op Hiroshima. Foto: Wikipedia
De mythe van de atoombom die 69 jaar geleden een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog
Vandaag is het precies 69 jaar geleden dat Japan zich overgaf en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Dat had alles te maken met de twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, zo luidt het standaardverhaal. In dit stuk laat ik zien dat het in werkelijkheid heel anders ging.
Leestijd 5 - 6 minuten
315 × gedeeld
Niels Mathijssen
Een genocide op poëtische wijze verfilmen? The Missing Picture laat zien dat het kan
In de indrukwekkende film The Missing Picture vertelt regisseur Rithy Panh over zijn ervaringen tijdens de Cambodjaanse genocide. Panh laat zien dat je bij het verfilmen van een traumatische geschiedenis best creatief mag zijn. Zijn documentaire zou een voorbeeld voor Nederlandse historici moeten zijn.
Leestijd 5 - 6 minuten
62 × gedeeld
Niels Mathijssen