Remmelt de Weerd

Factchecker

Publicaties
Biografie

Remmelt de Weerd en zijn team zijn in korte tijd van grote waarde geworden voor De Correspondent. Want een medicijn dat voorbij de waan van de dag wil kan overal aan voorbijgaan, behalve aan de feiten.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Minister Henk Kamp is op bezoek in Tweede Exloermond om te praten over de eventuele plaatsing van windmolens. Tegenstanders van de molens hebben zich verzameld bij Horecacentrum Spa om hun ongenoegen te uiten. Foto: Kees van de Veen/Hollandse Hoogte
Wat is waar in het debat over windmolens? Help ons de feiten te vinden
Claims over windmolens vliegen alle kanten op. Volgens sommigen draaien ze op subsidie, volgens anderen zijn ze onmisbaar in de transitie naar groene energie. Wat is waar? Help ons het uitzoeken.
Leestijd 3 minuten
204 × gedeeld
Remmelt de Weerd
Jan Roos (links) en Thierry Baudet verzamelen handtekeningen in Den Haag. Foto: Remko de Waal/ANP

Wat klopt er van de argumenten achter het EU-referendum van #GeenPeil?

GeenPeil verzamelde 450.000 handtekeningen voor een referendum over Oekraïne en de EU. Een knappe prestatie. Maar hoe onderbouwd zijn de argumenten die naar voren worden gebracht? Met Joost Vormeer en Arlette van der Berg check ik vijf belangrijke claims uit de campagne.
Leestijd 9 - 12 minuten
873 × gedeeld
Remmelt de Weerd
Foto: Ger Loeffen / Hollandse Hoogte

Factcheck: ‘Kippen in de wei zijn slecht voor het milieu’

De vraag is al vaak gesteld: is een gangbare kip milieuvriendelijker dan een biologische scharrelkip? Yorick Smakman en ik bekeken alle Nederlandse onderzoeken en concluderen: een toename in vleesproductie is nooit milieuvriendelijker.
Leestijd 6 - 7 minuten
293 × gedeeld
Remmelt de Weerd
Kaart van de situatie in Syrië, 01-07-2015. Kaart gemaakt door: Thomas van Linge.
Waarom je de macht van Islamitische Staat nooit in één kaart kunt vatten
De achttienjarige Thomas van Linge maakt met Paint kaarten van Syrië en Irak. Zeer nauwkeurige kaarten, die wereldwijd aftrek vinden. Politiek geograaf Henk van Houtum en ik vragen ons af: wordt Islamitische Staat eindelijk goed in kaart gebracht?
Leestijd 5 - 6 minuten
157 × gedeeld
Remmelt de Weerd
Illustratie: Esther Aarts (voor De Correspondent)

#TTIP: Waar is de voorspelde banengroei op gebaseerd (en klopt die wel)?

In juli begint de tiende ronde TTIP-onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde Staten. Levert dit verdrag nu wel of niet meer banen op? Factchecker Yorick Smakman en ik pluisden de rapporten door en onderzochten de verborgen aannames en tekortkomingen achter de cijfers.
Leestijd 7 - 9 minuten
318 × gedeeld
Remmelt de Weerd
Levert TTIP echt banen op?
Momenteel wordt er onderhandeld over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), het handels- en investeringsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgens voorstanders levert het de EU 400.000 banen op, tegenstanders zeggen dat het juist 100.000 banen kost. Wat is waar? Als factcheckers gaan wij het uitzoeken en kunnen we jullie hulp goed gebruiken.
Leestijd 2 minuten
89 × gedeeld
Remmelt de Weerd
Een portret van Babet tijdens chemotherapie, uit het boek ‘It could have been you… If it hadn’t been me’ van fotograaf Reinier van der Lingen

Factcheck: ‘Kanker is in 65 procent van de gevallen gewoon pech hebben’

Kort geleden ging een schokkend onderzoek naar kanker de wereld rond. 65 procent van alle kankerpatiënten had die ziekte niet aan roken, alcohol of bijvoorbeeld erfelijke factoren te danken, nee, het was gewoon domme pech. Yorick Smakman en ik namen het onderzoek onder de loep en trekken heel andere conclusies.
Leestijd 9 - 12 minuten
489 × gedeeld
Remmelt de Weerd