Rick Bosman

Onderzoeker, gespecialiseerd in energietransitie

Publicaties
Biografie

De overstap naar een duurzame samenleving levert frictie, spanning en onzekerheid op. Transitiewetenschapper Rick Bosman houdt in zijn onderzoek en zijn analyses het uiteindelijke doel voor ogen: een groene economie.

Jelmer Mommers

Correspondent Klimaat & Energie

Illustratie: Luka van Diepen

De Nederlandse overheid en de olie- en gasindustrie: zoek de verschillen

Hoe kan het dat Nederland nu meer CO2 uitstoot dan in 1990? Het antwoord: de gigantische verwevenheid van de overheid en de fossiele industrie. Wij brachten hem in kaart.
Leestijd 9 - 12 minuten
365 × gedeeld
Rick Bosman Sem Oxenaar
Foto: Paul S. Howell/Getty Images
De olieprijs blijft maar zakken. Wat betekent dat voor de overstap naar groene energie?
De olieprijs zakte deze week naar een dieptepunt. Is dat goed of slecht nieuws voor de broodnodige overstap naar groene energie? Wij betogen dat we ons niet moeten blindstaren op een hoge of lage olieprijs, maar de voordelen moeten zien van een schommelende olieprijs. Dán wankelt de industrie en is een omslag mogelijk.
Leestijd 6 - 8 minuten
234 × gedeeld
Rick Bosman Derk Loorbach
Foto: Paul S. Howell/Getty Images
Hoe een heftig schommelende olieprijs fossiele energie langzaam overbodig maakt
Dit najaar halveerde de olieprijs plotseling van rond de honderd naar vijftig dollar per vat. Is dat goed of slecht nieuws voor de broodnodige overstap naar groene energie? Wij betogen dat we ons niet moeten blindstaren op een hoge of lage olieprijs, maar de voordelen moeten zien van een schommelende olieprijs. Dán wankelt de industrie en is een omslag mogelijk.
Leestijd 6 - 7 minuten
254 × gedeeld
Rick Bosman