Rick de Gier

Journalist, gespecialiseerd in film

Avatar Rick de Gier
Avatar Karel Smouter

Rick de Gier schrijft origineel, ingevoerd en met humor over film. Lees zijn stukken en je bent helemaal bij.

Karel Smouter
Adjunct-hoofdredacteur

Anthony Weiner, voormalig Congressman uit New York, op de tweede dag van de Democratic National Convention in Philadelphia, 26 juli, 2016. Foto: Damon Winter / The New York Times via Hollandse Hoogte

Opnieuw relevant

Interview

7

Door deze politieke horrorclown is Hillary's Halloween dit jaar onvergetelijk

Deze zomer sprak ik filmmaker Josh Kriegman. Zijn documentaire over Anthony Weiner leek aanvankelijk vooral te plaatsen in de categorie bizar politiek entertainment. Maar nu de FBI-mails op zijn computer aan die van Hillary Clinton worden gelinkt, is het menens. Tijd voor een gesprek over politiek en journalistiek in scandaleuze tijden.

Leestijd 9 - 12 minuten
Still uit de film Fuocoammare

Interview

0

Deze regisseur verbleef achttien maanden op Lampedusa en maakte de beste film van het jaar

Hoe maak je een film over zoiets ingewikkelds als de vluchtelingencrisis? De documentaire Fuocoammare valt op door wat er niet in voorkomt: cijfers, analyses, beschuldigingen of oplossingen. Regisseur Gianfranco Rosi trok domweg met zijn camera naar het Italiaanse eiland Lampedusa en filmde wat hij zag. Het leverde (vooralsnog) de beste film van het jaar op.

Leestijd 8 - 10 minuten
Uit de film El abrazo de la serpiente.

Aanbeveling

14

Vijf actuele inzichten van een medicijnman uit de Amazone

Het veelgeprezen Colombiaanse drama El abrazo de la serpiente (sinds donderdag in de bioscoop) is niet de eerste film die kritisch terugblikt op de kolonisatie van Zuid-Amerika. Uniek is wel dat nu eens niet de westerling centraal staat, maar iemand uit de inheemse bevolking. Wat heeft deze medicijnman uit de Amazone ons te zeggen?

Leestijd 7 - 9 minuten

correspondent logo