Rick de Gier

Journalist, gespecialiseerd in film

Publicaties
Biografie

Rick de Gier schrijft origineel, ingevoerd en met humor over film. Lees zijn stukken en je bent helemaal bij.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Still uit Wonder Woman
De eerste succesvolle superheldenfilm met een vrouw (en meer films die 2017 tekenden)
Wie eens stevig wilde reflecteren op de actualiteit, kon het afgelopen jaar goed terecht in de bioscoop. Het filmaanbod van 2017 was opvallend kritisch en beschouwend, en nog artistiek bevredigend ook.
Leestijd 10 - 14 minuten
75 × gedeeld
Rick de Gier
Een still uit de film La vie d'Adele
Waarom het verschil tussen sexy en seksistisch in films niet altijd herkenbaar is
De laatste jaren is er veel discussie over seksisme in de filmindustrie, met de rel rond Bernardo Bertolucci’s Last Tango in Paris als recentste voorbeeld. Hoe om te gaan met de male gaze die de filmwereld domineert?
Leestijd 10 - 14 minuten
73 × gedeeld
Rick de Gier
Anthony Weiner, voormalig Congressman uit New York, op de tweede dag van de Democratic National Convention in Philadelphia, 26 juli, 2016. Foto: Damon Winter / The New York Times via Hollandse Hoogte
Door deze politieke horrorclown is Hillary’s Halloween dit jaar onvergetelijk
Deze zomer sprak ik filmmaker Josh Kriegman. Zijn documentaire over Anthony Weiner leek aanvankelijk vooral te plaatsen in de categorie bizar politiek entertainment. Maar nu de FBI-mails op zijn computer aan die van Hillary Clinton worden gelinkt, is het menens. Tijd voor een gesprek over politiek en journalistiek in scandaleuze tijden.
Leestijd 9 - 12 minuten
33 × gedeeld
Rick de Gier
Still uit de film Fuocoammare
Deze regisseur verbleef achttien maanden op Lampedusa en maakte de beste film van het jaar
Hoe maak je een film over zoiets ingewikkelds als de vluchtelingencrisis? De documentaire Fuocoammare valt op door wat er niet in voorkomt: cijfers, analyses, beschuldigingen of oplossingen. Regisseur Gianfranco Rosi trok domweg met zijn camera naar het Italiaanse eiland Lampedusa en filmde wat hij zag. Het leverde (vooralsnog) de beste film van het jaar op.
Leestijd 8 - 10 minuten
103 × gedeeld
Rick de Gier
Anthony Weiner, voormalig Congressman uit New York, op de tweede dag van de Democratic National Convention in Philadelphia, 26 juli, 2016. Foto: Damon Winter / The New York Times via Hollandse Hoogte
Het bizarre verhaal van Anthony Weiner is de moderne Amerikaanse politiek in een notendop
Filmmaker en voormalig politiek adviseur Josh Kriegman volgde de omstreden politicus Anthony Weiner terwijl die in 2013 campagne voerde voor het burgemeesterschap van New York. De resulterende documentaire Weiner (vanaf 29 september in de bioscoop) is zeldzaam onthullend en pijnlijk actueel.
Leestijd 9 - 12 minuten
115 × gedeeld
Rick de Gier
Beeld uit Una noche sin Luna
Wat is liefde? Deze ‘vergeten’ films laten het zien
Elke zomer presenteert filminstituut EYE onder de naam ‘Previously Unreleased’ een reeks recente festivalhits die de Nederlandse bioscopen eerder niet haalden. Het sterke programma van dit jaar bevat opvallend veel liefdeslessen – en dan niet van het makkelijke Hollywoodsoort.
Leestijd 7 - 9 minuten
129 × gedeeld
Rick de Gier
De Deense Nikolaj Coster-Waldau speelt de Egyptische god Horus in de film Gods of Egypt. Eind 2015 heeft de regisseur zijn excuses aangeboden voor het casten van voornamelijk witte acteurs. Beeld: Uitsnede uit de filmposter.

Waarom Hollywood discrimineert (en daar niet zomaar mee zal stoppen)

De afgelopen weken is er weer fel geprotesteerd tegen de manier waarop de Amerikaanse filmindustrie met minderheden omgaat. Waarom blijft het als progressief bekendstaande Hollywood zo hardnekkig discrimineren? En valt er verbetering te verwachten?
Leestijd 9 - 12 minuten
186 × gedeeld
Rick de Gier
Uit de film El abrazo de la serpiente.
Vijf actuele inzichten van een medicijnman uit de Amazone
Het veelgeprezen Colombiaanse drama El abrazo de la serpiente (sinds donderdag in de bioscoop) is niet de eerste film die kritisch terugblikt op de kolonisatie van Zuid-Amerika. Uniek is wel dat nu eens niet de westerling centraal staat, maar iemand uit de inheemse bevolking. Wat heeft deze medicijnman uit de Amazone ons te zeggen?
Leestijd 7 - 9 minuten
132 × gedeeld
Rick de Gier
Ethan and Joel Coen. Foto: Getty Images

Tien levenslessen uit het Coeniversum

Deze week verschijnt Hail, Caesar! in de Nederlandse bioscoop, alweer de zeventiende film van Joel en Ethan Coen. Het werk van de Amerikaanse broers – waaronder hits als Fargo, The Big Lebowski en No Country for Old Men – staat bekend om zijn absurdisme, maar daarachter schuilt opvallend veel wijsheid.
Leestijd 10 - 13 minuten
482 × gedeeld
Rick de Gier
Still uit 'The Big Short'
Zou The Big Short de wereld kunnen veranderen? Misschien wel
Stel je voor: de voor vijf Oscars genomineerde film The Big Short, een aanklacht tegen de graaicultuur die de kredietcrisis veroorzaakte, wordt massaal bekeken en brengt grote maatschappelijke veranderingen teweeg. Puur fantasie, of zou zoiets echt kunnen gebeuren?
Leestijd 7 - 9 minuten
266 × gedeeld
Rick de Gier
 Samuel L. Jackson als Major Marquis ‘The Bounty Hunter’ Warren in  'The Hateful Eight' van Quentin Tarantino.
Voor het Amerika van Quentin Tarantino is er weinig hoop (als het om racisme gaat)
Quentin Tarantino zegt Amerika met zijn nieuwe film The Hateful Eight een spiegel voor te willen houden. Wat heeft de regisseur dan te melden over het racisme dat zijn land teistert? Noot: dit stuk bevat enkele kleine spoilers.
Leestijd 6 - 7 minuten
166 × gedeeld
Rick de Gier
Star Wars - The Force Awakens
De Messias bestaat. Zijn naam is Luke Skywalker en Han Solo is zijn Profeet
Geen zin om op kerstavond naar de mis te gaan? Mocht je evengoed iets van de oeroude kerstboodschap mee willen krijgen, kun je ook bij de nieuwe Star Wars-film terecht. Een geruststelling vooraf: dit stuk bevat geen spoilers.
Leestijd 6 - 8 minuten
165 × gedeeld
Rick de Gier