Rik Zaal

Journalist, gespecialiseerd in Groningen

Avatar Rik Zaal
Avatar Jelmer Mommers

Rik Zaal heeft zich lange tijd boos gemaakt over hoe weinig Nederlanders weten over de situatie in Groningen. We vroegen hem een serie te maken om ons deelgenoot te maken van zijn kennis én visie.

Jelmer Mommers
Correspondent Klimaat & Energie

Foto: Marco van Middelkoop/Hollandse Hoogte

Reportage

8

Zo bouwt Groningen aan de toekomst

Groningen zet verbittering om in vernieuwing. Ondanks alle aardbevingen ontplooien de Groningers initiatieven die perspectief bieden. Bijvoorbeeld op het gebied van bouwen. Want kan dat, een aardbevingsbestendige, energieneutrale woning realiseren? Ik ging op onderzoek uit.

Leestijd 6 - 8 minuten
Windpark Eemsmond met 134 windturbines bij Eemshaven in Groningen. Foto: Frans Lemmens / Hollandse Hoogte / bewerking Leon Postma

Interview

24

Hoe de commissaris van de Koning in Groningen de moed erin houdt

Ik trok de provincie Groningen door, op zoek naar perspectief. Ik viel van de ene emotie in de andere. Dit is aflevering 9 van een drama in tien bedrijven en tien emoties. Vandaag: zowaar, het begin van een visie. 'Ik zie een gebied voor me dat absoluut onafhankelijk is van het gas, waar de energie door dorpscentrales wordt opgewekt.'

Leestijd 5 - 6 minuten
Foto: Siebe Swart / Hollandse Hoogte / bewerking: Leon Postma

Essay

20

Hoe Groningen alsnog op de wereldkaart kan worden gezet

In de provincie Groningen ging ik op zoek naar perspectief en viel van de ene emotie in de andere. Dit is aflevering 5 van een drama in tien bedrijven en tien emoties. Vandaag: hoop. Want, wat ooit door mensen is opgebouwd, kan ook door mensen weer worden omgebouwd - tot een museum, bijvoorbeeld.

Leestijd 4 - 5 minuten

correspondent logo