Roxane van Iperen

Publicist, gespecialiseerd in economie

Publicaties
Biografie

De Olympische Zomerspelen vinden dit jaar plaats in Rio de Janeiro. Wat doet dat met Brazilië? En welke verhalen moeten nog meer verteld worden over dat land? Publicist Roxane van Iperen neemt jullie mee in een verhalenreeks.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

De burgemeester van Rio de Janeiro draagt het Olympisch vuur naar het Maracanã-stadion. Betogers hebben geprobeerd met een plens water het vuur te doven uit protest tegen de miljarden die Brazilië besteedde aan de Olympische Spelen. Foto: Getty
Achter het Olympisch feest dat vandaag losbarst, schuilt een land in diepe nood
Dit voorjaar reisde ik door Brazilië. Ik wilde weten waar de bevolking van het land waar de Spelen plaatsvinden zich zoal druk over maakt. In deze leeswijzer vat ik mijn belangrijkste inzichten voor je samen.
Leestijd 3 minuten
91 × gedeeld
Roxane van Iperen
Tijdens een demonstratie in Rio de Janeiro tegen de World Cup in Brazilië in juni 2014. Een foto uit een serie over het straatleven in Rio de Janeiro onder invloed van de komst van de World Cup in 2014 en de Olympische Spelen komende zomer. Foto: Alessandro Falco
De politie van Rio executeert kinderen, zodat alles rustig lijkt
In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geopend. Ondanks de economische en politieke vrije val die Brazilië momenteel doormaakt, wordt in het buitenland nog steeds gedacht dat ze de stad welvaart en economische groei brengen. Niets is minder waar.
Leestijd 10 - 13 minuten
292 × gedeeld
Roxane van Iperen
Tijdens een demonstratie in Rio de Janeiro tegen de World Cup in Brazilië in juni 2014. Een foto uit een serie over het straatleven in Rio de Janeiro onder invloed van de komst van de World Cup in 2014 en de Olympische Spelen komende zomer. Foto: Alessandro Falco

Wat de Olympische Spelen betekenen voor Rio de Janeiro

Gisteren werd de olympische vlam ontstoken voor de Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Ondanks de economische en politieke vrije val die Brazilië momenteel doormaakt, wordt in het buitenland nog steeds gedacht dat ze de stad welvaart en economische groei brengen. Niets is minder waar.
Leestijd 10 - 14 minuten
217 × gedeeld
Roxane van Iperen
Het Maracanãstadion in Rio de Janeiro in 1950. Foto: HH
Alle heroïek en tragiek van Brazilië komen samen in dit stadion
Als op vrijdag 5 augustus de Olympische Spelen beginnen in Braziliës Maracanãstadion, galmt in al het gejuich de geschiedenis. Want daar verloor Brazilië die historische voetbalwedstrijd. En werd het volk uit het stadion verdreven.
Leestijd 6 - 8 minuten
49 × gedeeld
Roxane van Iperen
Gigantische inflatables genaamd 'Pixuleco' domineren het straatbeeld tijdens de protesten tegen de benoeming van oud-president Luiz Inacio Lula da Silva door de huidige president Dilma Rousseff (13 maart 2016). Beeld: ANP
Brazilië vecht niet tegen corruptie, het vecht tegen het verleden
Brazilië verkeert in een constitutionele crisis. Toen een oud-president in een corruptiezaak ondervraagd dreigde te worden, benoemde de huidige president hem plotseling tot stafchef. Een benoeming die laat zien: in dit politieke speelveld heeft niemand schone handen.
Leestijd 4 minuten
91 × gedeeld
Roxane van Iperen
A Redenção de Cam (Hams Verlossing) van de Braziliaanse schilder Modesto Brocos (1852-1936), waarin een Braziliaanse familie per generatie blanker wordt, een kritische beschouwing op 'blanqueamiento'. De grootmoeder bidt tot God dat de baby zo blank mogelijk wordt. Beeld: Wikimedia Commons
Brazilië lijkt dan wel een regenboognatie, in feite wordt de samenleving opgewit
Brazilië wordt wel een regenboognatie genoemd: een land waar iedereen een kleur heeft en van een zwart-witonderscheid geen sprake is. Maar als je goed kijkt, zie je dat kleur wel degelijk een rol speelt. Een gruwelijke rol welteverstaan. Waarom komt de bevolking niet in opstand?
Leestijd 8 - 10 minuten
137 × gedeeld
Roxane van Iperen
Een boer trekt door de sertão. Foto: Hollandse Hoogte
Lees deze boeken en leer het mythische Braziliaanse achterland kennen
De sertão: oneindig steppegebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot diep in het noordoostelijke binnenland van Brazilië. Op deze vlakte van schurend zand en doornstruiken is het enige vruchtbare de verbeelding van haar bewoners. Lees deze boeken er maar op na.
Leestijd 6 - 7 minuten
91 × gedeeld
Roxane van Iperen
Twee agenten van de Força de Pacificação in favela Maré in Rio de Janeiro. Foto: Hollandse Hoogte
Zo moeilijk is het om van een dictatuur een democratie te worden
De meeste mensen zien Brazilië als een land dat wordt geplaagd door drugsbendes, die nietsontziend huishouden in de favela’s en ontwrichtend werken voor de ‘normale’ samenleving. De werkelijkheid in het thuisland van de Olympische Spelen van deze zomer is wranger: het zijn de illegale milities die het land in hun greep houden.
Leestijd 7 - 9 minuten
212 × gedeeld
Roxane van Iperen
Foto: Lesley Davis/Hollandse Hoogte
Brazilië voor beginners: wat is het land van de volgende Olympische Spelen eigenlijk voor plek?
Het land werd steevast genoemd in de rijtjes ‘economieën in opkomst.’ Dat het na het WK Voetbal ook de Olympische Spelen kreeg toegewezen, leek een logisch gevolg. Maar aan de vooravond van dit enorme sportevenement bevindt Brazilië zich in een politieke en economische vrije val. Graag neem ik jullie de komende maanden - aan de hand van vragen en tips - mee achter de schermen.
Leestijd 5 - 6 minuten
163 × gedeeld
Roxane van Iperen