Sander Heijne

Correspondent Marktwerking

Nu

Bezig met een boek.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Illustraties: Sophia den Breems (voor De Correspondent)

Waarom stoppen met roken een verkiezingsthema zou moeten zijn

Het debat over solidariteit in de zorg gaat vooral over de hoogte van het eigen risico. Maar de grootste ongelijkheid in gezonde levensverwachting komt door iets heel anders: sigaretten. Laat 2017 het jaar worden waarin roken niet langer een persoonlijke keuze is, maar een verkiezingsthema.
Leestijd 10 - 13 minuten
Sander Heijne
Still uit de film I, Daniël Blake
Kijk de film I, Daniël Blake. Over hoe protocollen mensen in nood kunnen vermorzelen
Hoe bureaucratie en protocollen mensen in nood alle waardigheid kunnen afnemen. Daarover gaat de nieuwe film I, Daniël Blake. Ga hem zien om te begrijpen welk leven de miljoenen armen in onze welvarende westerse samenlevingen leiden.
Leestijd 2 minuten
Sander Heijne
Herstel van de rails en wissels na een spoorwegongeluk bij Breda in 1910. Foto: Spaarnestad Photo / HH

De geschiedenis leert: marktwerking op het spoor werkt al 200 jaar niet

Willen we meer of minder marktwerking op het spoor? Over die vraag debatteert de Tweede Kamer vandaag - en debatteert ons land inmiddels al tweehonderd jaar. Een geschiedenis vol blunders en miskleunen.
Leestijd 10 - 13 minuten
Sander Heijne
Illustratie: Iwan Smit (voor De Correspondent)
De Tweede Kamer wil het medisch beroepsgeheim verder aantasten. Een goed idee?
Om fraude aan te pakken, wil de Tweede Kamer zorgverzekeraars ongevraagd toegang geven tot onze medische dossiers. Als de Eerste Kamer instemt, betekent dit een verdere aantasting van het medisch beroepsgeheim. Wat daarvan te vinden?
Leestijd 7 - 9 minuten
Sander Heijne
Illustratie: Doeke van Nuil
Waarom ziekenhuizen en verzekeraars winst laten uitkeren zo’n slecht idee is
Het wordt hét thema dit politieke seizoen: mogen aandeelhouders van ziekenhuizen en zorgverzekeraars dividend uitkeren? Als je naar de marktwerking in de post en kinderopvang kijkt, kun je alleen maar concluderen: dat is een heel gevaarlijk experiment.
Leestijd 11 - 15 minuten
Sander Heijne
Dit wil ik onderzoeken als jullie correspondent Marktwerking
In de zorg, in de post, op het spoor, in de kinderopvang: in al deze sectoren bracht markwerking niet wat het beloofde. Over deze misschien wel invloedrijkste ontwikkeling van de afgelopen dertig jaar ga ik een boek en een serie verhalen op De Correspondent schrijven. En daarbij kan ik jullie expertise goed gebruiken.
Leestijd 3 minuten
Sander Heijne
Foto: Ton Toemen / Hollandse Hoogte

Hoe onze thuiszorg een miljardenmarkt werd, nu in elkaar klapt en duizenden zonder zorg en baan zitten

De Nederlandse thuiszorg is tot een miljardenmarkt gemaakt. Overheden, hulpbehoevenden en thuiszorgondernemers zijn in een onontwarbare kluwen verstrikt geraakt die de sector nu kapotmaakt. De rekening is voor de duizenden thuiszorgmedewerkers en hun cliënten. Zij verliezen respectievelijk hun baan en hun huishoudelijke hulp.
Leestijd 8 - 10 minuten
Sander Heijne
Illustratie: Gino Bud Hoiting (voor De Correspondent)

Het is tijd om het onderscheid tussen zieke en gezonde werklozen af te schaffen

Werklozen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt, krijgen een lagere uitkering dan arbeidsongeschikten. Dit terwijl het onderscheid tussen die twee niet altijd te maken is. Bovendien werkt het corrumperend en ziekmakend. Tijd voor een nieuw stelsel.
Leestijd 7 - 9 minuten
Sander Heijne
Drie redenen waarom de dokters gelijk kregen in hun strijd tegen de zorgbureaucratie
Nog maar een halfjaar geleden kwamen huisartsen in opstand tegen de bureaucratie in de zorg. Gisteren kondigde minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de belangrijkste eisen van de dokters al per 1 januari 2016 te zullen inwilligen. Hoe kon dat zo snel gaan?
Leestijd 3 minuten
Sander Heijne
Wat jullie van het medisch beroepsgeheim vinden
Zorgminister Edith Schippers is haar standpunt aan het bepalen over het medische beroepsgeheim. Ze wil de wet op dit punt wijzigen om fraude met zorggelden beter te kunnen bestrijden. In mijn vorige verhaal vroeg ik wat jullie daarvan vinden. Dit is de uitslag van dat journalistieke experiment.
Leestijd 4 minuten
Sander Heijne
Illustratie: Iwan Smit (voor De Correspondent)

Hoe heilig moet het beroepsgeheim van de arts eigenlijk zijn?

Om fraude aan te pakken, opperen ambtenaren op het ministerie van Volksgezondheid om zorgverleners informatie met justitie te laten delen. Is dat een goed idee? Aan de hand van drie praktijkvoorbeelden onderzoek ik deze vraag. Hoe zwaar moet het beroepsgeheim volgens jullie wegen?
Leestijd 8 - 10 minuten
Sander Heijne
Illustratie: Zeloot (voor De Correspondent)

We vertrouwen de dokter blind en de zorg voor geen meter. Hoe kan dat?

Nederland heeft het beste zorgstelsel van Europa. Maar ook het duurste, en misschien wel het meest bureaucratische. Maakt al die bureaucratie ons stelsel nu zwakker of beter? Na een half jaar onderzoek ben ik er nog niet uit. En ik ben niet de enige: een masterplan voor onze zorg ontbreekt.
Leestijd 7 - 9 minuten
Sander Heijne
Illustratie: Boris Lamelos (voor De Correspondent)

‘De groeiende bureaucratie heeft de zorg sterk verbeterd’

Het is een dilemma waar veel Nederlandse ziekenhuizen mee worstelen: om de registratiedruk vanuit verzekeraars de baas te zijn, moet meer administratief personeel worden aangenomen. En dus zorgpersoneel worden ontslagen. Volgens ziekenhuisdirecteur Hugo Keuzenkamp is deze bureaucratie noodzakelijk én leidt die tot betere zorg. Alleen moeten de regels niet elk jaar veranderd worden.
Leestijd 7 - 9 minuten
Sander Heijne
Illustratie: Lennard Kok (voor De Correspondent)

Hoe de dokter steeds meer een administratief medewerker werd

Zorgmedewerkers zijn tegenwoordig tot wel 40 procent van hun tijd kwijt aan het invullen van formulieren. Schattingen wijzen erop dat zo 10 tot 12,5 miljard euro per jaar in zorgbureaucratie verdwijnt. Waarom is dit systeem ooit zo opgetuigd? En kan het anders?
Leestijd 8 - 10 minuten
Sander Heijne
Illustratie: Gijs Kast (voor De Correspondent)

Waarom zorgverzekeraars met liefde de boeman uithangen

In mijn vorige stuk schreef ik over huisartsen die in opstand kwamen tegen de efficiëntiedwang van zorgverzekeraars. Vandaag de andere kant van het verhaal: hoe denken zorgverzekeraars goede én betaalbare zorg te bewerkstelligen? Directeur zorginkoop Jeanette Horlings-Koetje van VGZ vertelt over het noodzakelijke kwaad van meer bureaucratie in de zorg.
Leestijd 9 - 12 minuten
Sander Heijne
Hoe zorgverzekeraars de protesterende huisartsen tegemoet willen komen
CZ-zorgdirecteur Joël Gijzen zegt het protest van de Nederlandse huisartsen te steunen. Zij mogen, wegens het risico op kartelvorming, nu geen prijsafspraken maken. ‘Van een echte markt is zo geen sprake,’ meent Gijzen. Een update over de zorgbureacratie.
Leestijd 2 minuten
Sander Heijne