Sander IJtsma

Data-analist

Publicaties
Biografie

Data-analist Sander IJtsma heeft mij al bij veel verhalen geholpen. Zijn onderzoek geeft een nieuwe dimensie aan verhalen over voetbal. En door de data die hij verzamelt, ga je anders naar de sport kijken.

Michiel de Hoog

Correspondent Sport

Soccer player Lex Immers celebrates scoring a goal for Feyenoord, October 2013.  Photo from Hollandse Hoogte
Waarom schlemiel Lex Immers een veel betere voetballer is dan veel mensen denken
Lex Immers speelt volgend seizoen weer in de Eredivisie. Een wonder van vernuft is hij misschien niet, maar zijn reputatie van kansenverprutser is onterecht. Dat probeerde ik in 2014 uit te leggen aan de hand van Sander IJtsma’s data-analyse.
Leestijd 10 - 13 minuten
79 × gedeeld
Michiel de Hoog Sander IJtsma
Foto: Pim Ras / Hollandse Hoogte
Nee, een nieuwe wegwerpbondscoach gaat het Nederlandse voetbal niet verder helpen
De KNVB is op zoek naar een nieuwe bondscoach. Tal van Nederlandse namen worden genoemd. Beter is het om eerst buitenlanders de structurele problemen van het Nederlandse voetbal te laten analyseren. En daarna een buitenlander aan te stellen. Want het Nederlandse voetbal kan het Nederlandse voetbal niet meer beter maken.
Leestijd 6 - 8 minuten
155 × gedeeld
Michiel de Hoog Sander IJtsma
FC Volendam speler Henny Schilder neemt een strafschop in de wedstrijd tegen Sparta op 24 januari 2017. Sparta wint de wedstrijd na strafschoppen. Foto: Jasper Ruhe / ANP Pro Shots
We moeten het over de strafschop hebben. Want die straf is veel te hoog
Als er één spelregel veranderd zou moeten worden, dan is het de strafschop. Want de strafschop is een veel te hoge straf voor een doorgaans minimaal vergrijp. Én wedstrijden worden erdoor beslist. Terwijl er een elegant alternatief is.
Leestijd 6 - 8 minuten
139 × gedeeld
Michiel de Hoog Sander IJtsma