Sanne de Boer

Journalist, gespecialiseerd in Italië

Publicaties
Biografie

Sanne de Boer heeft grote kennis van de Zuid-Italiaanse maffia en van zijn invloed, in Calabrië, de streek waar ze woont, maar ook elders in Europa. Ze schrijft er met moed belangrijke verhalen over.

Tomas Vanheste

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding

De standbeelden van onderzoeksrechters Falcone en Borsellino in het gerechtshof van Palermo, een aantal minuten voordat ze aan het publiek worden getoond. (November 2011) Foto: Massimiliano Clausi / laif / Hollandse Hoogte
Deze rechtszaak laat zien dat in Italië de angst voor de maffia nog altijd regeert
Terwijl Nederland rouwt om de neergehaalde vlucht MH17, werd afgelopen weekend in Italië een bloedbad van 22 jaar geleden herdacht. Een onderzoeksrechter werd door de Siciliaanse maffia op brute wijze vermoord. Hoe langer het onderzoek naar de moord voortduurt, hoe meer politici betrokken blijken. Kan deze belangrijke zaak de nauwe band tussen maffia en Italiaanse politiek bespreekbaar maken?
184 × gedeeld
Sanne de Boer
Mini-docu: Hoe de paus het opneemt tegen de maffia
Tussen de gevestigde orde in Italië en de maffia bestaat al jaren een problematische verhouding. Dat geldt voor de politiek, de rechterlijke macht en zeker ook voor de kerk. Maar de nieuwe paus brengt een nieuw geluid: hij excommuniceerde onlangs de maffiosi - een historisch moment. Een verslag uit Calabrië, terrein van machtigste maffia van Italië.
Kijktijd 11 minuten
205 × gedeeld
Sanne de Boer
Het Deense schip Ark Futura en het Noorse schip Taiko vervoeren de chemische wapens vanuit Syrië, onder begeleiding van Britse, Deense en Noorse militaire schepen. Foto: Alex Knott/Royal Navy/ANP

Hoe de Syrische wapens zonder rampenplan worden ontmanteld in een maffiose haven

Ruim honderd zeecontainers vol chemische wapens uit Syrië staan op het punt onschadelijk te worden gemaakt in een aardbevingsgevoelig gebied nabij Griekenland. Er is geen risicoanalyse en geen rampenplan gemaakt. En de Italiaanse haven waar het afval wordt overgeslagen is in handen van de grootste criminele organisatie van Europa, die al eerder chemisch afval in zee dumpte. ‘Als een van de containers kapot valt, is de humanitaire ramp niet te overzien.’ Een verslag vanuit Zuid-Italië.
Leestijd 9 - 12 minuten
128 × gedeeld
Sanne de Boer