Sarah Haaij

Journalist, gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking

Publicaties
Biografie

Sarah Haaij maakt verhalen over ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid. Ze weet deze abstracte thema's concreet en invoelbaar maken.

Maite Vermeulen

Correspondent Migratie

Kho Khai Nok. Foto: Martijn Payens

Er gingen te veel toeristen naar dit Thaise eiland. Nu is het met verlof

Duizenden toeristen kreeg het Thaise eiland Koh Tachai dagelijks te verwerken. Daardoor daalde de biodiversiteit, verbleekte het koraal en vervuilde het eiland. Maar: door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN mag het met verlof. Ik kroop in de huid van het eiland met burn-out.
Leestijd 6 - 7 minuten
174 × gedeeld
Sarah Haaij
Een luchtfoto genomen op 18 juli 2013 laat het vluchtelingenkamp Zaatari zien dat vlak bij de Jordanese stad Mafraq ligt. Dit kamp geeft onderdak aan zo’n 160.000 Syrische vluchtelingen, wat in omvang betekent dat het de op vijf na grootste stad in Jordanië is. Foto: Mandel Ngan / AFP

Als we de bootmigrant genoeg geld geven, blijft hij dan thuis?

De nieuwe tactiek van de EU: Afrikaanse landen alleen geldsteun geven als ze beloven dat ze proberen hun bevolking thuis te houden. Zo neemt de immigratie naar Europa af, hopen Europese landen. Terecht?
Leestijd 7 - 9 minuten
163 × gedeeld
Sarah Haaij
Interieur van de noodopvang 'nieuwe stijl' van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Almere op 7 april 2016. De nieuwe paviljoens zijn gemaakt met aluminium wanden en hebben een capaciteit voor 480 asielzoekers. Foto: Remko de Waal / ANP

Nederland steekt het meeste ontwikkelingshulpgeld in... Nederland

Ontwikkelingshulp, dat is toch geld voor armoedebestrijding overzee? Niet volgens de laatste cijfers. Daaruit blijkt dat een steeds groter deel van ons hulpbudget wordt gebruikt voor de opvang van asielzoekers in eigen land. Zo is Nederland de grootste ontvanger van zijn eigen hulp.
Leestijd 6 - 7 minuten
229 × gedeeld
Sarah Haaij
Uit het fotoboek 'Kemal's Dream' © Ahmet Polat
Hoe de EU geld verdient aan ‘ontwikkelingshulp’
De Europese Unie presenteert zichzelf graag als een grote, belangrijke leverancier van ontwikkelingshulp. Ik dook in de budgetten en zag: Europa investeert miljarden in infrastructuur en noemt dat dan ontwikkelingshulp. Deel 2 van een tweeluik.
Leestijd 8 - 11 minuten
146 × gedeeld
Sarah Haaij
Uit het fotoboek 'Kemal's Dream' © Ahmet Polat

De grootste ontvanger van Europese ontwikkelingshulp is geen ontwikkelingsland

Bij ontwikkelingshulp denk je aan hulp aan arme landen. Maar de grootste ontvanger van ontwikkelingshulp van de Europese Unie is ook de achttiende economie van de wereld: Turkije. Jaarlijks 2,4 miljard euro. Sarah Haaij reisde naar Turkije met de vraag: waar gaat die hulp dan naartoe? Deel 1 van een tweeluik.
Leestijd 9 - 12 minuten
360 × gedeeld
Sarah Haaij
Ayka Addis Textile, een Turkse textiel- en kledingfabriek in Addis Abeba (Ethiopië) waar kleding wordt geproduceerd voor de Duitse markt zoals het merk TCHIBO. Foto: Martijn Payens

Grote kans dat jouw goedkope T-shirt in Ethiopië in plaats van Bangladesh is gemaakt

Na het drama met de ingestorte kledingfabriek in Bangladesh ligt de kledingindustrie onder een vergrootglas. Merken als H&M zoeken nieuwe plekken om hun productie zo goedkoop mogelijk te houden. Zoals Ethiopië. Een kans op een duurzamere industrie, of juist nog meer uitbuiting? Ik bezocht de ontluikende confectiehub.
Leestijd 7 - 9 minuten
309 × gedeeld
Sarah Haaij