Saul van Stapele

Journalist, gespecialiseerd in populaire cultuur

Publicaties
Biografie

Saul is wat mij betreft de autoriteit op het gebied van hiphop in Nederland. Niet alleen vanwege zijn kennis en indrukwekkende cv; veel meer nog vanwege zijn allesoverheersende liefde voor de muziek.

Vera Mulder

Correspondent Vooroordelen

Beelden: Gilleam Trapenberg (voor De Correspondent)
‘Een rapper die met een crimineel omgaat’ is geen nieuws
Een Parool-artikel over rappers en criminaliteit maakte afgelopen dagen veel los op sociale media, en daarbuiten. Liquidaties! Witwaspraktijken! Afpersing! Het paste naadloos bij een stereotype beeld van de rapscene. Wie écht geïnteresseerd is in de band tussen rappers en criminelen, doet er goed aan naar rappers zelf te luisteren.
Leestijd 8 - 10 minuten
63 × gedeeld
Saul van Stapele
Foto: Linda Stulic (voor De Correspondent)
RBDjan wil eerlijk rappen over het rauwe straatleven
Arbidjan ‘RBDjan’ Hakopians (33) en zijn groep THC hielpen Nederland rijp te maken voor rap, inmiddels het populairste muziekgenre. Na jarenlange afwezigheid is hij terug met een sterk bespiegelend album over een door misdaad gekleurd leven. ‘Er is niets mis met gewoon werken voor je geld.’
Leestijd 10 - 13 minuten
25 × gedeeld
Saul van Stapele
Podcast: We zijn thuis bij Sevn Alias, een van de populairste muzikanten van nu
We hebben een muziekpodcast: Artiesten Die We Tof Vinden En Waar We Meer Van Willen Weten. In deze pilotaflevering zijn we thuis bij Sevn Alias, die deze vrijdag zijn nieuwe album Picasso lanceert. ‘In Nederland zijn gewoon veel mensen die van feestmuziek houden.’
Luistertijd 20 minuten
40 × gedeeld
Vera Mulder Thomas Heerma van Voss Saul van Stapele Romanee Rodriguez
Ronnie Flex en Spinvis. Foto: Daniel Cohen (voor De Correspondent)
Popsensatie Ronnie Flex bracht vannacht een nieuw album uit. Hij vond inspiratie bij experimentalist Spinvis
Nadat Ronnie Flex tweette Spinvis als grootste inspiratiebron te zien, bracht ik de twee totaal verschillende muzikanten bij elkaar. Nu Ronnie Flex’ nieuwe album Rémi uit is, breng ik het interview opnieuw. ‘Het is zo lekker om je muziek stoned terug te luisteren.’
Leestijd 16 - 21 minuten
62 × gedeeld
Saul van Stapele
Fotograaf Stacii Samadin liep een middag mee met Malika Chtatou door de Schilderswijk.

Deze mensen uit de Schilderswijk werken zelf aan een betere buurt

Bij de Schilderswijk denken de meeste mensen aan armoede, radicalisering en criminaliteit. Ik liet me een dag rondleiden door Malika Chtatou en zag een Haagse buurt waar mensen hard werken aan een betere toekomst.
Leestijd 10 - 14 minuten
198 × gedeeld
Saul van Stapele
Foto: Paul Tait / HH
Er is verzet nodig tegen het clickbaitcynisme (voor we de samenleving kapot klikken)
We wonen met zijn allen in Clickbaitistan. We offeren inhoud, schoonheid en intellect in hoog tempo op voor kliks. De komende tijd wil ik schrijven over initiatieven die gestaag bouwen aan een tegenbeweging. Vandaag: waarom ik belangrijk vind dat we clickbaitcynisme tegengaan.
Leestijd 7 - 9 minuten
300 × gedeeld
Saul van Stapele
Foto: Stacii

Alles was gangster in het leven van Mini

Rapper Mini maakte als tiener furore​, maar​ verruilde de schijnwerpers voor de onderwereld. Nu is Mini (28) terug. Hij vertelt voor het eerst openlijk over de afgelopen jaren, waarin hij snel carrière maakte in het misdaadcircuit. Een gesprek over penoze, ‘van een onsie pakketjes maken’ en over zijn comeback in de nationale rapscene.
Leestijd 10 - 13 minuten
80 × gedeeld
Saul van Stapele
Foto: Wessel Baarda (voor De Correspondent)
Tien jaar hiphopsite Puna: ‘Artiesten met een kleurtje worden in de media altijd apart gezet’
Tien jaar geleden richtten twee jongens uit Amsterdam Zuidoost Puna op, inmiddels al jarenlang de grootste hiphopsite van Nederland. Ik zocht de makers op die er mede voor zorgden dat hiphop zo groot werd in Nederland. ‘Wij zijn het tegenwicht voor de media.’
Leestijd 8 - 10 minuten
32 × gedeeld
Saul van Stapele
Foto: Kamp Seedorf
Waarom Kevin Spacey het werk van deze Almeerse straatkunstenaars mee naar huis nam
Willem-Alexander die een sigaret rookt. Dagobert Duck als ‘Original Gangster.’ De absurde tekeningen van straatkunstgroep Kamp Seedorf hangen door heel Nederland. Zelfs Kevin Spacey heeft een portret van ze in huis gehaald. Maar wat willen ze ermee?
Leestijd 9 - 12 minuten
66 × gedeeld
Saul van Stapele
Van links naar rechts: Emms, Jerr, Mella en Sjaf. In de dug-out van Sparta. Foto: Linda Stulic (voor De Correspondent)
Hoe rapgroep Broederliefde elkaar overeind hield en nu op nummer 1 staat
Hun album kwam op één binnen in de Nederlandse Album Top 100 en hun muziek klinkt in Rotterdam overal op straat. Ik ging langs bij Broederliefde, een voetballende vriendengroep uit Spangen en een van de populairste acts van dit moment.
Leestijd 7 - 9 minuten
63 × gedeeld
Saul van Stapele
Ronnie Flex en Spinvis. Foto: Daniel Cohen (voor De Correspondent)

Hoe Nederlands nieuwste popsensatie Ronnie Flex inspiratie vindt bij de muzikale experimentalist Spinvis

Ze zijn van verschillende generaties en leven in volstrekt andere werelden. Maar er zijn ook opvallende overeenkomsten tussen Popprijswinnaars Ronnie Flex (23) en Spinvis (55). Nadat Ronnie Flex tweette Spinvis als grootste inspiratiebron te zien, bracht ik de twee bij elkaar. Wat kunnen de twee van elkaar leren? En hoe gaan ze om met de balans tussen succes en experiment?
Leestijd 16 - 21 minuten
272 × gedeeld
Saul van Stapele
Foto: Ilja Meefout
Spreek eens een jongere aan, beste NPO-bestuurder
De Nederlandse Publieke Omroep wil hiphopplatform 101Barz van YouTube halen. Een zeer onverstandige beslissing. 101Barz doet namelijk precies wat de NPO wil: een diverse, jonge doelgroep bereiken met cultuur.
Leestijd 3 minuten
122 × gedeeld
Saul van Stapele