Tabitha Speelman

Sinoloog & journalist, gespecialiseerd in China

Avatar Tabitha Speelman
Avatar Rob Wijnberg

Over China horen we vaak uit westers perspectief. De blik van Tabitha Speelman is daarom leerzaam en verfrissend. Want niet alleen is ze sinoloog, ze woont ook in China én spreekt vloeiend Mandarijn.

Rob Wijnberg
Hoofdredacteur

Foto: Xiao Lu Chu / Getty

Interview

20

De nieuwe Shakespeare komt uit Beijing

Lezen en schrijven zijn ongekend populair in China. Toch slaat Chinese literatuur niet aan in het Westen. Daarover spreek ik vertaler Mark Leenhouts, die al zo'n tien jaar werkt aan de vertaling van een klassieker die in China de status heeft van Shakespeare of Don Quichot in Europa: Droom van de rode kamer.

Leestijd 7 - 9 minuten
Uit het boek: ?????? [Catalogue of tongue coating diagnoses in Chinese medicine] (Beijing: People’s Medical Publishing House, 1984). The Chinese Photobook (Aperture, 2015)

Aanbeveling

2

Een alternatieve geschiedenis van China in ruim 300 fotoboeken

Dit voorjaar is The Chinese Photobook van het Nederlandse fotografenduo WassinkLundgren en de Britse verzamelaar Martin Parr verschenen. Het boek, dat foto's bevat die nog niet eerder buiten China te zien waren, vertelt via ruim driehonderd fotoboeken de Chinese geschiedenis van begin negentiende eeuw tot nu. Ik sprak een van de makers in Beijing.

Leestijd 5 - 6 minuten

correspondent logo