Tabitha Speelman

Sinoloog & journalist, gespecialiseerd in China

Publicaties
Biografie

Over China horen we vaak uit westers perspectief. De blik van Tabitha Speelman is daarom leerzaam en verfrissend. Want niet alleen is ze sinoloog, ze woont ook in China én spreekt vloeiend Mandarijn.

Rob Wijnberg

Hoofdredacteur

Foto: Xiao Lu Chu / Getty
De nieuwe Shakespeare komt uit Beijing
Lezen en schrijven zijn ongekend populair in China. Toch slaat Chinese literatuur niet aan in het Westen. Daarover spreek ik vertaler Mark Leenhouts, die al zo’n tien jaar werkt aan de vertaling van een klassieker die in China de status heeft van Shakespeare of Don Quichot in Europa: Droom van de rode kamer.
Leestijd 7 - 9 minuten
76 × gedeeld
Tabitha Speelman
Een still uit de film 'I Am Not Madame Bovary'
Er zijn zoveel Chinese tragedies, dat deze schrijver besloot satire over dat land te maken
China wordt steeds belangrijker in de wereld. Het beeld dat we van het land hebben is vooral gebaseerd op de nieuwsmedia. Maar wat voor China zie je als je naar literatuur kijkt? Vandaag lenen we de ogen van de bekende schrijver Liu Zhenyun.
Leestijd 6 - 8 minuten
60 × gedeeld
Tabitha Speelman
Alle foto's bij dit stuk zijn gemaakt door Tabitha Speelman tijdens haar correspondentschap in China
Wie over China wil schrijven, moet over smog beginnen
Met mijn verhalen probeer ik meer te vertellen over China als divers, spannend én normaal land. Maar waar begin je, bij een land dat even groot als complex is? Nu ik er ruim twee jaar zit maak ik voor mezelf de balans op. Een lesje Chinajournalistiek voor beginners.
Leestijd 9 - 12 minuten
116 × gedeeld
Tabitha Speelman
Vlak voor vertrek van de 'bullet train' vanuit Urumqi in het noordwesten van China. Foto: Li Yunjia / HH
De snelle trein maakt China moderner én ongelijker
In acht jaar tijd stampte China een gigantisch netwerk van hogesnelheidstreinen uit de grond. De middenklasse reist kriskras het land door. De trein brengt integratie, maar ook ongelijkheid.
Leestijd 8 - 10 minuten
103 × gedeeld
Tabitha Speelman
Chinese studenten nemen deel aan een workshop ter ere van de Internationale Dag van de Yoga op 21 juni 2015 in Beijing, China. Foto: Kevin Frayer / Getty
Nieuw in China: vrije tijd (en dit is wat ze ermee doen)
Chinezen hebben steeds meer vrije tijd. Met het stijgen van de levensstandaard in het land, worden hobby’s en vakanties een serieuze zaak. Ik ging in China op zoek naar het populairste entertainment.
Leestijd 8 - 10 minuten
156 × gedeeld
Tabitha Speelman
Een door De Correspondent gecensureerde propagandaposter. Poster: Maker onbekend / Wikimedia commons

Wat je van Chinezen over censureren kunt leren

Geen land ter wereld heeft zo’n omvangrijk systeem voor online censuur als China. Wij zochten uit: wat kunnen we van de successen en mislukkingen van dit systeem leren?
Leestijd 9 - 12 minuten
232 × gedeeld
Dimitri Tokmetzis Tabitha Speelman
Een billboard laat de toekomst van de wijk Kangbashi in de stad Ordos mei 2011, China. Ordos ligt in de autonome regio Binnen-Mongolië en laat zich vanuit het Mongools vertalen naar "paleizen" en de stad is gevuld met vers gebouwde flats in pas ontsprongen woonwijken, bedoeld voor arbeiders van de dichtbij gelegen koolmijn. "Laat ons samen een schone en stille woonomgeving bouwen!" is de leus. David Gray / Reuters
Wat je ziet als je naar China’s huizen kijkt
90 procent van de Chinezen bezit een huis. Het wordt vaak als statussymbool gezien, zeker door de nieuwe middenklasse, die van het platteland naar de stad trekt om het te maken. Kijk maar mee bij Li Zheng en zijn vrouw Ma Xinrong.
Leestijd 5 - 6 minuten
151 × gedeeld
Tabitha Speelman
Chinese snelweg, 2004. Foto: Otto Snoek/Hollandse Hoogte
Ga mee op roadtrip en leer China van binnenuit kennen
Steeds meer Chinezen hebben een auto. En steeds meer Chinezen gaan daarmee op pad. Dat deed ook de Amerikaanse journalist Peter Hessler voor zijn briljante boek Country Driving – A Chinese Road Trip. Het levert een uniek beeld van het land op.
Leestijd 5 - 6 minuten
155 × gedeeld
Tabitha Speelman
Een overvolle parkeerplaats in de Chinese stad Shanghai. Foto: Stephen Shaver / Hollandse Hoogte
Waarom steeds meer Chinezen de file boven de metro verkiezen
Eerst fietste heel China, toen nam het de metro. Nu wordt de auto steeds populairder. Ook in een economie die hapert. Wat zegt dat over China? Ik reed rond door het land om een antwoord op die vraag te vinden.
Leestijd 7 - 9 minuten
150 × gedeeld
Tabitha Speelman
Uit de fotoserie ‘The Self Promenade’. © Luisa Dorr en Navin Kala
In de ogen van een Chinees doen wij vrijwel niets met onze smartphone
We doen alles met onze smartphone. Denken we. Maar als je aan een Chinees vertelt wat wij allemaal met ons mobieltje doen, zegt hij waarschijnlijk: ‘Echt, zo weinig?’
Leestijd 7 - 9 minuten
434 × gedeeld
Tabitha Speelman
Uit het boek: ?????? [Catalogue of tongue coating diagnoses in Chinese medicine] (Beijing: People’s Medical Publishing House, 1984). The Chinese Photobook (Aperture, 2015)
Een alternatieve geschiedenis van China in ruim 300 fotoboeken
Dit voorjaar is The Chinese Photobook van het Nederlandse fotografenduo WassinkLundgren en de Britse verzamelaar Martin Parr verschenen. Het boek, dat foto’s bevat die nog niet eerder buiten China te zien waren, vertelt via ruim driehonderd fotoboeken de Chinese geschiedenis van begin negentiende eeuw tot nu. Ik sprak een van de makers in Beijing.
Leestijd 5 - 6 minuten
91 × gedeeld
Tabitha Speelman
Foto: Min Zhong/Hollandse Hoogte
Hoe een kortere werkweek de Chinezen gelukkiger kan maken
Nu China twintig jaar een vijfdaagse werkweek kent, gaan er overal in het land geluiden op de werkweek met een dag te verminderen. Krijgt China een kortere werkweek? Een samenvatting van het debat.
Leestijd 4 minuten
132 × gedeeld
Tabitha Speelman
Politie bereidt zich voor om op 11 december 2014 de straten in Hongkong waar wordt gedemonstreerd schoon te vegen. Foto: Isaac Lawrence/ANP

Zo bleef de Chinese muur ook in 2014 overeind (maar de demonstranten komen terug)

78 dagen werd er gedemonstreerd voor een democratischer Hongkong, totdat half december de laatste protestkampen werden verwijderd. De protesten geven een fascinerend inkijkje in de werking van de Chinese censuurmachine.
Leestijd 8 - 11 minuten
162 × gedeeld
Tabitha Speelman
Een Chineze aannemer in Ethopië. Foto: Per-Anders Pettersson/Hollandse Hoogte
Mythe tien: China exporteert Chinese arbeiders naar Afrika
China neemt geen Afrikanen in dienst, maar neemt haar eigen werknemers mee. Dat is het beeld. Maar, is dat inderdaad zo?
Leestijd 4 minuten
99 × gedeeld
Tabitha Speelman Maite Vermeulen
Een werkgever van de Chinese GEO Engineering Corporation geeft instructies aan haar werknemers in Kabwe (Zambia). Foto: Per-Anders Pettersson/Getty Images

De negen meest hardnekkige mythes over China in Afrika

Het immorele China is actief in Afrika en schendt daar mensen- en milieurechten. Het land rooft de bodem leeg, buit arbeiders uit en drijft handel met dubieuze regimes. Dát is het beeld dat heerst over de rol van China in Afrika. Het klopt alleen niet, ontdekten wij.
Leestijd 11 - 15 minuten
608 × gedeeld
Maite Vermeulen Tabitha Speelman
Een Chinese journalist raakt doorweekt terwijl ze probeert te berichten over het natuurfenomeen van de Qianjing golf in Haining (in de oost-Chinese provincie Zhejiang). Foto: Hollandse Hoogte
Chinese journalisten met miljoenen volgers zijn niet zomaar te censureren
Ondanks China’s strenge regelgeving voor online journalistiek weet een kleine groep onderzoeksjournalisten steeds nieuwe manieren te vinden om met belangrijk nieuws te komen. Het internet heeft nieuwe mogelijkheden gebracht.
Leestijd 5 - 6 minuten
86 × gedeeld
Tabitha Speelman
Foto: Getty Images

Waarom onze peuters en kleuters meer moeten spelen

Investeren in zorg en onderwijs voor peuters is economisch en sociaal gezien zeer lucratief. Maar de effecten die ons verlekkerd worden voorgespiegeld, staan of vallen bij de kwaliteit die we bieden. In Nederland valt op dat vlak nog een hoop te winnen.
Leestijd 8 - 11 minuten
413 × gedeeld
Marilse Eerkens Tabitha Speelman
Han Han (2010). Foto: Hollandse Hoogte
Waarom ook wij de meest gelezen blogger van China moeten lezen
Han Han is de meest gelezen blogger van China. En succesvol autocoureur. Zestig van zijn blogposts zijn onlangs in het Nederlands vertaald en in boekvorm verschenen. Ik leg uit waarom ook wij in Nederland hem zouden moeten lezen.
Leestijd 5 - 6 minuten
124 × gedeeld
Tabitha Speelman
Is dit innovatie? Deze Chinese boer ontwikkelde een elektrische auto op windenergie waarmee hij de extreme luchtvervuiling in zijn land wil terugdringen. Foto: Hollandse Hoogte
Chinese innovatie: als je het maar vaak genoeg zegt, komt het vanzelf
Innovatie is een typisch westers fenomeen, vindt het Westen – en daarmee hét wapen tegen opkomende economische grootmachten als China. Maar hoe staat het eigenlijk met de Chinese innovatie zelf?
Leestijd 4 - 5 minuten
94 × gedeeld
Tabitha Speelman
Foto: Joost van den Broek/Hollandse Hoogte

Wie is er bang voor Wonder Wang?

De Chinezen nemen ons land over! Dat beeld domineert in het Westen als het gaat om de economische opkomst van China. Maar klopt dat beeld wel? We onderzochten de Chinese opmars in Europa en Nederland en wat we daarvan (vooral niet) te vrezen hebben.
Leestijd 9 - 12 minuten
207 × gedeeld
Tabitha Speelman