Tamara Woestenburg

Journalist & muzikant

Publicaties
Biografie

Tamara's stage was opmerkelijk: ze sleepte met haar eerste grote stuk direct een nominatie voor een prijs binnen. Ze bleef gelukkig voor ons schrijven, met onthullende stukken over zorg en decentralisaties.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Illustratie: Gijs Kast (voor De Correspondent)

Een banenquotum voor gehandicapten, helpt dat?

Werkgevers en de overheid scheppen de komende jaren circa 125.000 banen voor gehandicapten. Zwaar gehandicapten lijken daarvan te profiteren, terwijl minder zwaar gehandicapten juist buiten de boot dreigen te vallen. Ik onderzocht wat de participatiewet en het bijbehorende quotum voor deze groep betekenen.
Leestijd 7 - 9 minuten
266 × gedeeld
Tamara Woestenburg
Illustratie: Gijs Kast (voor De Correspondent)

Lessen uit de havenstad: zo bestrijd je werkloosheid dus niet

De werkloosheid daalt en de economie trekt weer aan, zo meldt het kabinet vandaag. Maar veel crisismaatregelen moeten nog worden ingevoerd, zoals de gewijzigde Wet werk en bijstand. Deze wet is gebaseerd op experimenten in Rotterdam, die worden gepresenteerd als succesverhaal, maar - zo laat ik in deze reconstructie zien - in werkelijkheid een mislukking blijken.
Leestijd 9 - 12 minuten
576 × gedeeld
Tamara Woestenburg
'The Insertion of a Tube’ van (de Franse dokter en schilder) Georges Chicotot (1868 - 1921). Foto: Hollandse Hoogte

De nieuwe jeugdzorgwet wordt precies verkeerd ingevoerd

Vanaf januari 2015 zijn in Nederland de gemeenten verantwoordelijk voor het aanbod, de regulering en de financiering van de jeugdzorg. Denemarken heeft zeven jaar geleden een vergelijkbare decentralisatie uitgevoerd. En wij staan op het punt hun belangrijkste lessen te negeren.
Leestijd 8 - 10 minuten
803 × gedeeld
Tamara Woestenburg
Aluminiumgieterij en -smelterij Aldel bij Delfzijl. Foto: Kees van de Veen/Hollandse Hoogte

Hoe een Amerikaanse zakenman miljoenen verdiende aan het failliete Aldel

Aluminiumfabriek Aldel was jarenlang de banenmotor van de Groningse economie. Ondanks miljoenen aan overheidssteun ging het bedrijf eind 2013 failliet. Eén man houdt er, in tegenstelling tot wat hij zelf beweert, minstens 14 miljoen euro aan over: de Amerikaanse eigenaar Gary Klesch. Een reconstructie.
Leestijd 8 - 11 minuten
374 × gedeeld
Tamara Woestenburg Jesse Frederik
Foto: Getty Images

Zelfs Sven Kramer ontkomt niet aan de Russische geheime dienst

De communicatiegegevens van de Nederlandse sporters, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders in Sotsji worden drie jaar lang opgeslagen in een database van de Russische geheime dienst. Zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het Nederlands Olympisch Comité blijken hen daarvan niet op de hoogte te hebben gesteld.
Leestijd 9 - 12 minuten
251 × gedeeld
Maurits Martijn Tamara Woestenburg