Tan Tunali

Journalist, gespecialiseerd in Turkije

Publicaties
Biografie

Tan Tunali wil als journalist Turkije van binnenuit beschrijven. En achtergrond bieden om dat bizarre land beter te begrijpen.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Ekrem Dumanli (l), editor-in-chief van Zaman , Turkijes meest verkochte krant, spreekt met de media tijdens een demonstratie tegen de controversiële invallen op het hoofdkantoor van Zaman op 19 december 2014. Beeld:ANP
Als Turkse journalist mag je blij zijn dat je niet doodgaat
Vorige week nam de Turkse overheid een krant en een persbureau over. Een incident waar terecht veel ophef over was. Maar achter dit incident gaan structurele problemen schuil. Waar lopen Turkse journalisten zoal tegen aan?
Leestijd 6 - 8 minuten
99 × gedeeld
Tan Tunali
Soldaten van het Turkse leger patrouilleren in Cizre. Foto: Hollandse Hoogte

In Turkije zitten 21 gewonde Koerden al tien dagen in een kelder. Hoe loopt dat af?

Of het nu om de oorlog in Syrië gaat of om vluchtelingen, Europa kijkt steeds vaker naar Turkije als het land dat deze kwesties mag oplossen. Bij het oplaaiende geweld tussen de PKK en het Turkse leger kijkt Europa liever weg. Wat is hier gaande dat wij niet willen zien?
Leestijd 6 - 8 minuten
154 × gedeeld
Tan Tunali
Recep Tayyip Erdogan in stilte om de oprichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Ataturk, te eren op de 92ste Dag van de republiek, 29 oktober 2015. Foto: Aykut Unlupinar/Hollandse Hoogte

De president van Turkije ziet politiek als een marathon (maar hoelang blijft hij rennen?)

Zondag kiest Turkije een nieuw parlement. En hoewel hij niet op de kieslijst staat, draaien die eigenlijk maar om een iemand: president Recep Tayyip Erdogan. Hoe kan de man die Turkije met steeds hardere hand regeert nog steeds zo populair zijn?
Leestijd 8 - 10 minuten
186 × gedeeld
Tan Tunali
Maart 2015: PKK-strijders proberen de stad Sinjar te heroveren op IS. Foto: Jacob Simkin / Hollandse Hoogte

Waarom Turkije banger is voor de Koerden dan voor Islamitische Staat

Turkije zit tot zijn nek in de oorlog in Syrië, zagen wij tijdens onze reis langs de Turks-Syrische grens. En door de bomaanslag van Islamitische Staat in Turkije is de oorlog letterlijk de grens overgestoken. Toch beschouwt Turkije de Koerdische PKK als een nog grotere bedreiging.
Leestijd 6 - 8 minuten
282 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
Een jongen hoedt geiten in de omgeving van Reyhanli (Turkije). Foto: Tan Tunali
Deze man smokkelde dokters, zakenlui én jihadisten Syrië in
Reizend langs de grens leggen wij vast welke impact de Syrische oorlog op Turkije heeft. In deel 5 van de serie: hoe een Turkse smokkelaar honderden medici, zakenmensen en strijders de grens over hielp.
Leestijd 4 - 5 minuten
55 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
Door speelgoed te verkopen, zamelt de religieuze Bülbülzadestichting geld in voor de 400.000 Syrische vluchtelingen in de Turkse stad Gaziantep. Foto: Huib de Zeeuw
Komt de Turkse hulp aan Syrië bij rebellen of verdrukten terecht?
Sinds afgelopen zondag staken er opnieuw duizenden Syrische vluchtelingen de grens bij Turkije over. Wij zagen met eigen ogen wat voor impact dat op de grensstreek heeft. In deel 4 van hun serie: Turkije steunt Syrië, maar komt de hulp wel goed terecht?
Leestijd 4 - 5 minuten
63 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
Een patiënt in het tijdelijk veldhospitaal in de Turkse grensplaats Kilis. Foto: Tan Tunali
Deze Syrische dokter helpt elke strijder in Turkije, ongeacht voor wie hij vecht
Reizend langs de grens leggen wij vast welke impact de Syrische oorlog op Turkije heeft. In deel 3 van de serie: het verhaal van een Syrische dokter die zijn landgenoten in Turkije verzorgt. Hij helpt elke strijder, ongeacht voor wie die vecht.
Leestijd 4 - 5 minuten
62 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
22 april 2012: Haqquna-leden dragen de Syrische onafhankelijkheidsvlag door de straten van Raqqa in een demonstratie tegen een bloedbad nabij Damascus. Foto: Ghaith aal Fakhri
Vlak over de Turkse grens kun je de IS-vlag al zien wapperen
Reizend langs de grens leggen wij vast welke impact de Syrische oorlog op Turkije heeft. In deel 2 van de serie: een portret van Ghaith aal Fakhri, de organisator van het eerste protest tegen IS in Syrië. Hij zag zijn stad bevrijd worden van een dictator, maar kreeg er nieuwe onderdrukkers voor terug.
Leestijd 5 - 6 minuten
77 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
Foto: Tan Tunali
De oorlog in Syrië brengt de Koerden dichter bij elkaar
Reizend langs de grens leggen wij vast welke impact de Syrische oorlog op Turkije heeft. In deel 1 van de serie: de dilemma’s rond een Turks-Koerdische strijder/terrorist.
Leestijd 4 minuten
76 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali
14 oktober 2014: Een aanval van de islamitische coalitie, waaronder de aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra beweging, in zijn strijd tegen het Syrische leger in de stad Maarat al-Numan (in de Idlib provincie, Syrië). Foto: Ghaith Omran/AP

Waarom helpt Turkije islamitische rebellen in Syrië? Een zoektocht langs de grens

Waar westerse landen in Syrië alleen strijden tegen IS, vecht NAVO-partner Turkije vooral tegen het Assadregime. Ook het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra ontvangt steun. Waarom doet Turkije dit? Wij reizen langs de Turks-Syrische grens op zoek naar het lokale perspectief. Een vooruitblik.
Leestijd 8 - 10 minuten
175 × gedeeld
Huib de Zeeuw Tan Tunali