Thijs Kleinpaste

Schrijver & historicus

Publicaties
Biografie

Thijs Kleinpaste heeft een scherpe pen en valt niet makkelijk in traditionele hokjes als 'links' of 'rechts' te plaatsen - wat zijn essays des te interessanter maakt.

Rutger Bregman

Correspondent Vooruitgang

Nicola Sturgeon, de huidige premier van Schotland en de leider van de Scottish National Party (SNP), voert campagne. Foto: Andrew Milligan/Hollandse Hoogte

Wat de monsterzege van deze linkse nationalisten over Schotland zegt

Lange tijd was Schotland een Labourbolwerk. Maar met een schaamteloos links programma en Nicola Sturgeon als authentiek boegbeeld kon de Scottish National Party gisteren rekenen op op één na alle Schotse zetels. Waar komt dit succes vandaan? Ik ging vanuit St Andrews op zoek naar een verklaring.
Leestijd 7 - 9 minuten
217 × gedeeld
Thijs Kleinpaste
Francis Fukuyama. Foto: Roger Cremers/Hollandse Hoogte
De Fukuyama van toen werd niet begrepen, die van nu kan worden gemist
De Amerikaanse filosoof Francis Fukuyama schreef 25 jaar geleden het wereldberoemde essay The End of History? Zijn stelling dat de liberale democratie mogelijk het einde van de geschiedenis zou kunnen zijn, werd gehekeld en geprezen. En zelden echt goed begrepen. Ik las zijn nieuwste boek, sprak met Fukuyama over zijn ontwikkeling sindsdien en vraag me nu af: gelooft deze denker nog wel in het essay waarmee hij doorbrak?
Leestijd 11 - 15 minuten
187 × gedeeld
Thijs Kleinpaste
Illustratie: Lennart Verhoeff (in opdracht van De Correspondent)

Voor Silicon Valley is democratie de grootste vijand van vooruitgang

In Californië wordt in 2016 gestemd over de vraag of Silicon Valley zich mag afscheiden van de Verenigde Staten. Achter het referendum gaat een diepe onvrede schuil van de tech-wereld met de ineffeciënte worstenmachine die democratie heet. Waar komt die onvrede vandaan? En wat zijn de mogelijke consequenties?
Leestijd 11 - 15 minuten
683 × gedeeld
Thijs Kleinpaste