Thomas Muntz

Journalist, gespecialiseerd in energie

Publicaties
Biografie

Bijna twee jaar lang werkte ik samen met Thomas aan onderzoeksprojecten over klimaat en energie. Zijn scherpe geest, historische bewustzijn en humor maken hem een grote aanwinst voor ons platform.

Jelmer Mommers

Correspondent Klimaat & Energie

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door fotograaf Niels Stomps, hij ging op een ochtend langs in het Maagdenhuis en maakte een beeldverslag.

Tijd voor een nieuwe universiteit

Naast mijn journalistieke werk geef ik les aan de Universiteit van Amsterdam. In een reconstructie van de afgelopen periode probeer ik de woede van mijn studenten te begrijpen. En, op deze nationale actiedag, een begin van een oplossing te formuleren.
Leestijd 10 - 13 minuten
604 × gedeeld
Thomas Muntz
De balans na een week vol groene gebaren
Met een wereldwijde mars tegen fossiele brandstoffen, een VN-top over klimaatverandering en een duurzame bekering van de Rockefeller-broers leek afgelopen week de groenste week in de moderne geschiedenis. Maar was het wel zo’n groot succes? En wat kunnen we verwachten als de wereld het volgend jaar eens moet worden over een nieuw klimaatverdrag? Ik maak de balans op na een week vol groene gebaren.
Leestijd 4 minuten
84 × gedeeld
Thomas Muntz
De Chevron gascentrale in Franklin Township (Pennsylvania, VS). Foto: Noah Addis/Hollandse Hoogte

Schaliegas is nog veel schadelijker dan tot nu toe werd gedacht

De Amerikaanse president Barack Obama heeft besloten dat Amerika moet overstappen van het vieze steenkool op het schonere schaliegas. Dat klinkt als een stap vooruit, maar nieuwe metingen wijzen uit dat er veel meer methaan weglekt bij de winning ervan, het gas kan wel tachtig keer schadelijker zijn voor het klimaat dan CO2.
Leestijd 8 - 10 minuten
435 × gedeeld
Thomas Muntz
In de steenkoolstad Cumberland in Kentucky (Verenigde Staten). Foto: Luke Sharett/Getty Images

Hoe Barack Obama de gasindustrie inzet om van steenkool af te komen

Om de CO2-uitstoot te verminderen, heeft de Amerikaanse president Barack Obama de strijd geopend tegen kolencentrales in zijn land. Hij maakt daarbij handig gebruik van progressieve klimaatwetenschappers én van de grote reserves schaliegas in zijn land. Maar worden Amerika en de wereld er ook echt duurzamer van?
Leestijd 9 - 12 minuten
189 × gedeeld
Thomas Muntz
Sceptici opgelet: dit is wat we weten over klimaatverandering
De prestigieuze Amerikaanse Association for the Advancement of Science mengt zich met een goed leesbaar rapport in de discussie over klimaatverandering. Ze zijn het ongefundeerde klimaatscepticisme zat en zetten alle wetenschappelijke kennis voor je op een rijtje.
Leestijd 4 - 5 minuten
319 × gedeeld
Thomas Muntz
Deze activisten weten hoe ze bedrijven in duurzame energie kunnen laten investeren
Investeringen in fossiele energie hebben wereldwijd een gezamenlijke marktwaarde van drieduizend miljard euro. Maar als we klimaatverandering tegen willen gaan, zijn al die aandelen straks waardeloos, betogen groene Britse activisten. Gaat dit financiële argument iets veranderen? In de Verenigde Staten zijn er positieve signalen.
Leestijd 4 - 5 minuten
172 × gedeeld
Thomas Muntz
16 januari 2014: Gasunie legt een gasleiding aan onder de Polderbaan op Schiphol. Foto: Maarten Hartman/Hollandse Hoogte

Hoe Gasunie in Duitsland voor miljarden de mist in ging

Gasunie, het staatsbedrijf dat na de vondst van het gasveld onder Groningen van Nederland een gasland maakte, besloot in 2007 een Duits gasnetwerk voor miljarden euro’s over te kopen. Het avontuur leverde binnen twee jaar een strop op van 2,9 miljard euro. En de aandeelhouder, het ministerie van Financiën, heeft nooit publiekelijk verantwoordelijkheid genomen. Een reconstructie.
Leestijd 9 - 12 minuten
185 × gedeeld
Thomas Muntz Jelmer Mommers
Station #1, from 'Twentysix Abandoned Gasoline Stations' Fotograaf: Eric Tabuchi
Na de bankenbubbel dreigt nu: de koolstofbubbel
Er staat een nieuwe bubbel op spatten: de zogenoemde koolstofbubbel. Want door de noodzaak van verduurzaming zijn de fossiele brandstofvoorraden op de balansen van de olie- en gasreuzen binnenkort mogelijk niets meer waard, stelt de Britse econoom Nicholas Stern. Hoe reëel is dat gevaar?
Leestijd 4 - 5 minuten
218 × gedeeld
Thomas Muntz
Een tientje stukslaan? Koop eens twee ton uit te stoten CO2!
De markt voor CO2-rechten is volledig verzadigd, er is een overschot aan rechten en het kost praktisch niets om een ton CO2 uit te stoten. Kunnen wij zelf geen CO2-rechten opkopen, vroegen enkele Correspondent-leden zich af. Ik onderzocht het.
Leestijd 5 - 6 minuten
97 × gedeeld
Thomas Muntz
Energieplannen genoeg in Europa. Nu de daden nog
Afgelopen woensdag presenteerde de Europese Commissie haar nieuwe plannen voor energie-en klimaatbeleid. Daarin staan geen harde afspraken voor meer windmolens en zonnepanelen, wel is er goede hoop voor de CO2-handel. Maar worden de plannen ook echt werkelijkheid?
Leestijd 5 - 6 minuten
98 × gedeeld
Thomas Muntz
'Hoeveel CO2-uitstoot mogen bedrijven, die onder het ETS vallen, de atmosfeer inblazen?’ Deze foto is afkomstig uit het boek Wolken Studien van Helmut Völter, over de geschiedenis van wolkenstudie om inzicht te krijgen in de processen van de atmosfeer.

Hoe het briljante idee van CO2-handel uitliep op een fiasco

De emissiehandel was ooit het kroonjuweel van het Europese klimaatbeleid. Maar de Europese Commissie, het Parlement, lidstaten en grote industriële multinationals zijn al sinds het begin van het systeem verwikkeld in een slepende lobbystrijd. Ondertussen werd Europa er niet duurzamer van, integendeel. Een reconstructie.
Leestijd 11 - 15 minuten
308 × gedeeld
Thomas Muntz
Onze energie moet duurzamer, maar hoe? Iemand? Niemand?
Afgelopen maandag kwam in Den Haag de Nederlandse energiewereld bijeen voor een congres. Op de agenda stond de Europese energiemarkt. Die markt is de afgelopen twintig jaar geliberaliseerd, maar heeft dat ook gebracht wat iedereen ervan hoopte?
Leestijd 5 - 6 minuten
104 × gedeeld
Thomas Muntz
Plan B: de aarde gewoon eigenhandig afkoelen
Het is alsof je het monster van Frankenstein vraagt om de deksel weer terug op de doos van Pandora te doen: geo-engineering. Oftewel: het klimaat beïnvloeden door op grote schaal te sleutelen aan de dampkring en de oceanen. Is dit gevaarlijke spielerei of een serieuze oplossing voor het klimaatprobleem?
Leestijd 3 minuten
93 × gedeeld
Thomas Muntz
Klimaatverandering: het verdienmodel
Klimaat is hot. Niet alleen voor milieuactivisten, maar ook voor investeerders. Smeltende poolkappen en stijgende zeespiegels zorgen voor problemen én voor nieuwe bedrijven die eraan denken te kunnen verdienen. Is dat een verkeerde of juist een goede ontwikkeling?
Leestijd 4 - 5 minuten
92 × gedeeld
Thomas Muntz