Willem Schinkel

Socioloog

Publicaties
Biografie

Het is voor ons een grote eer om een van de scherpste denkers van Nederland op ons platform te publiceren. Slechts weinigen zien, benoemen en argumenteren zo scherp en origineel als de Rotterdamse socioloog Willem Schinkel.

Rob Wijnberg

Hoofdredacteur

Supporters dragen een Donald Trump-masker tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Foto: Mark Makela / Getty Images

De revolutie komt ná Donald Trump (en nog 6 lessen voor links)

Alles wat zich nog links durft te noemen, zocht de afgelopen week naar verklaringen. Hoe heeft Donald Trump kunnen winnen? Ik leer zeven lessen.
Leestijd 12 - 17 minuten
804 × gedeeld
Willem Schinkel
Foto:  FPG / Hulton Archive / Getty Images, bewerkt door De Correspondent
Wie ‘politieke correctheid’ zegt, staat met lege handen
Links krijgt vaak het verwijt ‘politieke correctheid’ te bezigen en ‘de dingen niet bij de naam’ te willen, of te durven, benoemen. Laten we, in het Politiek Lexicon van vandaag, met dat politieke verwijt voorgoed afrekenen.
Leestijd 11 - 15 minuten
250 × gedeeld
Willem Schinkel
Detail van de voorpagina van de Franse krant Le Petit Journal van 19 november 1911. Het onderschrift bij dit beeld luidt: 'Frankrijk brengt civilisatie, rijkdom en vrede in Marokko'. Beeld: Getty
Europa: de voortzetting van de oorlog met andere middelen
Ten aanzien van vluchtelingen en migranten voert Europa niets minder dan een politiek van de dood. De legitimatie? Oorlogsdreiging. In deze aflevering van het Politiek Lexicon: hoe Europa zich kan emanciperen om niet zelf te sterven.
Leestijd 9 - 12 minuten
489 × gedeeld
Willem Schinkel
16 oktober 2015, de Syrische stad Kobani. Foto: The Washington Post / Getty Images

Waarom aanslagen geen aanval op onze waarden zijn (en politici ons dat wel willen doen geloven)

Na de aanslagen in Parijs verklaarde premier Mark Rutte dat we in oorlog zijn met Islamitische Staat. Een week eerder steunden verschillende Kamerfracties nog het voorstel Defensie te depolitiseren door het budget ervoor voor lange tijd vast te leggen. Oorlogstaal en technocratie: een gevaarlijke combinatie.
Leestijd 11 - 15 minuten
1946 × gedeeld
Willem Schinkel
Een 1:1 outline van een Reaper, uit de serie 'Drone Shadow' van James Bridle.

Hoe drones oorlogen permanent maken

Twee jaar geleden kocht het Nederlandse leger drones aan. Over twee jaar moeten ze actief zijn, maar ze zijn ‘vooralsnog onbewapend,’ aldus Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert. Pure misleiding uit de marketingkoker van de wapenindustrie. In deze eerste aflevering van het Politiek Lexicon: drone-oorlogvoering. Hoe drones ons medeplichtig dreigen te maken aan een mondiale moordmachine.
Leestijd 12 - 16 minuten
577 × gedeeld
Willem Schinkel
Deze suggesties deden jullie voor het Politiek Lexicon
Onlangs kondigde ik het begin van een zoektocht aan: ik ging op zoek naar woorden die op het eerste oog niets met politiek te maken hebben, maar - bij een tweede blik - alles met politiek te maken zouden moeten hebben. In deze update categoriseer ik jullie suggesties.
Leestijd 3 minuten
62 × gedeeld
Willem Schinkel
Foto: Evelien Kums
Dit wil ik onderzoeken als gastcorrespondent Politisering
Onze tijd is gedepolitiseerd: politieke concepten worden onterecht voorgespiegeld als noodzakelijk. Zo worden nieuwe politieke werkelijkheden voor onmogelijk gehouden. Als gastcorrespondent Politisering wil ik de verbeelding daar tegen in stelling brengen door een Politiek Lexicon samen te stellen. Samen met jullie.
Leestijd 8 - 11 minuten
191 × gedeeld
Willem Schinkel
Willem Schinkel tijdens zijn lezing afgelopen woensdag in de Rode Hoed als onderdeel van de boekpresentatie van 'Gratis geld voor iedereen' van Rutger Bregman. Foto: Janus van den Eijnden (voor De Correspondent)
Hoe de revolutionaire hippies van toen de systeembevestigende managers van nu zijn geworden
Afgelopen woensdag presenteerde Correspondent Rutger Bregman zijn nieuwe boek in de Rode Hoed in Amsterdam. Ik mocht spreken bij de gelegenheid en publiceer hier mijn verhaal (het is zowel te lezen als te beluisteren). Mijn stelling? Die utopieën van Bregman gaan nog lang niet ver genoeg.
Leestijd 13 - 18 minuten
817 × gedeeld
Willem Schinkel