Zeynep Şentek

Journalist, gespecialiseerd in Turkije

Publicaties
Biografie

Zeynep Şentek is een Turkse journalist die vanuit Duitsland schrijft over onder meer mensenrechten en de relatie tussen het Turkse leger en burgers.

Maaike Goslinga

International Editor

Uit de serie 'Oil City' door Eugenio Grosso

Met deze oliedeals steunt Turkije de onafhankelijkheid van de Iraakse Koerden

Turkije reageerde woest op de Iraaks-Koerdische stem voor onafhankelijkheid. Maar uit gelekte e-mails blijkt dat Turkije wél handel drijft met de Noord-Iraakse Koerden. Zij bezitten namelijk de olie die Turkije zo hard nodig heeft.
Leestijd 7 - 9 minuten
Zeynep Şentek Craig Shaw Efe Kerem Sözeri
Illustraties: T.P (voor De Correspondent)
Hou eens op met die kritiek. Nederland kan veel van Turkije en zijn sterke leider leren
Europeanen zijn verontwaardigd door de gang van zaken in Turkije. Ze zouden de Turkse kranten eens beter moeten lezen.
Leestijd 4 - 5 minuten
Zeynep Şentek
Bezoekers van een bijeenkomst voor supporters van het referendum in Istanbul op 15 april, 2017. Foto: Bloomberg / Getty Images
Deze Turkse journalist schreef voor De Correspondent, zit nu vast en laat zien hoe Turkije afglijdt
Deze zondag stemde Turkije voor meer bevoegdheden voor president Recep Tayyip Erdoğan. Ondertussen sluit het land journalisten, activisten en intellectuelen op. Onder hen de prominentste onderzoeksjournalist van Turkije, mijn collega en goede vriend Ahmet Şık. Zijn zaak laat zien hoe autoritair Turkije is geworden.
Leestijd 4 minuten
Zeynep Şentek
Protesten in Istanbul in 2014 toen de regering een poging deed er een vrijwel identieke wetgeving doorheen te krijgen. Foto: Erhan Arik / NarPhotos / HH
De EU wilde een nieuwe privacywet voor Turkije. Dit is het gevaarlijke resultaat
Om oorlogsvluchtelingen uit Syrië tegen te houden, heeft de EU de aan Turkije beloofde visumliberalisatie versneld. Een vereiste hiervoor was een nieuwe Turkse privacywet, die vorige week eveneens versneld door het Turkse parlement geloodst is. Eén probleem: de wet beschermt de burgers niet en vergroot juist de macht van de staat.
Leestijd 8 - 11 minuten
Craig Shaw Zeynep Şentek