Zvezdana Vukojevic

Journalist, gespecialiseerd in de Balkan

Publicaties
Biografie

Zvezdana Vukojevic is freelance onderzoeksjournalist. Voor uitgeverij Nieuw Amsterdam schrijft zij het boek Op zoek naar Karadzic dat eind dit jaar zal verschijnen. In dit artikel blikt ze terug op de rechtszaak.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

De beelden in dit artikel zijn verzameld door grafisch ontwerper Titus Knegtel, die hij bundelde in zijn boek 'Other Evidence: Blindfold’. Onderaan het artikel kun je meer lezen over dit boek. Foto: Blinddoek gevonden in het massagraf ‘Lazete 2’. Met dank aan het Joegoslaviëtribunaal (ICTY)

De man die ‘Srebrenica’ opgroef: ‘Bosnië ligt nog vol massagraven’

Jean-René Ruez begon vlak na de genocide in Srebrenica al met zoeken naar massagraven in Bosnië om de slachtoffers op te graven en te laten identificeren. Vandaag wordt de massamoord herdacht, 23 jaar na de val van Srebrenica. Maar veel van de nabestaanden weten nog steeds niet waar hun geliefde is.
Leestijd 11 - 15 minuten
99 × gedeeld
Zvezdana Vukojevic
Radovan Karadzic wordt door zijn bodyguards in zijn jas geholpen na een televisieoptreden in Pale op 6 september, 1995. Foto: Reuters
Dit is de voorpagina van 25 maart (als Johan Cruijff nog had geleefd)
De halve wereldpers zat 24 maart klaar om het vonnis over oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic aan te horen. Dan druppelt net na halftwee het volgende bericht binnen: Johan Cruijff is overleden. Weg was het wereldnieuws. Daarom vandaag alsnog het verhaal over de zaak die de Bosniërs gerechtigheid had moeten brengen.
Leestijd 8 - 11 minuten
106 × gedeeld
Zvezdana Vukojevic