Grappig, hoe dat gaat: de mens vindt constant nieuwe technologiën uit, om vervolgens te worden overvallen door angst voor wat zo’n nieuwe technologie met ons zal doen. Angst dat we er dom van zullen worden, moreel corrupt, ongezond, of privacyloos, om maar wat te noemen. Of het nu om de telefoon, de fotocamera, de bonuskaart of het internet gaat, ergens in het proces van innovatie en adaptatie verandert de mens van heer en meester, schepper der techniek, in potentieel slachtoffer, gevangen in de klauwen van Frankenstein.
De tentoonstelling Dread, in Museum De Hallen in Haarlem, gaat over die angst voor technologie – maar met een twist, want voor de deelnemende kunstenaars is angst tegelijkertijd een inspiratiebron. Dread gaat dus niet alleen over de potentieel destructieve kanten van technologische vernieuwing, maar ook over de productiviteit die de angst daarvoor oplevert. Angst is misschien een slechte raadgever, het blijkt ook een uitstekende motivator te zijn.
Zo fotografeerde de Amerikaanse kunstenaar Trevor Paglen voor They Watch the Moon (2010) een ‘afluisterbasis’ in West Virginia, onderdeel van een afluisternetwerk dat tijdens de Koude Oorlog tot stand kwam. De angst die Paglen motiveert is de angst voor het verlies van privacy; het resultaat is een prachtige, bijna sprookjesachtige landschapsfoto waarin de afluistergebouwen mysterieus oplichten.
De werken die in Dread zijn opgenomen lopen nogal uiteen, zowel qua medium – er zijn video’s, geluidsinstallaties, krantenvoorpagina’s, schilderijen, sculpturen en foto’s te zien – als wat betreft de oorzaak van de angst: van terroristische aanslagen tot drones en hoge gebouwen. Ook voor wie zich daardoor niet direct overal in herkent, levert de tentoonstelling in elk geval één besef op: dat angst een vasthoudend, veelkoppig beest is, en dat het overal woont.
Dread in De Hallen Dread is nog tot en met 24 november te zien in Museum de Hallen, in Haarlem.
…dit verhaal heb je gratis gelezen. Maar het maken van dit verhaal kost tijd, geld en energie. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping, verbinding en optimisme brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Steun ons en doe mee!