Spring naar inhoud

Journalisten gebruiken graag zeemansmetaforen in hun surveillanceverhalen

Mooi onderzoek van PEN, een internationale schrijversorganisatie: welke metaforen gebruiken journalisten en bloggers als zij schrijven over surveillance? De onderzoekers analyseerden artikelen van meer dan honderd auteurs. Conclusie: in 91 procent van de artikelen werd gebruik gemaakt van een metafoor om de huidige surveillancestaat te beschrijven.

Het meest populair zijn metaforen die staan voor collecting (verzamelen). Bijvoorbeeld: ‘sweep’, ‘harvest’ , ‘gather’ en ‘scoop’. Opvallend genoeg ontdekten de onderzoekers dat ook de ‘nautische’ metafoor populair is onder journalisten. Zij kwamen veelvuldig woorden als ‘tentacles,’ ‘harbor’ en ‘net’ tegen.

Ook populair: de literaire metafoor. En dan vooral: 1984 van George Orwell. Die is nogal hardnekkig, schrijven de onderzoekers, terwijl dat boek de lading eigenlijk niet goed dekt. De auteurs van de studie waren meer te spreken over het Oog van Sauron uit The Lords of the Ring en The Tempest van William Shakespeare als mooie metaforen voor de huidige surveillancestaat. Ik vind Het Proces van Franz Kafka nog altijd erg goed bruikbaar. Wat jullie?

Sweep, Harvest, Gather: Mapping Metaphors to Fight Surveillance Onze stagiair Emiel Lijbrink recenseerde 1984 en wierp de vraag op of er betere boeken waren die te vergelijken zijn met de NSA
Correspondent Beter internet