In het boek De Geschiedenis van de Binnenlandse Veiligheidsdienst van historicus Dick Engelen staat dat begin jaren zestig ongeveer 10 procent van de Nederlandse medewerkers van de Binnenlandse Veiligheidsdienst door de Amerikaanse CIA werd betaald. Engelen kan het weten: hij was zelf jarenlang in dienst van de BVD en kreeg voor zijn boek toegang tot de archieven.

Het hoofdkantoor van de BVD was gelegen aan de President Kennedylaan in Den Haag. Daar waar nu een woonflat staat, stond vroeger een gebouw waar CIA-agenten de deur platliepen. Een symbool voor de Nederlandse afhankelijkheidsrelatie met de Verenigde Staten.

In dit laatste deel van een serie audio-reportages over de Nederlandse geheime diensten, gaan we langs bij de President Kennedylaan, die vroeger ook wel de ‘Stalinallee’ werd genoemd.

De Correspondent
In 1965 stond tien procent van de Nederlandse geheim agenten op de loonlijst van de CIA
SoundCloud

Ramen van nummer 25 op de President Kennedylaan in Den Haag. Foto’s: Anne Geene
Ramen van nummer 25 op de President Kennedylaan in Den Haag. Foto’s: Anne Geene

Deel 1 in de serie: op dit Achterhoekse veld wordt de Taliban afgeluisterd Je zou er zo aan voorbij lopen: het grasveldje in het dorpje Eibergen, tussen de fietspaden en de akkers. Maar op dat veldje staan antennes waarmee terroristen worden afgeluisterd en aanslagen op wereldleiders worden verijdeld. Een verkenningstocht langs dit mysterieuze stukje Achterhoek. Lees en luister hier de reportage terug.

Deel 2 van de serie: ‘Nederland had een eigen CIA en dat was geen succes’ Villa Maarheeze, een kapitale villa in Wassenaar, was decennia lang het hoofdkantoor van de Nederlandse Inlichtingendienst Buitenland. Hier werd in de jaren tachtig nog het plan gesmeed samen met de CIA Suriname binnen te vallen. Deel 2 in de serie audioreportages over de geheime diensten. Luister hier de reportage terug