De Correspondent
Hoofdstuk 2 - Het bestbeluisterde boek ooit (met deze titel) - Sanne Blauw
SoundCloud
Beluister hier de podcast

Let op! Het speciale podcastkanaal, waarin je het hele boek in één keer kunt beluisteren, werkt nog niet in alle apps. kun je nu al het hele boek vinden, in de andere apps volgt het zo snel mogelijk.

‘Het komt nu aan op intelligentie van de benen’, columnist Peter Winnen deze week over de Tour de France.

‘Actie nodig om voorop te blijven met kunstmatige intelligentie’, de Nederlandse Coalitie vorige week.

De nieuwe EU-topvrouw Ursula von der Leyen om haar ‘intelligentie en discipline’.

Het woord ‘intelligentie’ vind je overal. Maar wat is het? In elk van de bovenstaande voorbeelden betekent het iets anders.

Definities van intelligentie zijn zo vaag als ‘Intelligentie meet het vermogen van een persoon of ding om doelen te bereiken in een breed scala aan

Toch is er sinds een definitie die glashelder is: de score op een IQ-test. ‘Intelligentie is wat de testen testen’, schreef psycholoog Edwin Boring in 1923.

Cijfers kunnen levens verwoesten

Vorige week vertelde ik in Het bestbeluisterde boek ooit (met deze titel) hoe belangrijk cijfers kunnen zijn. Verpleegster Florence Nightingale redde er zelfs levens mee.

Maar cijfers (of beter gezegd, de mensen die ze gebruiken) kunnen ook levens verwoesten. De discussie over IQ en huidskleur is daar misschien wel een van de naarste voorbeelden van.

In het nieuwe hoofdstuk vertel ik er alles over en laat ik algemener zien hoe lastig het is om abstracte concepten meetbaar te maken. Veel luisterplezier!

PS Wil je meer weten over hoe een podcast precies werkt? In van deze serie vertel ik je er alles over.

Een seintje bij een nieuwe aflevering? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief