De onzichtbare mensen achter kunstmatige intelligentie
Kunstmatige kunstmatige intelligentie.
Nee, dat woord staat er niet per ongeluk twee keer. Artificial artificial intelligence is een term die is bedacht door Amazon, het bedrijf achter Mechanical Turk (MTurk).
Het idee: in sommige taken zijn mensen beter dan computers. Dus waarom zou je dan niet een stukje uitbesteden aan mensen? (Ja, dat is ironisch.) MTurk laat mensen objecten aanklikken op een foto, een podcast transcriberen, een dataset opschonen.
De meeste ‘Turkers’ komen uit de Verenigde Staten en India, maar ook in crisislanden is het ‘microwerk’ aantrekkelijk. De BBC sprak de tandarts Michelle Muñoz uit Venezuela, die zegt dat het beter verdient dan haar normale werk. En de Syrische Yahya Ayoub Ahmed leerde het werk van een hulporganisatie in een Iraaks vluchtelingenkamp.
De naam Mechanical Turk komt van een goocheltruc uit de achttiende eeuw. Een pop van een Ottomaanse magiër kon een potje schaak spelen en zelfs winnen van bekendheden als Napoleon Bonaparte en Benjamin Franklin. Alleen: er zat een man onder het schaakbord, onzichtbaar voor het publiek, die met magneten de stukken kon verplaatsen.
MTurk moet net als die oude truc de schijn hebben dat een machine magischerwijs een taak kan uitvoeren die is voorbehouden aan de mens. Het heeft de schijn van kunstmatige intelligentie, wat dat ook moge zijn, maar is menselijker dan het lijkt.
Er zit een mensje in
In onze computers en andere technologie zitten onzichtbare mensen. Mensen zoals als Michelle Muñoz en Yahya Ayoub Ahmed, die de kans krijgen om geld te verdienen op een plek waar moeilijk aan werk te komen is.
Maar er zijn ook problemen. De vergoeding op MTurk is doorgaans laag en fraude ligt op de loer. Zo zijn er werkgevers die werk laten doen, maar het vervolgens ‘afkeuren’ zodat ze niet hoeven te betalen. En Cambridge Analytica betaalde Turkers om een app te installeren en persoonlijke vragen te beantwoorden. Dat zou voor onderzoek zijn, maar intussen weten we wel beter.
Ik ben benieuwd naar de ervaring van mensen op MTurk of vergelijkbare platforms. Ben of ken jij een microwerker? Of maak jij voor je werk zelf gebruik van dit soort crowdwerk-diensten? Ik hoor graag van je in de bijdragen of via de mail (sanne@decorrespondent.nl).
(En denk je: ‘Is die naam, Mechanical Turk, niet wat beledigend?’ De oude truc liet immers een stereotiepe beeld zien van de Ottomanen. Is het gepast om zo’n naam te kiezen voor een bedrijf? Op Quora lees je een discussie over de vraag. Mijn conclusie: de bedrijfsnaam is op zijn minst toondoof.)

Het bestbeluisterde boek ooit (met deze titel)
De afgelopen twee weken publiceerden we de laatste afleveringen van de audioversie van Het bestverkochte boek ooit (met deze titel). In aflevering 5 duik ik in de vraag: kunnen we in tijden van big data blind vertrouwen op cijfers? Spoiler: nee.
In de zesde en laatste aflevering ga ik in op de vraag hoe jij – als cijferconsument – beter met cijfers kunt omgaan. Ik neem een duik in het psychologisch onderzoek, vertel over initiatieven die ons cijfergebruik aan de kaak stellen, en sluit af met zes vragen die je kunt stellen als je een cijfer tegenkomt.
Op SoundCloud kun je het hele audioboek beluisteren. Stom genoeg is het ons na weken nog altijd niet gelukt om het kanaal op andere podcast-apps te krijgen (iets met machtige platforms en zo...). Zodra dat wel is gelukt, dan hoor je dat hier van me.
Tot slot...
...is de wetenschap geen mening, maar ook geen absolute waarheid. Maar wat is het dan wel? Rob Wijnberg schreef er een artikel over.
Met dank aan Repke de Vries, die het BBC-artikel met me deelde.