Vrijdagquiz #6: Welk feest wordt hier gevierd?

Dimitri Tokmetzis
Correspondent Surveillance & Technologie
Illustration of an unsolved volumetric puzzle, sitting on a mountainous landscape.

Iedere vrijdag houden we een quiz die een beroep doet op je online zoekvaardigheden en creativiteit. Vandaag de zesde aflevering: welk feest wordt hier gevierd? Daarnaast geef ik je de antwoorden van de vorige editie.

Voor de quiz van deze week doe ik een beroep op je gezond verstand. Deze keer is het vooral een kwestie van goed nadenken, luisteren en kijken. Analyseer deze video.

Vimeo plaatst cookies bij het bekijken van deze video Vimeo
Illustration of the number 1 inside a circle.

Vraag 1: Welk feest wordt hier gevierd?

Illustration of the number 2 inside a circle.

Vraag 2: Op welke plek, graag tot enkele meters nauwkeurig, is deze video opgenomen?

Ik heb deze quiz laten testen door een aantal collega’s en die hadden er best wat moeite mee. Laten we daarom iets proberen en elkaar helpen waar nodig.

De eerste reactie onder dit stuk zal ik vastpinnen (uitlichten en bovenaan plaatsen). Als je vragen hebt, of wilt overleggen over deze quiz, klik dan op ‘bekijk in context’. Dan kom je direct op het draadje uit waar je deze vragen kunt stellen en kunt overleggen. Hou dat draadje dus vrij van antwoorden om spoilers te voorkomen. De antwoorden kun je als losse bijdrage plaatsen.

Weet je wat er op de video gebeurt en waar precies, plaats je antwoord dan dus niet als reactie op de vastgepinde comment, maar als een aparte, zelfstandige reactie daaronder.

Ben je geen lid, mail dan je antwoorden naar  Volgende week publiceren we het antwoord.

Illustration of 3D puzzle pieces scattered across a mountain landscape

Het antwoord op de vorige quiz

Vorige week om satellietbeelden te analyseren van enkele locaties waarin de invloed van de mens op de natuur goed te zien is. De vraag bij de verschillende casussen was telkens: hoeveel tijd zit er tussen de beelden die ik toon.

Om de vragen te beantwoorden, moest je gebruikmaken van openbaar beschikbare satellietbeelden. Het aantal satellieten voor civiel gebruik neemt enorm toe en een aantal aanbieders laten je deze beelden gratis gebruiken. Dit zijn meestal niet de beelden met de hoogste resolutie, maar vaak zijn ze goed genoeg om grote objecten, zoals auto’s en gebouwen, mee te zien.

De meest laagdrempelige dienst is Google Earth. Je kunt gebruiken, maar er is ook een programma dat je kunt downloaden dat nog een aantal extra opties biedt. Een van die opties is een tijdbalk, een slider waarmee je oude satellietbeelden kunt opvragen, beelden die teruggaan tot 1984.

In de beelden die ik toonde, of in de vraag zelf, zaten genoeg aanwijzingen om de locaties te kunnen vinden. Daarna was het een kwestie van de slider gebruiken om de satellietbeelden te vergelijken en het juiste jaar te vinden.

Illustration of the number 1 inside a circle.

Vraag 1 ging over ontbossing, over een provincie in de Amazone waar de bossen in schrikbarend tempo verdwijnen. Dit zijn de beelden met extra informatie. Het eerste satellietbeeld was van 1984.

En het tweede beeld van 2016.

Het antwoord is dus 32 jaar.

Illustration of the number 2 in a circle.

Vraag 2 ging over droogte, over een meer in Californië. Wederom is het beeld van 1984.

Het tweede beeld is van 2018.

Het goede antwoord is dus 34 jaar.

Illustration of the number 3 in a circle.

Vraag 3 ging over een smeltende gletsjer in IJsland. Hier zag je geen identificerende informatie, maar een simpele zoektocht op Google naar smeltende gletsjers in IJsland brengt je al gauw bij Okjökull. Die gletsjer kon ik zelf niet zo makkelijk vinden via Google Earth, maar uit verschillende nieuwsberichten bleek waar-ie ongeveer moest liggen. Daarna had ik hem vrij snel gevonden.

Lezer Anthonie pakte het Hij haalde het beeld gewoon door een reverse image search van de Russische zoekmachine Yandex en vond zo de juiste gletsjer.

De eerste foto is in 2000 genomen.

De tweede in 2016. Beide zijn in december genomen, dus je ziet hier geen seizoensverschillen.

Illustration of a winner's cup inside a circle.

En de winnaar is...

Hoewel niemand de tweede vraag helemaal goed had (de meesten hielden 32 of 33 jaar aan), lijkt Anthonie het meest aan verificatie te hebben gedaan. In zijn antwoorden zoomt hij in op details, zoals de zuidkust van het meer in Californië, vergelijkt die met de beelden over verschillende jaren en trekt daaruit de juiste conclusies. Kortom, Anthonie heeft flink wat extra meters gemaakt en is daarom de winnaar van vorige week. Proficiat en bedankt, Anthonie.