‘Hij is je geek crush’, lachte de eindredacteur.

‘Je bent een fan girl’, constateerde een andere collega.

Ja, het is waar, ik ben groot fan van striptekenaar Randall Munroe (en blijkbaar is dat het best uit te drukken in het Engels).

Munroe bouwde ooit robots voor NASA maar werkt inmiddels al weer meer dan een decennium fulltime aan – absurdistische cartoons met stokpoppetjes over ‘romantiek, sarcasme, wiskunde en taal’.

Heb je een greintje nerd in je, dan heb je vrijwel zeker van xkcd gehoord. Munroe is een cultheld – met merchandise, fans die zijn strips in het echt nadoen en een website die elke strip nauwgezet uitlegt (wat fijn is voor iets als programmeerlingo, iets minder geslaagd voor humor).

Een paar jaar geleden interviewde ik hem over zijn boek Dingen uitlegger in een hotel aan de Amsterdamse Herengracht. Hij bleek een van de nieuwsgierigste mensen die ik ooit heb ontmoet. Niet op een kijk-mij-eens-manier, maar oprecht, onverzadigbaar en vrolijk.

Aanstaande dinsdag komt uit - een boek met absurdistische oplossingen voor alledaagse problemen. Als we Munroe mogen geloven, is dit het slechtste zelfhulpboek ter wereld. Waarom moeten we het dan toch lezen? Ik vroeg het hem in een Skype-gesprek.

staat nu online. En ben je nieuwsgierig geworden naar het boek: op De Correspondent vind je ook van het hoofdstuk ‘Hoe verhuis je?’

Wacht even, waarom?

Nu we het toch over stokfiguren hebben: er is een nieuwe serie begonnen op het blog van Tim Urban, die ook graag gebruik maakt van de simpele poppetjes. Collega Thalia Verkade hem al eens ‘de toegankelijkste, meest humoristische en relevantste filosoof van deze tijd’. Amen.

Was ooit het doel om wekelijks een essay te schrijven, de afgelopen jaren publiceert Urban heel sporadisch. Dat heeft niet alleen met zijn uitstelgedrag te maken (waarover hij hield), maar ook met het feit dat hij enorme vragen wil beantwoorden.

Zijn nieuwe serie ‘The Story of Us’ is geen uitzondering. Urban heeft de afgelopen jaren gewerkt aan ‘een nieuwe taal die we kunnen gebruiken om te denken en praten over onze gemeenschappen en de mensen erin.’ Dat is nogal wat.

De eerste afleveringen van de serie en zijn veelbelovend. Zoals we van Urban gewend zijn, staan ze vol nieuwe woorden, gekke metaforen en – ik citeer – ‘heel veel slecht getekende plaatjes’.

Tot slot...

...zet onze dataredactie vanaf nu elke vrijdag een quiz online. Zin om de digitale detective uit te hangen? In moet je uitvinden waar collega Dimitri zijn vakantiefoto heeft gemaakt.