Spring naar inhoud

Leer jezelf (en anderen) kennen met behulp van je Facebook-likes

Mijn verhaal van vandaag is begonnen met een bezoekje van Jasper Soetendal enkele maanden geleden. Hij is een handige webontwikkelaar en toonde mij zijn nieuwe project: de Weblands. Met deze tool kun je je likes visualiseren en vergelijken met die van je vrienden.

De Weblands toont je interesses op een landkaart. Zeker als je de resultaten van meerdere Facebookers vergelijkt, zie je interessante clusters ontstaan. Mensen die Candy Crush Saga spelen hebben een nauwe verwantschap met mensen die de pieititie (de online petitie om Zwarte Piet te behouden) hebben geliked. Mensen die Arke Reizen leuk vinden, houden ook van Zwitsal. Ik zou zeggen, probeer het zelf eens uit.

Er zijn verschillende tools waarmee je je likes kunt visualiseren en analyseren. Een andere, veelgebruikte, is Wolfram Alpha Personal Analytics for Facebook. Die laat je sociale netwerk zien.

Een van mijn favoriete tools is You Are What You Like, ontwikkeld door onderzoekers van MIT. Hiermee krijg je iets meer inzicht in welke persoonlijkheidskenmerken uit je Facebook-likes zijn te destilleren. Het is een beetje horoscoop-achtig, in die zin dat de inzichten zo breed zijn geformuleerd dat je er alle kanten mee uit kan. Maar het is grappig om eens te doen.

Bekijk hier De Weblands Bekijk hier Wolfram Alpha Probeer You Are What You Like En lees hier mijn verhaal over de kracht van de vind-ik-leuk-knop
Correspondent Surveillance & Technologie