Vorige week overleed de Amerikaanse fotograaf een van de fotografen die de iconische ‘tank man’ vastlegde. Collega Reinier Tromp stelde daarom deze vrijdagquiz voor.

Foto: Charlie Cole

‘Tank man’ werd in juni 1989 tijdens op slag wereldberoemd toen hij ineens voor een colonne tanks op het Tiananmenplein stond. Wit overhemd, zwarte broek, twee tassen in de hand, alsof hij net boodschappen had gedaan.

‘Tank man’ en de tankbestuurder voeren enkele minuten De tankbestuurder wil door – hij heeft orders gekregen om het plein leeg te vegen, om de demonstranten te verjagen. Maar de bestuurder wil niet over ‘tank man’ rijden. De demonstrant wil echter niet wijken. Gaat de tank naar links, dan stapt ‘tank man’ ervoor. Probeert de tank rechts om de demonstrant te rijden, dan verspert ‘tank man’ wederom de weg.

De identiteit van deze man is nooit hard vast komen te staan, maar desondanks is hij een icoon geworden van de strijd van burgers tegen autoritaire regimes, van zachte moed tegen harde macht.

Het Tiananmenplein, het epicentrum van de mislukte revolutie, is sindsdien grondig op de schop genomen, maar de geschiedenis laat zich niet zomaar wegpoetsen.

Daarom deze week drie vragen over ‘tank man’.

Vraag 1: Waar stond ‘tank man’ precies (exacte toen deze beelden werden geschoten?

Vraag 2: Waar stond fotograaf Charlie Cole toen hij zijn beroemde foto nam?

Vraag 3, de bonusvraag: Hoe laat is deze foto genomen?

Er zijn veel verschillende manieren om de antwoorden te vinden. Je krijgt pluspunten als je visueel bewijs aanvoert, bijvoorbeeld beelden van Google Street View of wellicht een andere aanbieder.

Geef je antwoord, met bewijsvoering, in de reacties. Mocht je geen lid zijn en dus niet kunnen reageren, stuur dan je antwoord naar dataredactie at decorrespondent

Dinsdag geven we het antwoord en maken we de winnaar bekend. Veel plezier!