Vrijdagquiz #5: Zie je de gevolgen van klimaatverandering?

Dimitri Tokmetzis
Correspondent Surveillance & Technologie

Iedere vrijdag houden we een quiz die een beroep doet op je online zoekvaardigheden en creativiteit. Vandaag de vijfde aflevering: hoe het bos wordt gekapt, meren droogvallen en gletsjers smelten.

Deze week staat in het teken van de strijd tegen klimaatverandering. We weten dat er veel bossen worden gekapt, dat gletsjers verdwijnen, dat het weer extremer wordt, woestijnen oprukken, koraalriffen sterven. Maar die veranderingen blijven ongrijpbaar, ze voltrekken zich doorgaans traag. Met onze beperkte blik en in ons dagelijks leven merken we er niet veel van.

Daarom moet je soms even uitzoomen en door de tijd springen om de grote veranderingen te zien. Dat is wat we vandaag gaan doen met de vrijdagquiz. We gaan boven de aarde hangen en kijken naar beneden, naar het verleden én het heden.

Er zijn de laatste jaren veel online diensten beschikbaar gekomen die, soms gratis, (historische) satellietbeelden aanbieden. In deze vrijdagquiz ga je die beelden gebruiken.

Vraag 1: Ontbossing. Hieronder zie je twee satellietbeelden van een gebied in de Amazone. Hoeveel jaar zit er tussen deze twee satellietbeelden?

Een satellietbeeld van een deel van de Amazone.
Beeld 1
Beeld 2

Vraag 2: Droogte. Hieronder zie je twee satellietbeelden van een meer in Californië. Hoeveel jaar zit er tussen deze beelden?

Beeld 3
Beeld 4

Bonusvraag: Dooi. Hieronder zie je twee beelden van een gletsjer in IJsland. Hoeveel jaar zit er tussen de beelden?

Beeld 5
Beeld 6

Deel je antwoorden en hoe je die hebt gevonden in de comments. Ben je geen lid, stuur dan de antwoorden naar dataredactie at decorrespondent

Je hebt in tegenstelling tot vorige quizzen een week de tijd om met een antwoord te komen. We geven de antwoorden namelijk voortaan bij de volgende quiz.

Veel succes met speuren!

Vandaag lees je op De Correspondent alleen stukken over het klimaat en vind je onze correspondenten en redacteuren op de klimaatstaking in Den Haag. Hoofdredacteur Rosan Smits en correspondent Klimaat & Energie Jelmer Mommers waarom.