Vimeo

Bij velen dringt zich de vraag op hoeveel bedrijven en geheime diensten eigenlijk over ons weten en wat we eraan kunnen doen. Diezelfde vragen spelen ook in de internationale kunstwereld. Kwesties als onze fragiele, bedreigde identiteit en manieren om die identiteit te waarborgen of opnieuw uit te vinden, duiken op in de performing arts, beeldende kunst en fotografie.

Als vervolg op mijn eerdere mini-documentaire over whizzkid Rachel Law, die om virtueel van identiteit te wisselen, presenteer ik vandaag een film van kunstenaar en curator Hij is de man achter de tentoonstelling Faceless (waarover correspondent Maurits Martijn die een overzicht biedt van verschillende manieren waarop kunstenaars omgaan met de relatie tussen surveillance en (nieuwe) identiteiten, en de zoektocht naar privacy en anonimiteit.

In zijn film legt Doringer de nadruk op de rol van innovatieve, provocatieve maskers, die volgens hem en verwante kunstenaars een nieuw bewustzijn kunnen genereren. Hij toont hoe, als direct gevolg van de explosieve groei van de bewakingsindustrie na nine eleven, het ‘verhulde gezicht’ een plaats krijgt in de westerse openbare ruimte.

Zo portretteert hij onder anderen kunstenaar Adam Harvey, die met een beroep op de Amerikaanse grondwet verkoopt als boegbeeld van de bevrijding.

Ook maken we kennis met video-provocateur die het beu is dat Google allerlei patenten neemt op creatieve handelingen en daarom zelf een paar waanzinnige voorstellen doet. Of punkband Pussy Riot, die een inspiratie bleek voor tal van mode-ontwerpers. Maar ook wat minder spectaculaire antwoorden zijn de moeite waard; zo maakte de Nederlandse kunstenares het intrigerende ‘Google Privacy,’ waarin een streetview-camera diep binnendringt in ons huiselijk bestaan.

Eindelijk tijd voor de eerste aflevering in de serie Spheres, voor films die op onconventionele manieren naar actuele thema’s kijken.

Lees hier meer over de tentoonstelling Faceless Er zijn weinig waarden die zich zo moeilijk concreet laten maken als privacy. Maar de prachtige tentoonstelling Faceless in Mediamatic in Amsterdam slaagt daar wonderwel in. Te beginnen bij het gehavende gezicht van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Lees: ‘In de tentoonstelling Faceless krijgt privacy eindelijk een gezicht’ Met één druk op de knop virtueel iemand anders zijn Er wordt genoeg gewaarschuwd tegen inlichtingendiensten en bedrijven die onze privacy bedreigen. Maar wat ertegen te doen? Whizzkid Rachel Law ontwikkelde een fascinerende tool die mensen in staat stelt van identiteit te wisselen en zo potentiële voyeurs op een dwaalspoor te zetten. Kijk: ‘Mini-docu: Met één druk op de knop virtueel iemand anders zijn’