Maandag hoorde je in Amsterdam de hele dag gillende sirenes. Op een aantal locaties in de hoofdstad blokkeerden klimaatactivisten van de weg. Sommigen hadden zich zelfs aan het asfalt vastgelijmd.

Niet alleen Amsterdam was het toneel van klimaatprotesten, ook in Nieuw-Zeeland, Australië, Engeland, Duitsland en enkele andere landen gingen leden van Extinction Rebellion de straat op.

Het leek me daarom passend om de quiz van deze week over de klimaatprotesten te laten gaan. Dit keer heb ik maar één vraag voor jullie. Kijk goed naar onderstaande foto die bij één van de protesten deze week is gemaakt.

Illustration of a question mark inside a circle.

Vraag: waar is deze foto genomen? Graag de exacte locatie in geocoördinaten.

Foto: Yui Mok / Getty


Plaats je antwoord en hoe je dat gevonden hebt in de reacties. Daar kun je ook overleggen als je er niet helemaal uitkomt. Ik plaats de quiz ook op Twitter (@tokmetzis), daar kun je dus ook overleggen.

Ben je geen lid van De Correspondent, stuur dan je antwoord naar dataredactie at decorrespondent

Volgende week publiceren we het antwoord.


Illustration of 3D puzzle pieces scattered across a mountain landscape.

Het antwoord op de vorige quiz

Vorige week moest je de locatie achterhalen waar deze video is geschoten.

Vimeo
Illustration of the number 1 inside a circle.

Vraag 1: welk feest wordt hier gevierd?

Op de video zijn flarden van gesprekken te horen. Enkele leden dachten een Twentse tongval te horen. Dat was een instinker – ik ga het natuurlijk niet té makkelijk maken. Misschien iets te moeilijk, want uiteindelijk heeft iedereen gebruikgemaakt van de hint dat de video op 30 april 2019 is gemaakt. Een snelle zoektocht naar vreugdevuren en die datum leidt al snel naar Texel. Daar wordt ieder jaar de Meierblis gevierd.

De gemeente wijst een aantal locaties aan waar grote vuren gestookt mogen worden. Iedereen spaart brandbaar materiaal op, vooral hout, maar ik heb ook wel het nodige meubilair en matrassen op de brandstapels zien verdwijnen. Daarnaast stoken deelnemers hun eigen vuurtjes en smeren hun gezichten onder met as. Worstjes mee, biertje erbij, gezelligheid.

Illustration of the number 2 inside a circle.

Vraag 2: Op welke plek, graag tot enkele meters nauwkeurig, is deze video opgenomen?

Er is in het filmpje vrij weinig om op af te gaan, dus waar te beginnen? De gemeente publiceert de locaties waar de vuren Dat beperkt het te doorzoeken gebied aanzienlijk. Daarnaast zijn er bomen te zien, vakantiehuisjes en een zandheuvel.

Lezer Suzanne heeft met Google Maps verschillende Op geen enkele plek vond ze de begroeiing en huizen terug die op de video te zien zijn, behalve bij De Koog, aan de westkant van het eiland. Suzanne zoekt ook nog foto’s van andere deelnemers van de Meierblis om te vergelijken met de video. ‘Op het filmpje is te zien dat het vlak naast een struik is’, aldus Suzanne. ‘Op Google Maps vind ik dan met deze struik ongeveer in het midden. Coördinaten: 53°05’15.0"N 4°45’47.5"E.’

Illustration of a winner’s cup inside a circle.

Klopt helemaal! Proficiat Suzanne en mooi werk. Goed geverifieerd. En daarmee is Suzanne de winnaar van de vorige quiz.