Het was een prachtige prestatie afgelopen weekend. Atleet Eliud Kipchoge liep de marathon onder de twee uur, een indrukwekkend record want nog nooit lukte het iemand die twee-uursgrens te doorbreken.

In zijn geboorteland Kenia werd zijn recordpoging live door massa’s gevolgd. Op pleinen en in straten hingen schermen waarop trotse landgenoten de marathon live konden volgen. Hieronder zie je zo’n publiek evenement in Kenia. En daarover gaat de quiz van deze week.

Daniel Irungu / ANP
Illustration of a question mark inside a circle.

Vraag: Waar is Eliud Kipchoge op het moment dat deze foto wordt genomen? De locatie graag zo nauwkeurig mogelijk.

Plaats je antwoord en hoe je dat gevonden hebt in de reacties. Daar kun je ook overleggen als je er niet helemaal uitkomt. Ik plaats de quiz ook op Twitter (@tokmetzis), daar kun je dus ook overleggen.

Ben je geen lid van De Correspondent, stuur dan je antwoord naar dataredactie at decorrespondent

Volgende week publiceren we het antwoord.


Illustration of a volumetric puzzle, standing on a mountainous landscape.

Het antwoord op de vorige quiz

De vorige quiz ging over de demonstraties van klimaatbeweging Extinction Rebellion. Ik vroeg jullie waar deze foto is genomen.

Een demonstrant van Extinction Rebellion wordt door twee politieagenten, die op de foto onherkenbaar zijn gemaakt, afgevoerd.
Foto: Yui Mok / Getty

Ik had onze beeldredactie gevraagd de agenten te blurren, zodat je niet meteen kon zien in welke stad de foto is genomen. Op het uniform is namelijk duidelijk te zien dat ze van de Metropolitan Police zijn, dus de politie in Londen. Ook, was mijn gedachte, zou het blurren ervoor zorgen dat er geen betrouwbare resultaten uit een reverse image search zouden rollen.

Ik had alleen één ding over het hoofd gezien: de naam van de fotograaf stond eronder. En dat hadden jullie ook allemaal door.

bijvoorbeeld kwam via de fotograaf uit op een artikel in The Sun waarin de locatie

Anthonie begint, heel verstandig, gewoon met googelen met de termen ‘extinction rebellion’ AND ‘clown’ en komt er zo achter dat de clown Tiago heet en een heeft gegeven aan een Londense zender. Ook daar wordt een ruwe locatie gegeven (in de buurt van Downing Street).

gooit het over een iets andere boeg en vindt uiteindelijk de ruwe locatie via Twitter. De fotograaf, Yui Mok, heeft een account en plaatst daarop zijn foto’s.

Goed, nu bekend is dat de foto vermoedelijk op Downing Street is genomen, moet de exacte locatie worden bepaald.

Op de foto is een aantal dingen te zien die kunnen helpen bij het vinden van de juiste plek. Velen gebruikten de dubbele gele lijnen langs de stoep. De onderbreking van die lijn heeft enkelen geholpen om de exacte locatie te vinden. Ook noemt een aantal de putdeksel naast de politieman aan de rechterkant. Zie bijvoorbeeld dit beeld dat Anthonie uit Google Street View haalde.

De fotograaf stond dan ongeveer naast de lantaarnpaal, misschien iets ervoor.

Illustration of a winner’s cup, inside a circle.

En de winnaar is...

Het is een moeilijke deze keer, omdat er zo veel goede inzendingen waren. Lezer Sander deed voor het eerst mee en ik vind het leuk dat hij ook sociale media heeft gebruikt in zijn zoektocht. Een goed begin, lijkt me, dat beloond mag worden. Proficiat Sander.

En dan nog even kort over de quiz van de week daarvoor...

ging over de Meierblis, een feest dat jaarlijks op 30 april op Texel wordt gevierd. De uitdaging was om te bepalen waar deze video was opgenomen.

Vimeo

Lezer Suzanne had gewonnen. Ik heb de video zelf gemaakt en in mijn herinnering leek de locatie van Suzanne te kloppen. Ik stond naast een paar struiken. Lezer Manuel was echter scherp en laat zien dat de locatie niet helemaal goed is en dat de video zo goed als zeker 75 meter verderop Ook vlak bij een struik.

Op de video is namelijk een rijtje huizen te zien, waarvan één dubbele dakramen heeft.

De dubbele dakramen zijn nog net boven het vuur te zien.

Maar vanuit de positie die Suzanne heeft opgegeven – en waarvan ik dacht dat die goed was – kun je die dakramen niet goed zien.

Zo zie je maar dat je niet op je geheugen moet vertrouwen, maar toch altijd een extra verificatie moet doen. Mijn fout.

Dus bij dezen een eervolle vermelding voor het mooie werk dat Manuel heeft verricht. Daar hebben we weer wat van geleerd.

Illustration of an exclamation mark inside a circle.

Tot slot een kijktip

The New York Times heeft een team van verslaggevers dat zogenoemde visual investigations doen. Op basis van vooral videomateriaal onderzoeken ze de toedracht van aanslagen en andere gebeurtenissen. Deze week publiceerden ze een mooi onderzoek over vier bombardementen van Syrische ziekenhuizen. Ze laten zien dat die bombardementen door Rusland zijn uitgevoerd. Het onderzoeksteam maakte daarbij creatief gebruik van onderschept radioverkeer. Knap gedaan.


Onderschept radioverkeer toont Russische oorlogsmisdaad aan Vier Syrische ziekenhuizen werden gebombardeerd. Dit is het bewijs dat Rusland achter deze bombardementen zat. Bekijk hier de video