Een simpele, korte vraag deze week en even weg van de actualiteit. Bekijk onderstaande foto goed.

Vraag: Waar is deze foto genomen?

Het antwoord op de vorige quiz

De vorige quiz ging over marathonheld Ik liet deze foto zien.

Daniel Irungu / ANP

De vraag was: Waar is Eliud Kipchoge op het moment dat deze foto wordt genomen? De locatie graag zo nauwkeurig mogelijk.

De meeste deelnemers hebben dezelfde benadering. Op het scherm op deze foto is in de rechterhoek beneden een tijd te zien. 1:15:56.

Correspondentlid Mas Yoris legt stap voor stap uit hoe hij vervolgens te werk

Stap 1: De route van de marathon opzoeken, wat makkelijk is, want die hebben verschillende media gepubliceerd. De route loopt voor een groot deel over de Prater Hauptallee

Stap 2: Op YouTube is een liveregistratie te vinden, waarin ook de tijd wordt bijgehouden.

YouTube

Stap 3: De Prater Hauptallee is niet op Google Street View te zien, helaas, dus de exacte locatie van Kipchoge moet op een andere manier achterhaald worden. Op 1:17:20 rent Kipchoge langs de finish. Die locatie is bekend.

Het rode speldje geeft de locatie van de finish aan.

Stap 4: Ter verificatie van het exacte punt van de finish heeft Mas Yoris het voorrangsbord gebruikt dat ook in de videobeelden te zien is.

Stap 5: Even daarvoor, om 1:14:57, verschijnt Kipchoge vanuit de schaduw van de viaduct. Die viaduct is hier.

De viaduct waar Kipchoge net onderdoor gelopen was.

Hij doet er vanaf dit punt 143 seconden over tot de finish, een afstand van 842 meter. Via Google Maps kun je die afstand vrij makkelijk meten (rechtermuisklik als je op een punt staat en dan ‘measure distance’ en vervolgens klik je op de tweede plek).

Stap 6: Ervan uitgaande dat zijn snelheid constant is, rent hij 842/143= 5,89 meter per seconde. Kipchoge doet er 57 seconden over van viaduct tot schermtijd (1:15:54-1:14:57). Dat komt neer op 5,89*57=335,73 meter vanaf het viaduct, wat hier is:

Maar dan zijn we er nog niet. Terecht stellen enkele lezers vast dat er vertraging moet zitten in de uitzending. Op het moment dat de foto in Nairobi is genomen, is Kipchoge in werkelijkheid al een stuk verder.

Hoe moet je die vertraging berekenen?

Sommige lezers gaan googelen en komen op een gemiddelde vertraging van zo’n zeven seconden.

Stap 7: Erik is slim en kijkt hoe laat de foto in Nairobi In de beeldbank van persbureau ANP staat het tijdstip waarop de foto is plaatselijke tijd in Nairobi.

Al rekenend komt Erik dan op dit punt uit, een flink stuk noordwestelijker dus.

In werkelijkheid was Kipchoge al een stuk verder, namelijk voorbij de finish op het moment dat de foto werd genomen (de route leidt even later terug).

Mas Yoris kijkt nog even naar de en bevestigt dat de foto op 11:10:57 plaatselijke tijd Nairobi genomen moet zijn. Conclusie: ze stonden in Nairobi met een vertraging van maar liefst 40 minuten te kijken.

Stap 8: Eliud Kipchoge is op het moment van het nemen van de foto al 1:55:57 onderweg. Zijn eindtijd was 1:59:40, dus hij is 3:43 minuut (=223 seconden) voor de finish. Dat is 223*5,89=1.313,5 meter.

Dan komt Mas Yoris hier uit (bijna hetzelfde punt als Erik had gevonden).

Dit alles, zo waarschuwt Mas Yoris, is wel op basis van de aanname dat Kipchoge een constante snelheid heeft gerend.

Als uitsmijter geeft hij nog de locatie vanwaar de foto is genomen.

De winnaar is...

Het lijkt me duidelijk: Mas Yoris. Proficiat!

Tot slot nog een leestip

Bij Bellingcat hebben ze weer een handige tutorial geschreven, dit keer over het gebruik van online flight tracking tools. Van vrijwel alle vliegtuigen is te volgen waar ze op dat moment zijn en waar ze zijn geweest. Dit kan erg handig zijn voor opensourceonderzoek. Bellingcat zet netjes een aantal bronnen op een rij waar je dit soort data kunt vinden en waar je op moet letten. Wie weet heb je deze kennis binnenkort nodig voor een volgende quiz.


Zo vind je informatie over vluchten Haast iedere vlucht laat een openbaar digitaal spoor na. Voor onderzoekers kan dat heel handig zijn. Bellingcat zet de belangrijkste bronnen op een rij en geeft je een aantal onderzoekstips. Lees de gids bij Bellingcat